Dünya Ticaret Örgütü Ticaretin Kolaylaştırılması Anlaşması Yürürlüğe Girdi-Basın Açılklaması

Kuruluştan konuya ilişkin yapılan basın açıklaması aşağıda bulunuyor:

DÜNYA TİCARET ÖRGÜTÜ TİCARETİN KOLAYLAŞTIRILMASI ANLAŞMASI Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Ticaretin Kolaylaştırılması Anlaşması 22 Şubat 2017 tarihinde Anlaşmayı onaylayan üye sayısının 112'ye ulaşması ile birlikte yürürlüğe girdi. Ülkemizin de taraf olduğu bu Anlaşma, DTÖ'nün kuruluşundan bu yana geçen 21 sene içinde kabul edilen ilk çok taraflı anlaşmadır.
2013 yılında Bali'de gerçekleştirilen IX. Bakanlar Konferansı sırasında kabul edilen Anlaşma, toplam üye sayının üçte ikisinin onay sürecini tamamlaması ile yürürlüğe girdi.
DTÖ Ticaretin Kolaylaştırılması Anlaşması, ihracatçılarımızın dış pazarlara daha kolay erişmesi açısından önemlidir. Anlaşmanın etkin olarak uygulanması, 2023 Türkiye İhracat Stratejisi ile belirlenen hedeflerimizin gerçekleşmesine ivme kazandıracaktır.
Dünya Bankası ve DTÖ tarafından yapılan hesaplamalara göre Anlaşmanın uygulanmasıyla, ticaret maliyetlerinin %9,6 ile %23,1 arasında düşmesi; ortalama ihracat süresinin yaklaşık 2 gün, ortalama ithalat süresinin ise 1,5 gün azalması; gelişmekte olan ülkelerin toplam ihracatının yıllık olarak 170 ile 730 milyar dolar, küresel ölçekte ihracatın da 750 milyar dolar ile 1 trilyon dolar arasında artması beklenmektedir.
Anlaşmanın yürürlüğe girmesi ile birlikte, 2016/27 sayılı Başbakanlık Genelgesi ile kurduğumuz "Ticaretin Kolaylaştırılması Türkiye Ulusal Komitesi" de işlerlik kazanacaktır. İlgili kurumlarımız ve özel sektör çatı kuruluşlarımızın içinde yer aldığı kurulun başkanlığını Ekonomi Bakanlığımız ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ortaklaşa yürütecektir. Özel sektör ile kamunun bir araya geldiği Ulusal Komite, ticaret önündeki birçok engelin ortadan kaldırılmasında önemli rol oynayacaktır.