Bist/Viop Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

YILIN İKİNCİ ÇEYREĞİNE BAŞLAYACAĞIMIZ HAFTADA PİYASALAR NELERİ FİYATLAYACAK?
Geçen hafta TCMB başkan değişikliği sonrası yurt içi piyasalar son derece yüksek volatilitede hareket eğilimleri gösterdi. Türk Lirası geçen hafta Dolar’a karşı değer kaybı %11 olurken CDS 480’lerin üzerini gördükten sonra 465 ile haftayı tamamladı. Endeksin haftalık kaybı %9,6 olurken bankacılık endeksinin kaybı %18,5 oldu. 10 yıllık tahvilin faizi ise haftanın ikinci işlem gününde %19,4’e kadar yükselirken hafta kapanışı %18,7’de gerçekleşti. Cuma günü günün ilk yarısından sonra hafta sonu riskini almak istemeyen yatırımcıların hareketleriyle Türk Lirası’nda değer kaybı tekrardan hız kazandı ve kur 8.00 seviyesi üzerinde geçiş yaptı.
Avrupa hisse senetleri geçen haftayı tüm zamanların en yüksek seviyelerine yakın bir şekilde kapatırken, yatırımcılar üçüncü bir koronavirüs enfeksiyon dalgası endişelerinden kurtulup sağlam bir küresel ekonomik iyileşme beklentisine odaklanırken madencilik hisseleri ön plana çıktı. Geçen hafta başında hisseler üzerindeki yukarı hareketler Euro bölgesinde yeni kısıtlamalar ve yavaş devam eden aşılama temposu ile bastırıldı, ancak Amerika Birleşik Devletleri'ndeki ekonomik iyileşme konusundaki iyimserlik, küresel büyüme görünümüne destek olarak risk iştahını yükseltti. Güçlü bir ekonomik toparlanma umutlarının artmasıyla, dünyanın en büyük çelik üreticisi Arcelormittal % 7,4 artarken, Rio Tinto, Glencore ve BHP Group'un hisseleri % 3,7 ila % 5 arttı.
S&P 500 ve Dow ise, Cuma günü geniş tabana yayılan şekilde oluşan ralliyle yükseldi; teknoloji, sağlık hizmetleri ve finansal hisse senetleri, yatırımcıların 1984'ten bu yana en hızlı ekonomik büyümeyi sağlaması beklenen bir toparlanmaya yönelik umutlarını artırmasıyla değer kazanımlarını güçlendirdi.
Bu hafta itibariyle oldukça hareketli geçen yılın birinci çeyrek dönemini tamamlıyoruz. Yeni bir ABD başkanı, Almanya'nın bir sonraki lideri olabilecek adayın seçimi, küresel hisse senetlerinin değerinde 1,7 trilyon dolarlık artış, tecrübeli hedge fonları alt eden amatör yatırımcılar bu çeyreğin öne çıkan gelişmeleriydi. Brent ham petrol ve bakır, sırasıyla yaklaşık % 20 ve % 15 kazançla en iyi performans gösteren varlıklar olurken tahvil faizleri enflasyon endişeleriyle hızlı yükselişler yaşadı. ABD ve Avrupa Merkez Bankaları güçlü desteklere devam etti ve destek politikalarına devam sözleri verdi. Küresel boyutta uygulanan neredeyse yarım milyar doz aşıya rağmen piyaslar Mart ayını karışık kapatıyor. Bunun nedeni yeniden alevlenen Çin-ABD gerilimi, daha yüksek tahvil getirileri, COVID-19’un yeniden canlanması ve Süveyş Kanalı'nda mahsur kalan devasa tanker dünya ticaretine darbe vurabileceğine dair endişeler olarak sıralanabilir. Bu açılardan önümüzdeki çeyrek de ilginç olacak gibi görünüyor. Bu hafta Cuma günü ABD tarım dışı istihdam verileri işgücü piyasasının güçlenip güçlenmediğini gösterecek. Şubat ayında ekonomi, yeni enfeksiyonlardaki düşüş ve ek pandemik rahatlama işe alımları artırdığı için 379.000 iş yarattı. Mart ayında ise beş aydaki en büyük aylık artış olan 500.000 iş yaratılması bekleniyor.
Asya hisse senedi piyasaları haftanın ilk işlem gününde yükselirken, Süveyş Kanalı'nı tıkayan geminin yeniden yüzdürülmesiyle petrol fiyatları düştü, bu da hayati önem taşıyan su yolunun yeniden açılabileceği ve küresel nakliye birikimlerini hafifletebileceği umutlarını artırdı. ABD vadelilerine baktığımızda ise sabah negatif tarafta hareket ettiği gözleniyor.
 BİST100

