Dijital Dönüşüm Projelerinde Siber Güvenlik Göz Ardı Edilmemeli- Komtera Teknoloji

Kuruluştan konuya ilişkin yapılan basın açıklaması aşağıda bulunuyor:

Organizasyonlar, dijital dönüşümü sürdürdükçe ve yeni teknolojiler ile desteklenen iş süreçleri ile bilgi ağları arası entegrasyonu benimsedikçe güvenlik sorunları artıyor. Bilişim güvenliği alanındaki dağıtım ve çözümleriyle pazarda lider konumda bulunan Komtera Teknoloji’nin Genel Müdür Yardımcısı Ziya Gökalp,bu nedenle dijital dönüşüm projelerini siber güvenlik odaklı gerçekleştirmenin kaçınılmaz bir hal aldığının altını çiziyor.


Organizasyonların daha iyi sonuç elde etmesi için iş modellerini ve iş süreçlerini mikro düzeyde ele alan, aynı zamanda işletmelerin daha inovatif, etkin, verimli sürdürülebilir, hızlı ve büyüme odaklı olabilmeleri üzerine tasarlanan dijital dönüşüm projeleri, veri sınıflandırma, veri odaklı karar verme, otomasyon, yapay zeka, bulut bilişim, mobil uygulama destekli alt yapı, doküman yönetimi, elektronik süreç yönetimi, nesnelerin interneti gibi süreçleri de ele alıyor. Komtera Teknoloji Genel Müdür Yardımcızı Ziya Gökalp, etkili bir dijital dönüşüm sağlayabilmenin ancak iş ortaklarının, tedarikçilerin, müşterilerin ve diğer paydaşların içine alındığı, hatta birimler arasında ortak çalışmanın ve çabanın sarf edildiği projeler ile mümkün olacağını dile getiriyor.


Dijital Dönüşüm Projeleri Siber Güvenlik Odaklı Gerçekleştirilmeli


Dijital dönüşümü sağlarken veri odaklı karar verme süreçlerinin yönetileceği iş ve bilgi sistemlerinin, uygulamaların veya otomasyonların birbirleriyle entegre edilmesi yeni güvenlik sorunlarını ve zafiyetleri beraberinde getiriyor. Gökalp, “Organizasyonların, tedarikçilerin ve iş ortaklarının IT sistemlerinin birbirleriyle entegre olması, bulut bilişim sistemlerinin kullanılması ve müşterilerin gerçek zamanlı olarak sistemlere bir mobil uygulama kullanarak erişim yapması, bağımsız kurumsal ağların etkileşimine yol açıyor ve ağlardan birine sızılması durumunda saldırganlar etkileşim içinde olan tüm ağlara erişilebiliyor.” ifadelerinde bbulunuyor.


Paydaşlardan birine ait ağa sızan bir saldırgan, çok biçimli polimorfik bir sofistike atak ile geleneksel güvenlik sistemleri tarafından tespit edilmekten kaçınabilen, değişebilen ve uyarlanabilen bir malware virüsünü diğer paydaş ağlara da yayabiliyor. Komtera Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı Ziya Gökalp, paydaşların farklı yazılım geliştirme metodolojileri ile ürettiği uygulamalar, statik kod zafiyet analizine tabi tutulmuyorsa, kod tabanlı açıklardan doğan saldırılara maruz kalmalarının kaçınılmaz olacağını belirtiyor. Görünürlüğü yoksun kılan, birbirleriyle iyi entegre olamayan, bilgi zafiyetleri konusunda birbirleriyle istihbarat paylaşımı yapamayan, riskleri ve atakları önleme konusunda entegre politika uygulayamayan paydaşlara ait farklı bilgi güvenlik sistemlerini aşan saldırganlar, sistemlere erişerek veri hırsızlığı yapabiliyor.


