CHP’li Adıgüzel: Türkiye sabit geniş bant internet hızında 175 ülke arasında 101., mobilde ise 138 ülke arasında 54. sırada yer alıyor

Kuruluştan konuya ilişkin yapılan basın açıklaması aşağıda bulunuyor:

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel, Türkiye’deki internet altyapısını değerlendirdi. CHP’li Adıgüzel, “Türkiye sabit geniş bant internet hızında 175 ülke arasında 101. sırada yer alıyor. Sabit internet hızında Gana’nın bile gerisindeyiz. Türkiye’nin yüksek bir internet hızına sahip olması için temel şart fiber altyapıya daha fazla yatırım yapılmasıdır” dedi.

“Türkiye Sabit Geniş Bant İnternet Hızında Gana’nın Gerisinde”

CHP’li Adıgüzel, açıklamada şu bilgilere yer verdi:

“Global ölçekli Speedtest’in Eylül 2020 raporuna göre Türkiye sabit geniş bant internet hızında 175 ülke arasında 27.86 Mbps ile 101., mobilde ise 138 ülke arasında 36.73 Mbps ile 54. sırada yer alıyor.
Diğer ülkelerle kıyaslandığında Türkiye’nin özellikle sabit internet hızında oldukça geride olduğu görülüyor. Örneğin; Türkiye sabit geniş bant internet hızında Afrika ülkesi Gana’nın bile gerisinde. Gana listede 46.48 Mbps ile 69. sırada yer alıyor. Yine Türkiye sabit geniş bant internet hızında listede yer alan Avrupa ülkeleri arasında en yavaş internet hızına sahip. Listede Türkiye sabit internet hızında Bulgaristan, Polonya, Belarus ve Macaristan’ın gerisinde yer alıyor.
Rapora göre mobil internet hızında 121.00 Mbps ile Güney Kore birinci olurken, Güney Kore’yi sırasıyla Çin, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar ve Hollanda takip ediyor. Sabit internet hızında ise 226.60 Mbps ile Singapur birinci olurken, Singapur’u sırasıyla Hong Kong, Romanya, İsviçre ve Tayland takip ediyor.
“Türkiye’de 5GB’lık bir Filmi İndirme Süresi 1 Saat 17 Dakika”
Öte yandan, İngiltere merkezli Cable şirketi tarafından yapılan bir çalışmaya göre ise Türkiye internet hızında 221 ülke arasında 117. sırada yer alıyor. Çalışmaya göre Türkiye’de 5 GB’lik, HD çözünürlükteki bir filmi indirmek için gereken süre 1 saat 17 dakika 5 saniye iken, listenin başında yer alan Lihtenştayn’da bu süre 2 dakika 58 saniye.
Yine aynı şirket tarafından yapılan ve sabit geniş bant internet fiyatlarının değerlendirildiği bir başka çalışmaya göre ise, Türkiye 206 ülke arasında en ucuz interneti olan ülkeler sıralamasında 13,61 dolarla kendine 16. sırada yer bulmuştur. Her ne kadar Türkiye bu raporda görece interneti ucuz ülkeler arasında değerlendirilse de örneğin aylık ortalama internet maliyetinin asgari ücrete oranını değerlendirdiğimizde, Türkiye’deki internet kullanıcılarının gelirlerinin önemli bir kısmını internet kullanımı için ayırmak zorunda olduğu ortaya çıkıyor. Örneğin; Türkiye’deki bir asgari ücretli kazancının ortalama yüzde 4,5’inden fazlasını internet ücretine ayırmak zorunda.
 “Hızlı ve Ucuz İnternetin Yolu Fibere Yatırımdan Geçiyor”
Öte yandan CHP’li Adıgüzel tabloya ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:
“İnternet hizmetlerinin kalitesi ülkelerin gelişmişlik düzeyini belirleyen önemli bir faktör haline geldi. Ancak Türkiye’de internet fiyatları sunduğu hıza, kotaya ve hizmete oranla pahalı. Bunun da asıl sebebi Türkiye’de internet kullanımının büyük ölçüde eski teknoloji olan ADSL’e dayanması, fibere gerekli yatırımların yapılmamasıdır. ADSL hem pahalı hem de yavaş bir hizmet sunuyor. Öte yandan, ucuz ve hızlı internet hizmetinin yolu geniş bir fiber altyapısına sahip olmaktan geçiyor. Ülkemizdeki fiber uzunlukları ve yaygınlık oranları dikkate alındığında, henüz yeterli altyapıya sahip olmadığımız ortada. BTK’nın 2020 1. Çeyrek Pazar Verileri Raporu’na göre Türkiye’nin toplam fiber uzunluğu 396.905 km. 2013 yılından sonra fiber abone sayısındaki artış hızının ciddi ölçüde yavaşladığı görülüyor. Bu altyapı ile 5G’ye geçmek hayal. Cumhurbaşkanı ‘fiber hat yatırımları konusunda engel çıkaranlar karşısında beni bulur’ diyor ama asıl fibere gerekli yatırımı yapmayan kendi iktidarı. Bugün Türkiye’nin fiberde geri kalmışlığının en büyük sorumlusu Türk Telekom’un özelleştirme kararında imzası olanlardır.”




Diğer Haberler
LÜBNAN'DA HÜKÜMETİ KURMA GÖREVİ ESKİ BAŞBAKAN HARİRİ'YE VERİLDİ
KREMLİN: DAĞLIK KARABAĞ SORUNUNDA TEK YOL BARIŞÇI BİR ÇÖZÜM
BOE/HALDANE: GLOBAL TEDARİK KANALLARI VE TİCARET ÖRGÜSÜNÜN YENİDEN ŞEKİLLENMESİ OLASI
HONG KONG FİNANSAL REGÜLATÖRÜ GOLDMAN SACHS'A 1MDB İLE İLGİLİ 350MN DOLAR CEZA KESTİ-BN/ BLOOMBERG HT
BOE/HALDANE: ABD'DE COVİD'İN İKİNCİ DALGASI TOPLAM HARCAMALAR ÜZERİNDE ÇOK AZ ETKİ ETTİ, İNGİLTERE İÇİN ETKİLERİ OLABİLİR
BOE/HALDANE: GÖNÜLLÜ VEYA İSTEMSİZ SOSYAL MESAFENİN HARCAMALARI ENGELLEYİP ENGELLEMEDİĞİ AÇIK BİR SORU
BOE/HALDANE: İNGİLTERE'DE TÜKETİCİ HARCAMALARI GÖZLE GÖRÜLÜR DERECEDE DİRENÇLİ
Facebookta Paylaş