Dış ticaret dengesi Haziran ayında 2,85 milyar USD açık verdi (Tera Yatırım )

Dış ticaret dengesi Haziran ayında 2,85 milyar USD açık verdi…

TÜİK'in Ticaret Bakanlığı işbirliğiyle oluşturarak açıkladığı Haziran ayı GTS (Genel ticaret sistemi) dış ticaret verilerine göre; Türkiye'nin ihracatı 2020 yılının Haziran ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre %15,7 artışla 13,46 milyar USD olurken, aynı dönemde ithalat %8,3 artarak 16,31 milyar USD olarak gerçekleşmiştir. Böylece dış ticaret açığı, Haziran 2019 - Haziran 2020 dönemleri arasında %17 azalmış ve 2,85 milyar USD olmuştur. İhracatın ithalatı karşılama oranı ise söz konusu dönemde %77,2'den %82,6'ya yükselmiştir.

Haziran ayında içerisinde en çok ihracat yaptığımız ülke Almanya olurken, onu İngiltere, ABD ve Irak takip etmektedir. Avrupa Birliği'ni oluşturan 27 ülkeye ihracat %3,3 artarak 5,53 milyar USD olurken, AB'nin toplam ihracatımız içindeki payının %46'dan %41'e gerilediği görülmektedir. İthalat kalemlerinde; Haziran 2020'de ilk sırayı Çin alırken, onu Almanya, Rusya ve Irak izlemiştir. Haziran ayında sermaye ve tüketim mallarının toplam ithalat içindeki payı artarken, ara (ham madde) mallarının payı azalmıştır. Yüksek teknolojili ürünlerin ihracatının toplam ihracatımız içindeki payı %3,2 olurken, aynı grubun ithalatının toplam ithalatımız içerisindeki payı ise %12 olmuştur.

ÖTS'ye (Özel ticaret sistemi) göre, Türkiye'nin ihracatı 2020 yılının Haziran ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre %15,2 artarak 12,75 milyar USD olurken, aynı dönemde ithalat %11,1 artarak 15,84 milyar USD olarak gerçekleşmiştir. İhracatın ithalatı karşılama oranı ise söz konusu dönemde %80,5 olmuştur.

 
Kaynak: TÜİK, Ticaret Bakanlığı, Bloomberg

Nisan döneminde pandemi ile beraber ekonomik aktivite, üretim ve talep bileşenlerinde dip seviyelerin görülmesinin ardından görülen toparlanma Haziran ayında dış ticaret rakamlarına yansımış görünmektedir. Küresel ekonomilerin açılması bu süreçte ticaret aktivitesini de olumlu yönde etkilemiştir, bu da ihracat tarafına olumlu yansımıştır. Pandemik dönem ile beraber ortaya çıkan yeni normlar çerçevesinde, virüs konusunda 2. dalga olumsuzluğu ve yeniden kapanma söz konusu olmazsa düzelme eğilimi ilerleyen aylarda da devam edebilir. Bununla beraber, petrol fiyatlarının yeniden artması ile beraber maliyet avantajının geçen aylardaki seviyelerde olmaması ve TRY değer kaybının ithalat maliyetleri ve hacmi üzerinde yapacağı etki izlenmelidir. Ekonomik aktivitede artış ve ithal talebi, ekonomi 2Ç20 sonrası dönemde büyüme momentumu içine girecekse ithalata artış getirebilir. İhracat görünümü ise dış talebin seyrine ve ana ihracat pazarlarımızın virüs ile baş edebilme becerisinden etkilenecektir.



 Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
  www.terayatirim.com
                                 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş