Çelik İhracatçılar Birliği, Bağlantı Elemanları Sanayici İş İnsanları Derneği ile beraber ilk yurtdışı seyahatini Macaristan'a gerçekleştirdi

Kuruluştan yapılan basın açıklaması aşağıda bulunuyor:
 
Yılda 1,5 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiren bağlantı elemanları sektörü, Macaristan’ı yeni hedef ülkelerden biri olarak belirledi. Macaristan'ın bağlantı elemanları sektöründe 700 milyon dolarlık ithalatı olduğunu ve sektör olarak bu pazardan aldıkları payı artırmayı hedeflediklerini söyleyen Bağlantı Elemanları Sanayici İş İnsanları Derneği (BESİAD) Yönetim Kurulu Başkanı ve Çelik İhracatçıları Birliği (ÇİB) Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Tecdelioğlu, bu alana yoğunlaşacaklarını ve ülkedeki fırsatları değerlendireceklerini söyledi.
Çelik İhracatçılar Birliği, UR-GE Projesi kapsamında Bağlantı Elemanları Sanayici İş İnsanları Derneği (BESİAD) ile beraber ilk yurtdışı seyahatini Macaristan'a gerçekleştirdi. Türkiye'den toplam 13 firmanın katıldığı projede her bir firma Macaristan'da yaklaşık 20 firma ile görüşme şansı yakalarken, bu görüşmelerde önemli ihracat bağlantılarına imza atıldı.
OTOMOTİV VE BEYAZ EŞYADA BÜYÜK FIRSAT VAR
Macaristan'a yapılan UR-GE projesini değerlendiren Bağlantı Elemanları Sanayici İş İnsanları Derneği (BESİAD) Yönetim Kurulu Başkanı ve Çelik İhracatçıları Birliği (ÇİB) Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Tecdelioğlu, bu ülkenin seçilmesinin özel bir nedeni olduğunu kaydetti. Macaristan'ın coğrafi olarak Türkiye'ye yakınlığının ve iyi ilişkilerinin yanı sıra ucuz işçilik, teşvik sistemi, vergi avantajları ve Avrupalı üreticilerin özellikle otomotiv ve beyaz eşyada yoğun bir şekilde burada bulunmasının çok önemli fırsatlar sağladığına işaret eden Tecdelioğlu, "Bağlantı elemanları sektörü olarak Avrupa'da ikinci, dünyada yedinci sıradayız. En fazla çalıştığımız sektörler ise otomotiv ve beyaz eşya. Macaristan'ın bağlantı elemanları sektöründe 700 milyon dolarlık ithalatı var. Kendi sektörümüzün gücünü ve potansiyelini bu iki sektör üzerinde gösterebileceğimizi düşündüğümüz için otomotiv ve beyaz eşyayı hedefleyerek Macaristan'a geldik." dedi.
Avrupalı üreticilerin Macaristan'a yoğun bir ilgisinin olduğuna işaret eden Tecdelioğlu, otomotivin büyümeye devam etmesi ile otomotiv yan sanayinin de gelişeceğini belirtti. Türkiye ile Macaristan arasında şu anda 4 milyar Euro’luk bir işlem hacmi olduğunu ancak bu rakamın kısa süre içerisinde 6 milyar Euro’ya, sonrasında da 10 milyar Euro’nun üzerine çıkmasının beklendiğini kaydeden Tecdelioğlu, "Bu hedefler içerisinde bağlantı elemanları sektörü de çok önem kazanıyor. Avrupa'daki güçlü konumumuzu ve üretim gücümüzü kullanarak Macaristan pazarından daha fazla pay alabiliriz." diye konuştu.
İHRACAT 1,5 MİLYAR DOLARA ULAŞTI
Bağlantı elemanları sektörü olarak şu anda yüzde 94 yerlilik oranı ile çalıştıklarının altını çizen Tecdelioğlu, ihracat kilogram değerinin de 3,65 dolara çıktığını belirtti. En büyük ihracat pazarlarının Avrupa olduğunu ifade eden Tecdelioğlu, toplam ihracatın yıl sonunda ihraç edilen ürünlerin üzerinde giden bağlantı elemanları ile birlikte 1,5 milyar dolara ulaşacağını kaydetti. Bu ihracat artışında BESİAD'ın önemli bir rolü olduğunu vurgulayan Tecdelioğlu, "Biz derneği kurduğumuzda bağlantı elemanı ihracatı sadece 15 milyon dolardı ve Türkiye'ye yüz yirmi bin ton ithalat yapılıyordu. Cıvatalara somunlar hep Çin'den geliyordu. Şu anda sanayideki büyümeye rağmen ithalat yarıya inerken, ihracatın üzerine iç pazarı eklediğimizde 2,5 milyar dolarlık bir sektörden bahsediyoruz. Ben 10 yıl önce bu hedefleri söylediğimde bana gülüyorlardı ama gelinen nokta ortada. Üstelik kazandığımızın tamamına yakını ülkemize katma değer olarak kalıyor." dedi.
ÜNİVERSİTE VE SANAYİ İŞBİRLİĞİ
B2B görüşmelerine gelen Macaristan Otomotiv Endüstrisi Derneği (AHAI) CEO'su Csaba Kilian iki ülke arasındaki ilişkileri geliştirmeye çalıştıklarını ifade ederek, "Hem Türk şirketleri buraya satış yapmak istiyor hem de bizim Macar şirketlerimiz Türkiye'ye satış yapmak istiyor. Bizim burada otobüs fabrikamız vardı, çok iyiydi ama maalesef çok küçüldü. Şu anda tekrar desteklerle onu ayağa kaldırmaya çalışıyoruz. Türkiye de otomobil yapıyor ama bunun dışında çok fazla otobüs üretimi de var. Şu anda Macaristan'da üniversitelerle sanayiciler arasında iyi bir iletişim var. Üretimde ve ondan sonra robotlaşmada yeni gelişimlerle ayağa kalkmaya çalışıyoruz." dedi.



