Bist/Viop Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

GÖZLER BÜYÜME VERİSİNDE
Türkiye İstatistik Kurumu yılın üçüncü çeyreğine ilişkin büyüme verilerini bugün açıklayacak. Bu çeyreğe ilişkin öncü göstergeler toparlanmaya işaret ederken ekonomistler de bu çeyrekte Türkiye ekonomisinin yüzde 5,5 büyüyeceğini öngördü. Büyüme rakamlarına ilişkin beklentilere veri sağlayan bazı öncü göstergeler Türkiye ekonomisinde 3. çeyrekte, kötü geçen 2. çeyreğin ardından toparlanmanın ivmelendiğini gösterdi. Bu kapsamda en önemli öncü göstergelerden biri olan sanayi üretiminde 3. çeyrekte yükseliş izlendi. TÜİK rakamlarına göre takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi 2020 yılı üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 7,7 arttı. Bir önceki çeyreğe göre mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretimi ise yüzde 30,3 arttı. İkinci çeyrekte sanayi üretimi korona virüs salgınının etkisiyle yıllık yüzde 16,9 daralma kaydetmişti.
Kovid-19'un küresel turizme maliyeti 3 trilyon dolar. Dünya Turizm Forumu Enstitüsü Başkanı Bulut Bağcı, global turizm sektörünün Kovid-19 salgını nedeniyle 2020'yi 3 trilyon dolar kayıpla kapatmaya hazırlandığını belirterek, "Gelecek yıl bu kaybın aşı çalışmaları ve yeni düzenle, adaptasyonla birlikte azalmasını ve 1 trilyon dolar olarak gerçekleşmesini bekliyoruz" ifadesini kullandı. Dünya Turizm Forumu Enstitüsü'nün açıklamasına göre, Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı David Sassoli, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu ile 11 ülkenin turizm bakanının katılımıyla düzenlenen Global Turizm Forumu sona erdi. "Global Turizme Yeni Vizyon: Global Turizm Forumu" mottosuyla düzenlenen, pandemide turizmin son durumunun ele alındığı ve 3 gün süren forumda konuşan Bulut Bağcı, hibrit modelle birçok ülkede aynı anda etkileşim sağlayan forumun, turizme global bir vizyon kazandırdığını belirtti.
OPEC+ grubunun arz kısıntılarını en az 3 ay uzatması bekleniyor. DNB Markets Kıdemli Petrol Analisti Helge Andre Martinsen, "OPEC+ grubunun planda değişikliğe gitmesini ve 2021'in birinci çeyreğinin sonuna kadar günlük 7,7 milyon varillik üretim kesintisine devam etmesini bekliyoruz" dedi. Suudi Arabistan liderliğindeki 13 üyeli OPEC ve Rusya önderliğindeki OPEC dışı petrol üreticisi 10 ülke, yarın ve salı günü video konferans yöntemiyle bir araya gelerek küresel petrol piyasasındaki arz fazlası ve salgın kaynaklı zayıf kalmaya devam eden petrol talebi gibi konuları değerlendirecek. OPEC+ adıyla bilinen ve 23 ülkeden oluşan grubun gerçekleştireceği toplantıdan, 31 Aralık'ta sona erecek günlük 7,7 milyon varillik üretim kesintisinde sürenin mart sonuna kadar uzatılması kararı çıkması bekleniyor. Daha önce kararlaştırılan "1 Ocak 2021'den itibaren üretimi artırarak kesinti miktarını günlük 5,8 milyon varile indirme" planını erteleme eğilimindeki grubun, piyasaların durumu nedeniyle mevcut kesinti miktarında süreyi gelecek yılın ikinci yarısına kadar uzatma ihtimali de bulunuyor.
Türkiye ile Katar iş dünyası arasında köprü kurulacak. Ticaret Bakanlığı ile Katar Ticaret ve Sanayi Bakanlığınca imzalanan anlaşmayla iki ülkenin kurum ve ekonomik aktörleri arasında doğrudan temasların geliştirilmesi ve ticaret hacminin daha da artırılması hedefleniyor. Kurulan Ortak Ekonomik ve Ticaret Komisyonu, her yıl dönüşümlü olarak Türkiye ve Katar'da bir araya gelecek. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani'nin huzurunda iki ülke arasında 10 anlaşma imza altına alındı. Söz konusu deklarasyonla iki ülkenin kurumları, teşebbüsleri ve ekonomik aktörleri arasında doğrudan temasların geliştirilmesine yönelik iş birliği sağlanması amaçlanıyor.