Endeks önceki işlem gününü %0.88 düşüşle 1.382,15 seviyesinde tamamladı. Toplam işlem hacmi 22,5 milyar TL oldu. Bankacılık endeksi %1.26, sanayi endeksi %1.16 düşüş yaşadı. Hafta başında oluşan sert türbülans sonrası endekste toparlanma çabaları oluşurken Cuma günü ABD ve Avrupa endeksleri pozitif kapanış yapmasına rağmen devam eden yurt içi belirsizlikler ve hafta sonu oluşabilecek yeni gelişme tedirginlikleri risk iştahını düşürdü. Endekste banka hisseleri ağırlıklı satış eğilimleri Cuma günü etkili oldu. Yeni haftada yurt içi siyasi gelişmeler yine takibimizde olacak. 1.433 yakını test edilse de bu seviyenin üzerine geçilemedi ve gün kapanışı yine 1.400 seviyesi altında gerçekleşti. Haftanın son işlem gününde 1.360-1.340 destek bölgesi üzerinde tutunmanın sağlanıp sağlanamayacağını takip edeceğiz.
Destekler: 1.360 / 1.340 / 1.300
Dirençler: 1.422 / 1.435 / 1.450

VİOP 30 ENDEKS VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMESİ

Nisan vadeli kontrat dün günü %1.33 düşüşle 1.426,50 seviyesinde tamamladı. Hafta başında oluşan sert türbülans sonrası endekste ve kontratta toparlanma çabaları oluşurken Cuma günü ABD ve Avrupa endeksleri pozitif kapanış yapmasına rağmen devam eden yurt içi belirsizlikler ve hafta sonu oluşabilecek yeni gelişme tedirginlikleri risk iştahını düşürdü. Kontratta endeksteki banka hisseleri ağırlıklı satış eğilimleri Cuma günü etkili oldu ve satış yönlü hareketler ön planda kaldı. Yeni haftada yurt içi siyasi gelişmeler ve yurtdışı faiz hareketleri yine takibimizde olacak.1.460 seviyesi ilk direnç olarak izlenecek. Aşılabilirse 1.485 ve 1.500 seviyeleri test edilebilir. 1.440 ise ilk destek konumunda.
Destekler: 1.415 / 1.405 / 1.390
Dirençler: 1.460 / 1.485 / 1.500

USDTRY VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMESİ

Mart ayı vadeli kontrat önceki işlem gününü %1.14 yükselişle 8.0645 seviyesinde tamamladı. Haftanın son işlem gününde DolarTL’de yine dalgalı sayılabilecek hareketlerin yaşanmaya devam ettiği gözlendi. 7.91-8.13 gibi geniş bir aralıkta hareket eden kur haftanın ilk işlem gününde gördüğü 8.00’li seviyelerin altında kalarak haftayı tamamladı. Ayrıca Dolar endeksinin 93.00 yakınında kaldığı gözlendi. Bugün Dolar endeksiyle TL varlıklardaki eğilim piyasalarca bu hafta da takip edilecek. Kongre sonrası yeni kabinenin şekillenmesi bekleniyor. Bu gelişmelerle birlikte kur tarafında oynaklığın yine yüksek kalmaya devam ettiği gözleniyor. Bu bakımdan bugün de kontratta hareketliliğin yüksek olmaya devam edeceğini düşünüyoruz. Takibimizde olan 8.08-8.1350 bandı ilk direnç bölgemiz olmaya devam ediyor. Burası net şekilde aşılmadığı sürece geri çekilmeler gözlenebilir. Olası bu geri çekilmelerde 7.88 ve 7.83 seviyeleri takibimizde olacak.
Destekler: 8.0000 / 7.9500 / 7.7880
Dirençler: 8,0800 / 8,1350 / 8,1800

ONS ALTIN VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMESİ

Nisan vadeli kontrat geçen günü %0.26 yükselişle 1.735,25 seviyesinde tamamladı. Spot ons Altın fiyatları Cuma günü hafif yükseldi, ancak daha güçlü seyreden dolar ve ABD Hazine getirilerindeki artış, sarı metali üç hafta içindeki ilk haftalık düşüşe yöneltti. Yeni haftada yükselişin yeniden oluşabilmesi ve devamı için 1.755 Dolar üzerini görmek gerekecek. Hareketlerin bu seviye altında kalmaya devam etmesi durumunda ise 1.735 -1.725-1.710 destek seviyeleri test edilebilir. Tahvil faizlerinin bugünkü görünümü altın fiyatları için yine izlenecek. Geçen haftaki Powell ve Yellen açıklamaları ardından haftanın ilk işlem gününde 1.755 üzerine geçilebilirse 1.766 ve 1.780 seviyeleri test edilebilir.
Destekler: 1.725/ 1.712 / 1.705
Dirençler: 1.744 / 1.753 / 1.766

KAP HABERLERİ
EGEEN.E payları 29/03/2021 tarihinden (seans başından) itibaren 12/04/2021 tarihine (seans sonuna) kadar açığa satışa ve kredili işlemlere konu edilemeyecektir.
METUR: Enerji sektöründe varlık alımı için TMSF portföyünde yer alan Yenilenebilir Enerji Varlıklarını incelemek için görüşmeler yapmayı planlıyor.
https://www.ahlatciyatirim.com.tr

 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş