Çin, 2035’te GSYİH’sini orta gelişmiş ülkeler seviyesine çıkaracak

Çin Komünist Partisi 19. Merkez Komitesi 5. Genel Kurul Toplantısı 26-29 Ekim günlerinde başkent Beijing’de yapıldı. Toplantıda, ulusal ekonomi ve toplumsal gelişmeyle ilgili 14. Beş Yıllık Plan’ın hazırlanmasına ve 2035 yılı hedeflerinin belirlenmesine ilişkin öneriler incelenip onaylandı. Çin Devlet Konseyi, söz konusu öneriler doğrultusunda 14. Beş Yıllık Plan'ın taslağının hazırlanma sürecini ilerletecek. Taslağın, Çin Ulusal Halk Meclisi'nin 2021’de düzenlenecek yıllık toplantısında onaylanması bekleniyor.
 
Çin, nitelikli büyüme aşamasına girdi

Çin’in nitelikli büyüme aşamasına girdiğine işaret edilen toplantıda, 2035 yılına kadar, sosyalist modernizasyon hedeflerine temel olarak ulaşılacağı belirtildi. Ayrıca 2035’e dek Çin’in ekonomik, bilimsel ve teknolojik gücü ile kapsamlı gücünün büyük ölçüde artması, gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) ve vatandaşların kişi başı gelirlerinin seviyesinin yükselmesi, modern bir ekonomik sistemin oluşturulması hedefleniyor.
 
Bunun yanında, söz konusu dönem için ulusal yönetişim sistemi ve becerilerinin modernizasyonunun gerçekleşmesi, kültür, eğitim, yetenekli personel, spor ve sağlık bakımlarından güçlü bir ülke inşa edilmesi, karbondioksit salınımının zirveye ulaştıktan sonra istikrarlı şekilde düşmesi ve ekolojik çevrenin iyileştirilmesi hedefleri de ortaya koyuldu.

Çin’in 2035 yılı itibarıyla uluslararası ekonomik iş birliğinin ve rekabet konusundaki üstünlüklerinin daha da ilerletilmesi, ülkedeki kişi başına düşen GSYİH’nin de orta gelişmiş ülkelerin seviyesine ulaşması amaçlanıyor.
 
Ekolojik medeniyet inşaasına hız verilecek

Toplantıda, yüksek nitelikli kalkınma doğrultusunda reform ve inovasyonun temel itici güçler olarak ilerletilmesi, iç sirkülasyon temelinde, iç ve uluslararası ikili sirkülasyonun birbirini güçlendirdiği yeni bir düzenin oluşturulmasının hızlandırılması önerildi.

Toplantıda, ayrıca 14. Beş Yıllık Plan döneminde ekonomik ve toplumsal gelişmelere dair başlıca hedefler de ortaya koyuldu. Hedefler arasında, ekonominin sürdürülebilir ve sağlıklı büyümesi, modern ekonomik sistemin inşasında büyük ilerlemeler kaydedilmesi, yüksek standartlı piyasa sisteminin temel olarak oluşturulması, daha yüksek seviyeli ve dışa açık yeni ekonomik sistemin kurulması, ekolojik medeniyet inşasının hızlandırılması ve halka yeni yararlar getirilmesi yer aldı.
 
Çin'in kalkınmasında bilimsel ve teknolojik yeterlilik vurgusu
Toplantıda, inovasyonun Çin’de modernleşmenin inşasındaki ana rolünde ısrar edilmesi, bilim ve teknoloji açılarından kendi kendine yetmenin ulusal kalkınmanın stratejik dayanağı olarak görülmesi ve bilim ve teknoloji açılarından güçlü bir ülke inşasının hızlandırılması gerektiği kaydedildi. Toplantıda, ulusal inovasyon sisteminin iyileştirilmesi, ulusal stratejik bilim ve teknoloji gücünün güçlendirilmesi, işletmelerin teknolojik inovasyon kabiliyetlerinin yükseltilmesi, yeteneklerin inovasyon konusunda teşvik edilmesi, teknolojik yenilik sistemi ve mekanizmasının iyileştirilmesinin önemine de vurgu yapıldı.
 
Sosyalist piyasa ekonomisi devam edecek

Toplantıda, önümüzdeki beş yılda, Çin’in ÇKP önderliğinde reformları derinleştirerek, üst düzey sosyalist piyasa ekonomisi sistemini oluşturmaya devam edeceği bildirildi. Bunun yanında, Çin’in makro ekonomik yönetişimi iyileştireceği, modern maliye, vergi ve finans sistemleri oluşturacağı, yüksek standartlara sahip piyasa sistemi kuracağı ve hükümetin işlevlerindeki dönüşümü hızlandıracağı da kaydedildi.
 
Dışa açılma seviyesi kapsamlı olarak yükseltilecek

Toplantıda, Çin’in daha yüksek seviyeli dışa açık yeni bir ekonomik sistem oluşturarak, dışa açılmanın seviyesini kapsamlı şekilde yükselteceği kaydedildi. Toplantıda, ticaret ve yatırımların serbestliğinin ve kolaylığının ilerletilmesi, ticaretin inovasyonla büyümesinin sağlanması ve Kuşak ve Yol’un ortaklaşa inşasının yüksek nitelikli gelişiminin hızlandırılması için çalışacak Çin’in, küresel ekonomik yönetişim sistemindeki reformlara aktif şekilde katılacağı vurgulandı.

Toplantıda, önümüzdeki beş yılda, Çin’de halkın yaşam kalitesinin daha da yükseltileceğine, ortak inşa, ortak yönetim ve paylaşıma dayalı sosyal yönetişim sisteminin gerçekleştirileceğine de işaret edildi. Ortaklaşa zenginleşmenin hızlandırılacağı, istihdama öncelik verme politikalarının pekiştirileceği ve yüksek nitelikli bir eğitim sisteminin oluşturulacağının da altı çizilen toplantıda, çok kademeli bir sosyal güvence sisteminin hayata geçirilmesinin yanı sıra, nüfusun yaşlanması karşısında aktif bir ulusal strateji uygulanacağı vurgulandı.
 
Ordunun modernizasyonu hızlandırılacak

Toplantıda, ayrıca Çin’in bir yandan kalkınırken diğer yandan güvenliğini sağlamaya çalışacağı vurgusu yapıldı. Güvenlik ve kalkınmanın, ulusal kalkınmanın tüm süreç ve alanlarını kapsamasının sağlanması gerektiğine dikkat çekilen toplantıda, ulusal modernizasyon sürecindeki çeşitli risklerin önlenmesi ve ulusal güvenlik sisteminin inşasının güçlendirilmesi gerekliliğinin de altı çizildi.
Toplantıda, savunma alanındaki çalışmalar ile orduda modernizasyonun hızlandırılarak, ülkenin ulusal egemenliğini, güvenliğini ve kalkınma çıkarlarını savunma yetkinliğinin arttırılacağı ifade edildi.
 






Çin Uluslararası Radyosu



Facebookta Paylaş