BİST100

XU100 endeksi haftanın son işlem gününü %1.02 düşüşle 1.328,73 seviyesinde tamamladı. 31.2 milyar TL işlem hacminin gerçekleştiği günde bankacılık endeksi %1.65 düşerken, sanayi endeksi ise %0.62 değer kaybetti.

Geçtiğimiz hafta başından beri hem tarihi zirve seviyelerini hem de en yüksek kapanış seviyelerini geliştirmeyi sürdüren BIST 100 endeksi haftanın son işlem gününde ise kapanışa doğru gelen satışlarla düşüşle kapadı. Yaşanılan geri çekilmeye rağmen aybaşında başladığı yükseliş kanalını sürdüren endekste, Doğu Akdeniz eksenli olarak jeopolitik riskimizde artış olmadığı sürece yukarı yönlü ivmenin devam ettiğini görebiliriz. Haftanın ilk işlem gününde piyasaları etkileyebilecek haber akışlarını ve bu haberlerin fiyatlamalar üzerindeki etkilerini izlemeyi sürdüreceğiz.

Güne yükselişle başlayan endeks, kapanışa doğru gelen satışlar sonrasında geri çekildi ve günü düşüşle noktaladı. Endekste yaşanılan geri çekilme sonrasında yükselişin sürmesi halinde 1.335 ve 1.342 direnç seviyeleri test edilebilir. Direnç seviyelerinden gelebilecek olası satışlarla geri çekilmenin sürmesi durumunda ise 1.320 ve 1.312 destek seviyelerini takip edeceğiz.

Destekler: 1.320 / 1.312 / 1.305
Dirençler: 1.335 / 1.342 / 1.350

VİOP 30 ENDEKS VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMESİ

Aralık ayı vadeli endeks 30 kontratı haftanın son işlem gününü %1.09 düşüşle 1.494,75 seviyesinde tamamladı.

Geçtiğimiz haftaya kar satışları ile geri çekilerek başlayan yakın vadeli endeks kontratı, BDDK’nın Mayıs ayından bu yana uygulamada olan aktif rasyosunu 31 Aralık tarihi itibariyle yürürlükten kaldıracağını haberi ile bankacılık hisseleri öncülüğünde yükselmişti. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Doğu Akdeniz ile ilgili açıklamaları sonrasında ise geri çekilen kontrat ABD borsalarının ‘Şükran Günü’ nedeniyle kapalı olduğu Perşembe gününü ise pozitif kapadı. Haftanın son işlem gününü kapanışa doğru gelen satışla düşüşle kapatan kontratta haftanın ilk işlem gününde oluşacak fiyatlamaları yakından izlemeyi sürdüreceğiz.

Güne yükselişle başlayan kontrat kapanışa doğru gelen satışlar sonrasında günü düşüşle noktaladı. Kontratta yaşanılan geri çekilmenin sürmesi halinde 1.487 ve 1.480 destek seviyeleri test edilebileceği gibi yaşanılan geri çekilme sonrasında ana yükseliş kanalının sürmesi halinde ise 1.500 ve 1.510 direnç seviyeleri söz konusu olabilir.

Destekler: 1.487 / 1.480 / 1.475
Dirençler: 1.500 / 1.510 / 1.518

USDTRY VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMESİ

Kasım ayı vadeli USDTRY kontratı haftanın son işlem gününü %0.72 düşüşle 7.8301 seviyesinde tamamladı.