IoT ve Bulut Teknolojilerine Yönelik Saldırılar Artıyor


Bir başka ifade ile organizasyonlar dijital dönüşümü sürdürdükçe ve yeni tteknolojiler ile desteklenen iş süreçleri ve bilgi ağları arası entegrasyonu benimsedikçe güvenlik sorunları artıyor. Özellikle IoT teknolojilerinin ve çoklu bulut ortamlarının hızlı bir şekilde benimsenmesi ve kullanıma alınmasının, küresel ölçüde saldırı oranlarını ve ağa sızmaları artırdığını vurgulayan Gökalp, bu nedenle dijital dönüşüm projelerini siber güvenlik odaklı gerçekleştirmenin kaçınılmaz bir hal aldığının altını çiziyor. Dijital dönüşümün etkileşimde bulunduğu tüm paydaşlara ait sistemleri, uygulamaları, ağları entegre ederken yine paydaşlara ait siber güvenlik altyapılarının da entegre edilmesi, izlenmesi, kontrol edilmesi, denetlenmesi ve ortak bilgi güvenlik politikaları ile yönetilmesi gerekiyor.


Bu sürecin sağlıklı yönetilebilmesi, çoğu zaman dijital dönüşüm projelerinde ortak bir siber güvenlik birimi kurulmasını gerektiriyor. Kurulan birimin, farklı ağlardaki sisteme ait davranışları ve veri akışını mikro düzeyde analiz etmesini, saldırı tespiti ve veri kaybı önnleme konusunda senkronize sistemler kullanmasını, gerçek zamanlı risk değerleme ve zafiyet yönetimi yapmasını zorunlu kılıyor.



Diğer Haberler
RUSYA DIŞ İSTİHBARAT SERVİSİ DİREKTÖRÜ SERGEY NARIŞKİN, SUUDİ ARABİSTAN VELİAHT PRENSİ MUHAMMED BİN SELMAN İLE GÖRÜŞTÜ-AA TWİTTER
AFRİN'DEKİ BOMBALI ARAÇ SALDIRISINDA ÖLEN VEYA YARALANAN OLMADI-AA TWİTTER
JP MORGAN VARLIK YÖNETİMİ : GLOBAL KAR BEKLENTİLERİ HALA ÇOK İYİMSER OLMAK İÇİN ÇOK AZ FAKAT YAKIN ZAMANDA ANLAMLI AŞAĞI YÖNLÜ DÖNÜŞ GÖRÜLMÜYOR
BOE/BROADBENT: BORÇ SEVİYESİNDEN DAHA FAZLA OLAN BORÇ BÜYÜMESİ MALİ SIKINTI İÇİN İYİ BİR GÖSTERGE
BOE/BROADBENT: NÖTÜR FAİZ ORANLARININ ARTMASI, GELECEKTE DÜŞME İHTİMALİNE GÖRE DAHA OLASI
BOE/BROADBENT : BORÇ BÜYÜMESİ, BORÇ SEVİYELERİNE KIYASLA MALİ TEHLİKENİN DAHA İYİ TAHMİNCİSİ
BOE/BROADBENT: İNGİLTERE HANE HALKI BORÇLARININ SÜRDÜRÜLEMEZ OLDUĞU KONUSUNDA BÜYÜK GÖRÜŞ BİRLİĞİ SÖZ KONUSU
ESKİ ŞİŞLİ BELEDİYE BAŞKANI SARIGÜL CHP'DEN İSTİFASINI AÇIKLADI - NTV
AB/MOSCOVİCİ : BİR BREXİT ANLAŞMASI OLMAMASI RİSKİ BİR KAÇ HAFTA İÇİNDE ARTTI
AB/MOSCOVICI: AB HAZIR VE BEKLİYOR
AB/MOSCOVİCİ: ŞİMDİ SIRA, İNGİLİZLERİN AB'YE NEREYE GİTMEK İSTEDİKLERİNİ SÖYLEMELERİNİN ZAMANI
AB/MOSCOVICI: ANLAŞMA OLMADAN GERÇEKLEŞEBİLECEK BREXIT'İ KİMSE İSTEMİYOR, BÜTÜN SEÇENEKLER DEĞERLENDİRİLMELİ
ALBAYRAK: (DAVOS KONUŞMASI) TİCARET BAKANIMIZLA KONUŞTUM, OCAK'TA DIŞ TİCARET İYİ GİDİYOR- BLOOMBERG HT
ALBAYRAK: TÜRKİYE’NİN KAMU BORCUNUN MİLİ GELİRE ORANI YÜZDE 28, BU DA TÜRKİYE’NİN BORÇ YÖNETİMİNİN GÜÇLÜ OLDUĞUNU GÖSTERİYO-AA TWİTTER
Facebookta Paylaş