Dış ticaret dengesi Eylül ayında 4,83 milyar USD açık verdi (Tera Yatırım )

Dış ticaret dengesi Eylül ayında 4,83 milyar USD açık verdi…

TÜİK'in Ticaret Bakanlığı işbirliğiyle oluşturarak açıkladığı Eylül ayı GTS (Genel ticaret sistemi) dış ticaret verilerine göre; Türkiye'nin ihracatı 2020 yılının Eylül ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre %4,8 artarak 16,01 milyar USD olurken, aynı dönemde ithalat %23 artarak 20,84 milyar USD olarak gerçekleşmiştir. Böylece dış ticaret açığı, Eylül 2019 - Eylül 2020 dönemleri arasında %189,6 artmış ve 4,83 milyar USD olmuştur. İhracatın ithalatı karşılama oranı ise söz konusu dönemde %90,2'den %76,8'e gerilemiştir.

Eylül ayında içerisinde en çok ihracat yaptığımız ülke Almanya olurken, onu İngiltere, ABD ve İtalya takip etmektedir. Avrupa Birliği'ni oluşturan 27 ülkeye ihracat %6 artarak 6,77 milyar USD olurken, AB'nin toplam ihracatımız içindeki payının %41,9'dan %42,3'e yükseldiği görülmektedir. İthalat kalemlerinde; Eylül 2020'de ilk sırayı Çin alırken, onu Almanya, Rusya ve İsviçre izlemiştir. Eylül ayında sermaye mallarının toplam ithalat içindeki payı artarken, ara (ham madde) mallarının payı azalmıştır, tüketim mallarının payı ise aynı kalmıştır. Yüksek teknolojili ürünlerin ihracatının toplam ihracatımız içindeki payı %3,3 olurken, aynı grubun ithalatının toplam ithalatımız içerisindeki payı ise %12,3 olmuştur.

ÖTS'ye (Özel ticaret sistemi) göre, Türkiye'nin ihracatı 2020 yılının Eylül ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre %5,6 artarak 15,21 milyar USD olurken, aynı dönemde ithalat %21,2 artarak 19,99 milyar USD olarak gerçekleşmiştir. İhracatın ithalatı karşılama oranı ise söz konusu dönemde %76,1 olmuştur.

 
İhracat, ithalat ve dış ticaret dengesi, Eylül 2020… Kaynak: TÜİK, Ticaret Bakanlığı, Bloomberg

Verilerin beklendiği gibi ay başında Ticaret Bakanlığı'nın yayınladığı öncü verilerle paralel olduğunu görüyoruz. Geçen yıl Eylül'de çok daha düşük bir açık söz konusu olduğu için, dış ticaret açığı yıllık bazda artış eğilimini sürdürmektedir. Dış açıktaki bozulma yoğun bir şekilde ithalattaki artış kaynaklıdır, ihracat ise daha sınırlı bir oranda artmaktadır. Eylül ayında altın ithalatında yine %221,2'lik yüksek bir artış görülmektedir. 20,84 milyar USD'lik toplam Eylül ayı ithalatının 3,55 milyar USD'si altın ithalatından gelmiştir. Altın ithalatı yıl genelinde önceki yıllara göre büyük artış göstermiştir, bunda da en önemli etken pandemi ile oluşan belirsizlikte oluşan korunma talebinin global altın fiyatlarını yükseltici etkisidir. TRY'nin zayıflaması ise, hep söylediğimiz üzere döviz bazlı hammadde maliyetlerinin etkisi nedeniyle birebir işleyen bir ihracat artışı etkisi sağlamamaktadır. İhracat tarafında, Euro Bölgesi'nin ekonomik toparlanmasının Covid vakalarının artması ve sertleşen kısıtlama önlemleri nedeniyle zayıflayacak olması nedeniyle aşağı yönlü riskler artacaktır.

İhracat ve ithalat tarafında mevcut eğilimler muhtemelen sonraki aylara da yansıyacağı için, dış ticaret açığındaki artışın devam etmesini ve cari açığın da buna bağlı olarak artmayı sürdürmesini bekleriz. İlk 8 ayda 26,5 milyar USD olan cari açığın, yılın genelinde 30 milyar USD üzerinde bir seviyede gerçekleşmesi hemen hemen kesinleşmiştir.




 Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
  www.terayatirim.com
                                 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
TCMB'NİN NET ULUSLARARASI REZERVLERİ 23 EKİM'DE 21,22 MİLYAR DOLAR (ÖNCEKİ HAFTA: 17,09 MİLYAR DOLAR)
EXXONMOBİL'İN 3. ÇEYREK TOPLAM GELİRLERİ VE DİĞER KARLARI 46.2 MYR DOLAR
M3 PARA ARZI EYLÜL AYINDA YILLIK +43.5% (ÖNCEKİ AY: +40.9%)
M1 PARA ARZI EYLÜL AYINDA YILLIK +90.1 % (ÖNCEKİ AY: +88.2%)
EXXONMOBİL'İN 3. ÇEYREK ZARARI 680 MLN DOLAR
EXXONMOBİL'İN 3. ÇEYREK HB ZARARI 0.15 DOLAR
BANKACILIK SEKTÖRÜ AKTİF TOPLAMI EYLÜL SONUNDA 6 TRİLYON 3 MİLYAR TL (ÖNCEKİ: 5 TRİLYON 848,8 MİLYAR TL) - BDDK
BANKACILIK SİSTEMİ MEVDUATI 3 TRİLYON 525.4 MİLYAR TL (ÖNCEKİ HAFTA: 3 TRİLYON 497,2 MİLYAR, YLLBAŞI: 2 TRİLYON 569,9 MİLYAR TL)-BDDK
BANKACILIK SEKTÖRÜ ÖZKAYNAKLARI EYLÜL SONUNDA 569,2 MİLYAR TL (ÖNCEKİ: 567,3 MİLYAR TL)-BDDK
BANKACILIK SEKTÖRÜ MEVDUATLARI EYLÜL SONUNDA 3 TRİLYON 444,3 MİLYAR TL (ÖNCEKİ: 3 TRİLYON 317,6 MİLYAR TL)-BDDK
BANKACILIK SEKTÖRÜ SERMAYE YETERLİLİĞİ STANDART RASYOSU EYLÜL SONUNDA 19.42 % (ÖNCEKİ: 19.28%) - BDDK
Facebookta Paylaş