Diğer Haberler
HSBC, Almanya hisseleri için tavsiyesini 'nötr'den 'ağırlığını artır'a yükseltti
HSBC, Avrupa finans sektörü hisseleri için tavsiyesini 'nötr'den "ağırlığını artır'a yükseltti
HSBC, Avrupa teknoloji sektörü hisseleri için tavsiyesini 'ağırlığını azalt'tan "ağırlığını artır'a yükseltti
Ak Parti/Yazıcı: Erken seçimi gerektirecek hiçbir olgu yok - NTV
Ukrayna Altyapı Bakanlığı: İstanbul'da, Karadeniz Tahıl Anlaşmasının uzatılmasına ilişkin anlaşmaya ulaşıldı
Ukrayna Altyapı Bakanlığı: BM ve Türkiye insiyatifin garantörleri olarak kalmaya devam ediyor
Endonez Merkez Bankası: Faiz kararı çekirdek enflasyonu 2023 yılının ilk yarısında hedefle buluşturacak
Endonezya Merkez Bankası Başkanı : Faiz kararı ayrıca güçlü ABD dolarına karşı rupiye desteği hızlandıracak
ENDONEZYA MERKEZ BANKASI POLİTİKA FAİZİNİ 50 BAZ PUAN ARTIRARAK %5.25'E ÇIKARDI (BEKLENTİ: 5.25%, ÖNCEKİ: 4.75%)
Çin Ticaret Bakanlığı : Çin'in ithalat ve ihracatı devasa baskı görecek
Çin Ticaret Bakanlığı : Biz asla diğer ülkelerin içişlerine karışmadık
Endonezya Merkez Bankası: Krediler Ekim'de yıllık %11.95 büyüdü
Çin Ticaret Bakanlığı : Dış ticaret konusunda, yetersiz dış talep 4. çeyrekte olağanüstü zorluk haline geldi
Facebookta Paylaş