Bütçe Nisan 2020: Salgın kaynaklı baskı sürüyor (Gedik Yatırım)

Nisan 2020: Salgın kaynaklı baskı sürüyor.
Bütçe, Nisan'da, 43,2 milyar TL açık verdi (Mar.20: -43,7 milyar TL, Nis.19: -18,3 milyar TL). Böylelikle, 12 aylık bütçe açığı 117,1 milyar TL'den, 142,0 milyar TL'ye yükseldi. (OVP hedef -138,9 milyar TL, GSYH'ye oran:-%2,9). Veriye ilişkin konsensüs beklenti bulunmazken; Hazine Nakit dengesi, nisanda, yıllık 32,0 milyar TL artışla 46,2 milyar TL açık vermişti (Mart 2020: -40,4 milyar TL). Diğer taraftan, faiz dışı denge 26,2 milyar TL açık verdi (Mar.20: -32,4 milyar TL; Nis.20: -13.3 milyar TL). 12 aylık faiz dışı açık 12,3 milyar TL'den 25,3 milyar TL'ye yükseldi (OVP hedef +0,1 milyar TL, GSYH'ye oran: %0,0).
Salgın kaynaklı baskı sürüyor. Bütçe gelirleri, Nisan'da, geçen yılın aynı ayına göre 7,6 milyar TL artışla 65,2 milyar TL'ye yükseldi. Vergi gelirleri 0,4 milyar TL artışla 49,1 milyar TL; vergi dışı gelirler 7,2 milyar TL artışla 16,1 milyar TL oldu. KDV ve ÖTV gelirlerinde yıllık bazda iyileşme var gibi görünse de bu durum, 1Y19'da bazı sektörlere yönelik devam eden KDV-ÖTV indirimleri ve ekonomik aktivitedeki zayıflığın oluşturduğu düşük bazdan kaynaklanmakta. Bütçe giderleri, geçen yılın aynı ayına göre 32,5 milyar TL artışla 108,4 milyar TL'ye yükseldi. Faiz dışı giderler 20,5 milyar TL artışla 91,4 milyar TL olurken faiz giderleri de 12 milyar TL artışla 17 milyar TL oldu. Faiz dışı giderlerdeki artışa en yüksek katkı cari transferlerden gelmeye devam etti.
Bütçede, son çeyreğe kadar zorluklar öne çıkacak. Salgının olumsuz etkilerini sınırlamak adına Mart'ta açıklanan Ekonomik İstikrar Kalkanı paketiyle bazı vergi ve prim ödemeleri 3-6 ay ötelenirken, kısa çalışma ödeneği ve ücret teşvikleri açıklandı. Buna ek olarak, özellikle 2. ve 3. çeyrekte görülecek yavaşlama/daralmanın 4. çeyreğe kadar bütçe görünümünü baskılayacağını değerlendiriyoruz. Son çeyrek itibariyle, eğer uzatma olmazsa, ertelenen vergi-prim ödemelerinin başlayacak olması ve salgın sonrası iktisadi faaliyette toparlanmanın bu dönem itibariyle güçlenme olasılığı söz konusu baskının azalmasını sağlayabilir.


 Gedik Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 www.gedik.com

                                     ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
ALMANYA, AB, SCHENGEN ÜLKELERİ VE İNGİLTERE'DEN GELEN YOLCULAR İÇİN KARANTİNA KISITLAMALARINI GEVŞETECEK
ALMAN HÜKÜMETİNİN 2021'DE BORÇLANMA SINIRINI ASKIYA ALMASI BEKLENİYOR HANDELSBLATT
NİJERYA PETROL ÜRETİMİNİ NİSAN SONUNDAKİ OPEC+ ANLAŞMASINA UYUM İLE 417.000 VARİL/GÜN DÜŞÜRDÜ-PETROL BAKANI
İTALYA, 3 HAZİRAN'DAN İTİBAREN ÜLKE İÇİNDE SERBEST DOLAŞIMA İZİN VERECEK, YENİ SPESİFİK YEREL KISITLAMALAR DIŞINDA -HÜKÜMET DÖNKÜMANI
PEKCAN: TÜRK EXİMBANK 678 MİLYON DOLAR SENDİKASYON KREDİSİ TEMİN ETMİŞTİR-NTV
İTALYA HÜKÜMETİ, BELİRLİ KISITLAMALARI KORUYARAK 3 HAZİRAN'DAN İTİBAREN ÜLKE İÇİ SERBEST DOLAŞIMA İZİN VERECEK - HÜKÜMET TASLAĞI
PEKCAN:BU GELLİŞME ULUSLARARASI PİYASALARIN TÜRK EKONOMİSİ VE BANKALARA GÜVENİNİN GÖSTERİYOR-NTV
ALMAN İSTATİSTİK OFİSİ: 2. ÇEYREK TAHMİNLERİ GSYİH GERİLEMESİNİN %10 CİVARINDA OLMASI YÖNÜNDE
PORTEKİZ'DE 1. ÇEYREKTE GSYH YILLIK % -2.4 (ÖNCEKİ: %+2.2)
PORTEKİZ'DE 1. ÇEYREKTE GSYH ÇEYREKLİK %-3.9 (ÖNCEKİ: %+0.7)
Facebookta Paylaş