Çin’in borçlanmayı kısma planı borsa reformlarını daha acil hale getiriyor

Çin’li politika yapıcılaı, ülkenin 10,7 trilyon dolarlık borsasının ekonominin finansmanında daha büyük bir rol oynamasını sağlamaya çalışıyor.

Üst düzey yetkililer geçen hafta Pekin'de bir araya gelerek, 2021'de daha fazla hisse senedi piyasası reformu ile yerel firmaların daha fazla hisse satışını teşvik etmeyi amaçlayan bir kampanyayı hızlandıracaklarını söylediler. Yeni riskten korunma araçları veya hisse senetleri üzerindeki günlük fiyat limitini genişletme gibi girişimler, Çin'in yatırım fonu yatırımcılarının artan hisse volatilitesinden sorumlu tutulduğu bir zamanda likiditeyi artırabilir ve yabancı sermayeyi çekmeye yardımcı olabilir. Yerel basında çıkan haberlere göre, sermaye piyasası reformları daha "olgun bir yatırım kültürünü" teşvik edecek.

Yetkililer, ekonomi güçlendikçe borçlanma maliyetinin artacağının sinyalini vererek, alternatif bir finansman kaynağı olarak borsayı gösteriyor. Merkez bankasından çok sayıda faiz indirimi ve nakit enjeksiyonu geçen yıl Çinli şirketlerin ayakta kalmasına yardımcı olurken, hızlı borç birikimi artık finansal sistem için önemli bir risk oluşturuyor.

 Göz önünde bulundurulan önlemler arasında, halka arzı bekleyen yüzlerce şirketin birikmiş iş yükünü azaltabilecek bir hareket ile Şangay ve Shenzhen'deki ana borsalarda ilk halka arzlar için sistemin değiştirilmesi yer alıyor.



Facebookta Paylaş