Çin'in Avustralya kömürü üzerindeki yasağı, Moğolistan'dan yapılan ithalatta artışa neden oldu

Pekin'in Avustralya'dan ithalatı yasaklamasının ardından Çinli çelik üreticileri ve elektrik santralleri Moğolistan'dan daha fazla kömür almaya başladı; ancak fiyat, kalite ve lojistik zorluklar, bazı kullanıcıların geçiş yapmasının kolay olmayacağı anlamına geliyor.
 
Analistler, Avustralya'nın koklaşabilir taş kömürünü ve termik kömürünü kapatma kararında siyasetin bir rol oynamış olabileceğini, ancak politikasız yapmanın pratik zorluklarının yasağı zaman içinde yeniden düşünmeye zorlayabileceğini söyledi.
 
S&P Global Platts son güncellemesinde “Kuzeyde Çin ile sınır komşusu olan Moğolistan'dan gelen kömür, özellikle Amerika Birleşik Devletleri, Rusya ve Kanada gibi daha uzakta bulunan tedarikçilerin talepte kısa vadeli bir artışı karşılayamaması nedeniyle Avustralya kömürünün en bariz ikamesidir.” dedi.
 
Ancak kuzey Çin'deki kullanıcılar değişikliği büyük ölçüde gerçekleştirebilecekken, güney Çinliler Moğolistan'dan kömür taşımanın lojistik zorlukları ve masrafları nedeniyle bunu yapmayı daha zor bulacaklar. Bu, Avustralya ithalatına artık erişemezlerse, muhtemelen birçok kişiyi daha pahalı yerli kömüre güvenmeye zorlayacaktır.
 
Moğolistan, Çin'e ihracatı artırıyor ve şu anda günde kömür yüklü 1.000'den fazla kamyon gönderiyor. Moğol kömürünün artan kullanımı, ülkenin, özellikle çelik üretiminde kullanılan koklaşabilir taş kömürü olmak üzere, Çin'e en büyük emtia tedarikçisi konumunu yeniden kazanmasına olanak sağlayabilir.
 
Moğolistan, karantiların ve sınırların kapatılmasının üretimi kısması ve tedarik zincirlerinin aksamasının ardından bu yılın başlarında üst sıradan düştü.
 
Çin ve Moğolistan, geçtiğimiz hafta Asya-Pasifik Ticaret Anlaşması'na (APTA) katılımını takiben, Moğolistan'ın su ürünleri, meyve ve sebzeler ve kimyasal ürünler de dahil olmak üzere Çin ihracatı kategorisinde 366 üründe tarifeleri düşürmeyi kabul etmesinden sonra ikili ticareti artıracaktır.
 
Çin Ticaret Bakanlığı, Moğolistan'ın anlaşma uyarınca karşılıklı tarife indirimlerinden yararlanacağını söyledi ve Moğolistan'ın APTA'ya katılımının Kuşak ve Yol Girişimi projeleri için daha fazla fırsat açabileceğini ekledi.

Kaynak: Ticaret Bakanlığı Bülteni



Facebookta Paylaş