Dış ticaret açığı Kasım’da 5,07 milyar USD (Tera Yatırım )

Dış ticaret açığı Kasım’da 5,07 milyar USD…

Ticaret Bakanlığı’nın GTS (genel ticaret sistemi) kapsamında açıkladığı öncü Kasım ayı dış ticaret verilerine göre; geçen yılın aynı ayına göre ihracat %0,95 azalarak 16,09 milyar USD’ye yükselirken, ithalat ise aynı dönemde %16,07 artarak 21,16 milyar USD olarak gerçekleşti. Bu kapsamda dış ticaret açığı Kasım döneminde %155,37 artarak 5,07 milyar USD oldu.

Kasım ayında içerisinde en çok ihracat yaptığımız ülke Almanya olurken, onu İngiltere, Irak ve ABD takip etmektedir. İthalat kalemlerinde; Kasım 2020’de ilk sırayı Almanya alırken, onu Çin, Rusya ve İsviçre izlemiştir. Mal gruplarına bakıldığında, yatırım malları ve hammadde ihracatında artış meydana gelirken tüketim malları ihracatı azalmıştır. İthalatın tüm kategorilerde (yatırım, tüketim, hammadde) çift haneli ve güçlü tek haneli artış gerçekleştirdiği görülmektedir.

 
GTS’ye Göre Aylara Göre Dış Ticaret Verileri… Kaynak: Ticaret Bakanlığı, Bloomberg

Dış ticaret açığı yıllık bazda artış eğilimini sürdürmektedir. Dış ticaret açığında, ithalat artışı kaynaklı olarak bozulma eğilimine ek olarak, ihracat tarafında da daralma olduğu gözlenmektedir. İhracattaki gerilemenin en önemli nedeni küresel olarak artan Covid-19 vakaları ve bunun kapanma önlemlerini geri getirmesidir. Böylece, zaten zayıf olan küresel ticaret dinamikleri içinde ihracat da baskılanmaktadır. Dış talep görünümündeki kırılganlık, ihracat açısından aşağı yönlü risk oluşturmaya devam edecektir.

İthalat güçlü artış eğilimini korumakla beraber, bu artışa neden olan en önemli sebep olan tüketim eğiliminde önümüzdeki aylarda görülecek yavaşlama ile beraber baskılanma söz konusu olabilir. İthalatı 11 aylık dönemde güçlü artıran sebeplere baktığımızda, özellikle 3Ç20’de etkin olan güçlü tüketim eğiliminin ve yıllık bazda artan altın ithalatının etkisi görülmektedir. Nitekim, kıymetli madenler Kasım ayında da 2,66 milyar USD ile toplam ithalatın yarısından fazlasına konu olmuştur. İlerleyen aylarda, tüketime bağlı koşulların değişmesi ile beraber ithalatta da azalma meydana gelebilir. Yurtiçinde finansal koşulların sıkılaşması ile kredi büyümesinin yavaşlaması ve normalleşmenim ilerletilmesi bunda etkili olacaktır. Ancak, ihracat üzerinde de salgın ve dış talep kaynaklı riskleri yoğun gördüğümüzden dolayı dış ticaret açığında yılın genelindeki eğilimin aynı şekilde devam etmesini bekleriz



 Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
  www.terayatirim.com
                                 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
BARNİER ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERİN BREXİT İÇİN BELİRLEYİCİ OLACAĞINI SÖYLEDİ, BELİRLİ BİR SON TARİH VERMEDİ
FİNANSAL KESİM DIŞINDAKİ FİRMALARIN NET DÖVİZ POZİSYON AÇIĞI EYLÜL AYINDA -162,3 MİLYAR DOLAR (ÖNCEKİ AY: -165,2 MİLYAR DOLAR)
İNGİLİZ HÜKÜMET YETKİLİSİ: İNGİLTERE, AB İLE GECİŞ SÜRECİNİN 31 ARALIK'TAN SONRASINA UZATILMAYACAĞI KONUSUNDA HER ZAMAN AÇIK OLDU
PEK ÇOK AB ÜYE ÜLKESİ, O ZAMANA KADAR İYİ BİR ANLAŞMA OLMAZSA, 31 ARALIK'TAN SONRA BREXİT MÜZAKERELERİNE DEVAMDAN YANA - AB KAYNAKLARI
AB ÜYE DEVLETLERİ, BARNİER'E ZAMAN BASKISI ALTINDA BİR ANLAŞMA İÇİN ACELE ETMEMESİNİ SÖYLEDİ -ÜST DÜZEY AB DİPLOMATI
Facebookta Paylaş