Cari denge analizi (Tera Yatırım )

Cari denge Ekim’de 11. ay üst üste açık verdi…

Türkiye’de Ekim ayında cari işlemler dengesi, 273 milyon USD açık verdi. Aylık bazda açıklanan cari açık rakamı 100 milyon USD USD olan piyasa beklentisinin biraz üstünde gerçekleşirken, Eylül ayındaki revize edilmiş 2,56 milyar USD seviyesinden daralmış görünmektedir. Yıllıklandırılmış bazda cari denge tarafında ise Ekim ayı itibariyle, Eylül ayındaki 30,8 milyar USD’den 33,8 milyar USD’ye doğru bir artış gerçekleşmiştir. Cari dengede, dış ticaret dengesindeki bozulma itibariyle 11. ay üst üste açık verilmiş oldu.

Yıllıklandırılmış bazda Ekim ayında 33,8 milyar USD cari açık seviyesine ulaşmamızdan dolayı, Kasım ve Aralık aylarındaki muhtemel yüksek cari açık gerçekleşmeleriyle beraber yılı 35-40 milyar USD aralığında bitirmeyi garantiledik. Ticaret Bakanlığı ve TÜİK’in yayınladığı ticaret açığı verilerine baktığımızda da yılın genelindeki trende uygun şekilde ithalat artışının ihracatın çok üzerinde gerçekleştiği görülüyor. Dış ticaret açığı büyümesi, yılın genelinde cari açıktaki büyümenin ana yönlendiricisi oldu. İthalat tarafında sıkılaşan finansal koşullar ve kısıtlayıcı önlemler, artışı sınırlayabilecek etkenlerken, altın ithalatındaki artış Ekim ayındaki ithalatın artmaya devam etmesine neden oldu.

Finansman tarafında doğrudan yatırım kaynaklı net girişler Ekim ayında 27 milyon USD olarak gerçekleşirken, portföy tarafında 2,9 milyar USD net giriş olduğu görülmektedir. Hisse senetlerinde net satış 146 milyon USD olurken, borçlanma araçlarında ise 270 milyon USD’lik net satış yapılmıştır. Hükümetin eurobond satışları ay içinde 2.5 milyar USD’yi bulurken, bankalar da dahil olmak üzere özel şirketler yurtdışına toplam 700 milyon USD’lik tahvil ihraç etti. Resmi rezervler bu dönemde 4,2 milyar USD artmıştır. Ocak - Ekim 2020 döneminde cari işlemler dengesi 31,06 milyar USD açık verirken, net hata ve noksan veya kaynağı bilinmeyen sermaye hareketleri, aylık 1,6 milyar USD’lık giriş gösterdi ve bu yılın ilk 10 ayında 5,83 milyar USD net çıkışa işaret etti.

 
Ödemeler dengesi… Kaynak: TCMB, Bloomberg

Ekonomi yönetiminde değişim ile beraber enflasyonun öncelik sırasında öne alınması ile beraber, para politikası sıkılaştırılmıştır. Politika sıkılaşmasının etkisi önümüzdeki aylarda görülmeye devam edilecektir. Bu aşamada, faizlerin yeterli derecede yüksek olmasına izin verilmesi ve makul reel faiz seviyelerinin yakalanması kısa vadede portföy akımlarını olumlu etkileyebilir. Bu noktada Türkiye piyasasının getiri etkisi önemli olacaktır. Yabancı ilgisi ile sıcak para girişi var, ancak yerlide dolarizasyon eğilimi sürüyor. %14’e ulaşmış olan enflasyonun, reel faiz pozisyonunu zayıflattığı görülmektedir. Bu nedenle, artık yeni bir iletişim ve strateji oluşturan ve uygulayan Merkez Bankası’nın 24 Aralık’ta en az 150 baz puan ve tercihen daha fazla bir faiz artırımı yapması yabancı girişinden kaynaklı sıcak para etkisini artıracaktır. Finansal koşulların sıkılaşması ekonomideki talep seviyesinin de kontrol altında tutulması anlamında ithalatı sınırlayıcı etkide bulunacaktır. Ancak ihracat da pandemi nedeniyle güçlü bir konumda değildir. Pandemi döneminde çoğunlukla yatırım veya sıcak para alanından gelmeyen cari açık finansmanının rezervlerden gelmesine neden oldu.

Pandemi yılında, ithalatın ihracattan çok hızlı artmasının yansıması olarak dış ticaret açığını büyütürken, ihracatın ise Covid koşullarından etkilenen ana ihracat pazarlarının kırılganlığı nedeniyle baskılanması muhtemeldir. 2020 yılını 37 milyar USD cari açıkla bitirmeyi bekleriz. Gelecek yıl için ithalat ve ihracatın seyri birçok değişkene bağlıdır. Pandemi, aşı gelişmeleri, ekonominin toparlanma süreci, finansal koşullar gibi etmenler belirleyici nitelikte olacaktır.




 Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
  www.terayatirim.com
                                 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
ECB/VASİLİAUSKAS: ECB TEŞVİKLERİ HAKKINDA ÖN ŞARTLAR VAR FAKAT PAKETTEN TATMİNKARIM, İYİ BİR KARAR OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM
BOE/BAİLEY: LONDRA, BREXİT GEÇİŞ SÜRECİNDEN SONRA GLOBAL BİR FİNANSAL MERKEZ OLMAYA DEVAM EDECEK
ERDOĞAN: KARABAĞ’IN YENİDEN İNŞASINDA BİZ TÜRKİYE OLARAK ÖNEMLİ BİR ROL OYNAYACAĞIZ - BLOOMBERG HT
ERDOĞAN: (PARİS İKLİM ANLAŞMASI) GELİŞEN ÜLKELERE VERİLEN SÖZLER TUTULMADI- BLOOMBERG HT
ERDOĞAN: TRUMP DÖNEMİNDE AMERİKA İLE HERHANGİ BİR SIKINTILI İLETİŞİM KURMADIM - BLOOMBERG HT
ERDOĞAN: ABD’DE DEVİR TESLİM YAPILDIKTAN SONRA HERHALDE AKIŞI ÇOK DAHA İYİ GÖRECEĞİZ- BLOOMBERG HT
ERDOĞAN: (SALGININ EKONOMİK ETKİSİ) DÜNYADAKİ SIKINTININ YANSIMASI VAR, DAHA İYİ OLACAĞIZ- BLOOMBERG HT
ERDOĞAN: EKONOMİDE İBRE OLUMLU İSTİKAMETTE, HERKES ÜSTÜNE DÜŞENİ HAKKIYLA YERİNE GETİRMELİ - BLOOMBERG HT
ERDOĞAN: ÇİN’DEN GELECEK AŞILARIN ÖDEME PLANIYLA İLGİLİ İMZAYI ATMIŞ DURUMDAYIM- BLOOMBERG HT
ERDOĞAN: (PARİS İKLİM ANLAŞMASI) TÜRKİYE’YE GEREKEN DESTEĞİ YAPARSANIZ, İMZAYI ATARIM- BLOOMBERG HT
Facebookta Paylaş