TCMB'nin faiz kararı ve atılan sadeleşme adımları sonrasında değer kazanan Türk Lirası'nın geçtiğimiz haftanın ilk iki işlem gününde tepki alımları ile değer kaybettiğini gördük. Çarşamba günü ise hem Doların küresel bazda değer kaybetmesi hem de TCMB'nin swap hamlesi sonrasında kurda yön aşağı döndü. Son iki işlem günündeki değer kazanımını Cuma günü de sürdüren TL'de merkez bankasının swap hamlesinden sonra Türk Lirası ve yabancı para cinsinden zorunlu karşılık oranlarında 2'şer puan artırıma gitmesi ve reel kredi büyümesine bağlı farklı zorunlu karşılık uygulamasını iptal etmesiyle normalleşme/sadeleşme adımlarına devam etmesi TL'yi Dolar karşısında güçlendirdi.

Güne yatay başlayan kontrat gün içerisinde genellikle satıcılı bir seyir izledi ve günü ekside noktaladı. Kontratta satış baskısının sürmesi halinde 7.80 ve 7.78 destek seviyeleri test edilebilir. Geçtiğimiz hafta genelinde kontratta süren geri çekilme sonrasında tepki alımları yaşanması durumunda ise 7.85 ve 7.87 direnç seviyelerini takip edeceğiz.

Destekler: 7.8000 / 7.7800 / 7.7500
Dirençler: 7.8500 / 7.8700 / 7.9000

ONS ALTIN VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMESİ

Aralık ayı vadeli Altın kontratı, haftanın son işlem gününü %1.24 düşüşle 1.787,85 seviyesinde tamamladı.

Ons 1800 dolar üzerinde tutunamadı. Dünya genelinde devam eden aşı çalışmalarında başarı oranı yüksek aşıların bulunması haberleri ile geçtiğimiz haftanın ilk iki işlem gününde sert satışlar yaşayarak 1870 dolardan 1800 dolara kadar geri çekilen yakın vadeli Altın kontratı sonraki iki işlem gününde ise 1800 dolar üzerinde tutunmayı başarsa da haftanın son işlem gününde bu seviyenin altına sarktı. Dolar’ın küresel bazda zayıf duruşu sürerken Ons Altın’da yaşanan bu geri çekilmede korona virüse karşı başarılı sonuçlar alınan aşıların sayılarında yaşanan yükseliş etkili oldu. Haftanın son işlem gününde piyasaları etkileyebilecek haber akışlarını ve bu haberlerin fiyatlamalar üzerindeki etkilerini izlemeyi sürdüreceğiz.

Güne yatay başlayan kontrat gün içerisinde artan satış baskısı sonrasında yönünü aşağı çevirdi ve günü ekside noktaladı. Kontratta satış baskısının sürmesi halinde 1780 ve 1775 destek seviyeleri söz konusu olabilir. Geçtiğimiz hafta genelinde yaşanılan satışlar sonrasında kontratta tepki alımları görmemiz durumunda ise 1795 ve 1805 direnç seviyelerini takip edeceğiz.

Destekler: 1780 / 1775 / 1767
Dirençler: 1795 / 1805 / 1812

KAP HABERLERİ
MEMSA: Finansal raporlarını yayımlamadığından işlem sırası 27/04/2020 tarihinde geçici olarak işleme kapatılmış bulunan ve Pay Piyasası Yönergesi'nin 30/5. maddesi kapsamında (27/11/2020 tarihine kadar) işlem sırasının kapalı kalmaya devam etmesine karar verilen Mensa Sınai Ticari ve Mali Yatırımlar A.Ş.'nin (Şirket) bu süre içinde de finansal raporlarını yayımlamaması nedeniyle Pay Piyasası Yönergesi'nin 30/5. maddesi ile Kotasyon Yönergesi'nin (Yönerge) kottan çıkarma şartlarını düzenleyen 23/1-(a) maddesi, Şirketin faaliyetlerini devam ettiremeyecek seviyede finansal durumunun bozulmuş olması nedeniyle Yönerge'nin 23/1-(d) maddesi ve Borsaya ödemekle yükümlü olduğu kotasyon ücretlerini ödememesi nedeniyle Yönerge'nin 23/1-(e) maddesi kapsamında Şirket paylarının Borsa kotundan çıkarılmasına karar verilmiştir.
KLMSN paylarında 30/11/2020 tarihli işlemlerden (seans başından) 14/12/2020 tarihli işlemlere (seans sonuna) kadar brüt takas uygulanacaktır.





 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.