Çalışanların ücret artışında hayali %24,1 tahmini %12,4 işverenin planı %14,2 - Kariyer.net

Kuruluştan konuya ilişkin yapılan basın açıklaması aşağıda bulunuyor:

Türkiye'nin en büyük online istihdam platformu Kariyer.net'in Curiocity ile HR Pulse Araştırma Serisi kapsamında gerçekleştirdiği "2021'in Nabzı: Beyaz Yaka Çalışan ve İşverenler Neler Bekliyor?" araştırması, 2021 yılına çalışma hayatına dair beklentileri çalışanların ve işverenlerin gözünden ortaya koydu. Araştırma, 18 Aralık 2020 - 4 Ocak 2021 tarihleri arasında 4.004 beyaz yaka çalışan ile 830 işverenin katılımıyla gerçekleştirildi.

Her 10 çalışandan sadece 4'ünün işinden memnun olduğu görülen araştırma sonucuna göre, çalışanların en büyük beklentileri geçen yıl olduğu gibi 'tatmin edici maaş ve prim sistemi' oldu.

2021 için beklentiler: Hayaller ve gerçekler farklı

Çalışanlar 2021 yılı için hayal ettikleri ücret artış oranının ortalama %24,1 olacağını söyleseler de 2021 yılı için öngördükleri ücret artış oranının ortalama %12,4 olması dikkat çekti. İşveren penceresinden bakıldığında ise 2021 yılı için çalışanlara yapılması planlanan ücret artış oranı ise ortalama %14,2.

Araştırma sonuçları hakkında bir değerlendirme yapan Kariyer.net Genel Müdürü Fatih Uysal, "Bu araştırma ile çalışanlar ve işverenlerin 2021 yılı maaş ve yan hak beklentilerini ve planlarını anlamayı amaçladık. Araştırmaya katılan işverenlerin yeni istihdam planları ve maaş artışına ilişkin olumlu açıklamaları bu yıl için umut vadediyor. Çalışanların hayallerindeki maaş artış oranı ile işverenlerin yapmayı düşündükleri oran arasındaki fark ise 2021'de beklentilerin tam olarak gerçekleşmeyeceğine işaret ediyor" dedi.
Curiocity kurucusu Fulya Durmuş da "Araştırmalarımız Covid-19 ile birlikte firmaların çalışanları başta olmak üzere tüm paydaşlarına, topluma ve dünyaya fayda yaratmak ve iyi bir "çalışan markası" inşa etmek yönünde ilerleyebileceklerini gösteriyor. Normal düzendeki ticari çıkarların önceliğini pandemiyle başlayan dönemde çalışanların yararının önceliklendirilmesi alıyor. Toplum, çalışanını önceliklendiren şirketlerin daha çok tanınacağı ve hatırlanacağı görüşünde. Bu anlamda öncelikli beklentiler, finansal güvence ve iş olanağının devamlılığı." dedi.
Maaş artışı mevcut iş yerinde devam etmede etkili
Araştırmaya katılan her 10 beyaz yaka çalışandan 6'sı, mevcut maaşından memnun olmadığını bildirirken, çalışanların sadece %15'i, aldığı maaşla rahatlıkla geçinebildiğini belirtiyor.
Her 10 çalışandan 6'sı maaş artışının mevcut iş yerinde çalışmaya devam etmelerinde etkili olduğunu da belirtiyor. Bu yıl istenilen maaş artışı alamayan adayların %70'i, daha yüksek kazançlı bir çözüm arayışına gireceğini dile getiriyor.
Çalışanların beklentisi "tatmin edici maaş ve prim sistemi"
Her 10 çalışandan 6'sı, önümüzdeki 6 ay içerisinde iş değiştirmeyi düşündüğünü de belirtiyor. Bu düşünceyi tetikleyen temel nedenin ücret ve yan hakların mevcut durumda yetersiz kalması olduğu belirtiliyor. İş değiştirmeyi düşünenlerin maaş artışı beklentisinin ise ortalama %30 oranında olduğu görülüyor.
Adayların yeni işlerinden / çalıştıkları işten beklentileri sorulduğunda; birinci sırada en yüksek puanla "tatmin edici maaş ve prim sistemi" geliyor. Bunu "yükselme olanağı / kariyer olanakları" ve "motive edici çalışma ortamı" takip ediyor.
2021 için yeni istihdam planları gündemde
İşverenlerin %46'sı şirketlerinin pandemi sürecinden olumsuz etkilendiğini dile getiriyor. Araştırma sonuçlarına göre; pandemi sürecinden olumsuz etkilendiğini belirten şirketlerin çoğunun (%51) kısa çalışma ödeneği aldığı görülüyor. Ayrıca şirketler, sağlık problemleri nedeniyle iş süreçlerinin aksadığını, döviz kurlarındaki artış nedeniyle ekonomik sıkıntı çekildiğini ve çalışanlara ücretsiz izin kullandırmak durumunda kalındığını da belirtti.
Pandemide büyüyen şirketler de var
Diğer yandan pandeminin şirketlerine olumlu etkisi olduğu söyleyen şirketlerin oranının ise %20 olduğu görülüyor. Bu şirketler artan iş hacmi sebebiyle büyüdüklerini, yeni işe alımlar yaptıklarını bildiriyor.
İşverenlere"2021 yılında çalışan sayısını arttırmayı planlıyor musunuz?" diye sorulduğunda; bu yıl için çalışan sayısında artış planlayan şirketlerin %44 ile çoğunlukta olduğu görülüyor. Yıl içerisinde şirket yönetiminin ihtiyaca göre kadar vereceğini belirtenlerin oranı ise %25.

Raporun tamamına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
https://www.kariyer.net/ik-blog/category/hr-pulse/



Diğer Haberler
G. AFRİKA'DA MADENCİLİK ÜRETİMİ ARALIK'TA YILLIK+0.1 % (ÖNCEKİ:%-9.4)
BANKALARDA SORUNLU KREDİ ORANLARI AB ŞİRKETLERİNİN KREDİ İTİBARLARININ KÖTÜLEŞMESİNİ HENÜZ YANSITMIYOR - AB BELGESİ
AB ŞİRKETLERİ İÇİN KREDİ KOŞULLARI SIKILAŞIYOR, DAHA ZORLU HALE GELECEK - AB BELGESİ
EURO BÖLGESİ BAKANLARI PAZARTESİ GÜNÜ DEVLET YARDIMINDAN ÇIKIŞTA KURUMSAL YÖNETİMİN NASIL YAPILACAĞINI TARTIŞACAK - AB BELGESİ
DEVLET YARDIMI OLMASAYDI 2020 YILINDA AVRUPA BİRLİĞİ FİRMALARININ NEREDEYSE DÖRTTE BİRİ LİKİDİTE SORUNU YAŞAYACAKTI - AB BELGESİ
İSVEÇ'TE KONUT FİYATLARI KASIM-OCAK DÖNEMİNDE %+3
MERKEL: KARANTİNA ÖNLEMLERİ, GEREKENDEN BİR GÜN DAHA UZUN SÜRMEYECEK
ECB/VİLLEROY: ECB BİLANÇOSUNUN YEŞİL HALE GELMESİ DAHA FAZLA GEVŞEME ANLAMINA GELMİYOR
Facebookta Paylaş