Dünya Bankası Türkiye Ekonomik İzleme Raporu webinar ile tanıtıldı

Dünya Bankası’nın, Türkiye’deki son ekonomik gelişmelerin genel bir görünümünü ve ekonomik beklentilere ilişkin Banka analizlerini sunduğu Türkiye Ekonomik İzleme Raporunun (TEM) son sayısı bugün kamudan, özel sektörden, akademik kuruluşlardan, uluslararası kuruluşlardan, sivil toplum kuruluşlarından ve medyadan temsilcilerin bulunduğu geniş katılımlı bir etkinlik ile sanal olarak tanıtıldı.

TEM’in son sayısı, COVID-19 pandemisi sebebiyle hem Türkiye hem de tüm dünya için içinden geçtiğimiz zorlu dönemdeki ekonomik gelişmelerin bir resmini ortaya koymaktadır. Birçok ülkede olduğu gibi Türkiye’de COVID-19 pandemisi başlangıçta tahmin edilenden daha uzun sürmüştür ve insanların yaşamlarını kurtarmak ve uzun vadeli ekonomik hasarı hafifletmek için daha fazla ve daha sıkı kontrol önlemlerinin uygulanmasını gerektirmiştir. Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Auguste T. Kouamé yaptığı açılış konuşmasında şunları vurguladı: “Önümüzdeki dönemde, dünya genelinde benimsenen ortak bir hedef, bir yandan pandeminin kısa vadedeki etkilerine etkin bir şekilde müdahale ederken aynı zamanda ülkede ve dünyada daha yeşil, daha dayanıklı ve daha kapsayıcı bir toparlanmanın temellerini atan COVID müdahale önlemleri ve politikaları tasarlamaktır. TEM bu yönde bazı öneriler sunmaktadır.”
Raporun eş yazarlarından David Knight rapordaki temel bulguları sundu ve kısa vadedeki ekonomik kırılganlıkları ortadan kaldırmaya ve hanehalklarına yönelik hedefli destekler ve etkili bir enflasyonu düşürme stratejisinin sürdürülmesi gibi kapsayıcı bir toparlanma süreci sağlamaya yönelik politika önceliklerini tartıştı. Finansal kuruluşların ve şirketlerin bilançolarını yeniden eski seviyelerine getirmelerine, ticaret çerçevelerini iyileştirmeye yeşil bir dönüşümün temellerini atmaya yönelik kolaylaştırıcı çerçeveler üzerinde odaklanmak gelecekteki büyümenin yolunu açacaktır.

Tanıtım toplantısı, Bloomberg Haber Ajansı İstanbul Büro Şefi Onur Ant’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen bir Panel ile devam etti.
Panelde bir konuşma yapan Merkez Bankası eski Baş Ekonomisti ve Bilkent Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Hakan Kara şunları belirtti: "Pandemide uygulanan politika bileşimi, önümüzdeki yıllarda büyümeesi baskılaması muhtemel olan yüksek enflasyon ve dış açık gibi makro finansal dengesizlikler yarattı. Türkiye’nin potansiyelini ortaya çıkarmak için gerekli kurumsal düzenlemeleri yapmanın zamanı gelmiştir".
Bir başka panelist, Arçelik Genel Müdürü Hakan Bulgurlu konuşmasında şunları vurguladı: “Özellikle Avrupa’da olmak üzere, yeşil dönüşüm Türk şirketleri için bir hediye veya önemli bir zorluk olabilir. Büyüme ve ihracat fırsatları yaratabilmek için bu dalganın gücünden yararlanmak çok önemli olacaktır. Türkiye’nin rekabetçi kalabilmesi için, yeşil gündemi dikkatli bir şekilde gerçekleştirmesi gerekecektir.”
İşgücü piyasalarındaki ve hanehalkı refahındaki mevcut durumu değerlendirerek panele katkıda bulunan Dünya Bankası’nın İnsani Kalkınma Programı Lideri Heba Elgazzar şunları söyledi: “Pandemi kadınların ve gençlerin iş kayıplarına ve yoksulluğa karşı ne kadar kırılgan olduklarını gösterse de, Türkiye’nin sahip olduğu güçlü kurumlardan yararlanarak eğrinin önüne geçmesi ve kapsayıcı ve yeşil toparlanma için insan sermayesini güçlendirmesinin tam zamanıdır.”



Diğer Haberler
BİDEN YÖNETİMİ YETKİLİSİ: ALTYAPI KONUSUNDA CUMHURİYETÇİLERİN VERDİĞİ KARŞI TEKLİF CİDDİ ŞEKİLDE DEĞERLENDİRİLECEK
Merkez Bankası'nın bir sonraki iş günü için açıkladığı geçici rezerv -73694,9 milyon TL
ABD BAŞKANI BIDEN: DÜŞÜK FAİZ ORTAMI ALTYAPI YATIRIMI İÇİN UYGUN ZEMİN SAĞLIYOR -BN /BLOOMBERG HT
FİTCH: ABD'NİN ÇOĞU EYALETLERİNDE İSTİHDAM TOPARLANMASI YAVAŞLIYOR
FED/KAPLAN: ABD'DE İSTİHDAM NİSPETEN BOL, ESNEK ÜCRET ARTIŞI SIKI İŞGÜCÜ PİYASASI GÖRÜNÜMÜYLE TUTARLI
FED/KAPLAN: FED'İN PARA POLİTİKASI BELİRLEYİCİLERİ, İŞGÜCÜ PİYASASINDA ARZIN BEKLENENDEN DAHA AZ ARTABİLECEĞİNİ AKILLARINDA TUTMALI
FED/KAPLAN:ABD'DE İŞGÜCÜ PİYASASI İSTİHDAM SEVİYESİNDEN DAHA SIKI
ABD SENATOSU'NUN CUMHURİYETÇİ ÜYELERİ, BİDEN'E ALTYAPIYA 928 MİLYAR DOLAR HARCAMAYI ÖNERDİ
GENERAL MOTORS, 5 FABRİKASINDA ÇİP KRİZİ NEDENİYLE DURAN ÜRETİME TEKRAR BAŞLIYOR -BN/ BLOOMBERG HT
Facebookta Paylaş