ECB kararları, Getiri eğrisi ve varlık alımları konusu(Tera Yatırım )


ECB kararları: Getiri eğrisi ve varlık alımları konusu…

Son dönemde artan tahvil getirileri ve dikleşen verim eğrileri, gözleri majör Merkez bankalarının politika kararlarına çevirmiş durumdadır. Ekonomik toparlanma ile tahvil piyasası fiyatlamaları arasındaki bağıntıdan emin olmak isteyen piyasa profesyonelleri, Merkez bankalarının bu konuya olan yaklaşımını merak etmekteler. Aksiyon bacağında ise belli politika opsiyonları söz konusu olmaktadır.

Avrupa Merkez Bankası, Aralık 2020 toplantısında Pandemik Acil Satın Alma Programı’nı (PEPP) uzatarak toplam tahvil alım miktarını artırmış ve TLTRO’lar aracılığıyla bankalara sağlanan ucuz ve uzun vadeli finansman imkanlarını da uzatmıştı. Aşılama ve mali teşvik paketleri ile sağlanan iyimserliğe ise son dönemde emtia fiyatlarından ve olası talep artışından etkilenecek enflasyon dinamikleri eklenmiştir. Bu da uzun dönemde enflasyonun yükseleceği beklentisiyle, 5 yıldan uzun vadeli tahvillerin faizlerinde artışa neden olmuştur. Avrupa’nın ekonomik dinamikleri, ABD verilerinin gösterdiği (son ayda güçlü istihdam artışı, ISM’lerin güçlü ekonomik faaliyete işaret etmesi) gibi bir toparlanmaya işaret etmemektedir. Ancak, benchmark Alman faizlerinin ABD faizlerine artan korelasyonu ile beraber eş güdümlü hareketi, tahvil piyasası dinamiklerini birbirine yakınlaştırmıştır.

 
ECB’nin haftalık varlık alımları… Kaynak: Bloomberg, ECB

Grafikte ECB’nin dönemsel varlık alım miktarlarını görüyorsunuz. Son günlerde artan getirilerden rahatsızlığı dile getiren birkaç YK üyesinin açıklamaları olmuştu, ancak ECB bunu şu an aksiyona dökmemiş görünüyor. Çünkü her zamankinden daha fazla tahvil almadıkları gibi, azalan bir momentum var. Söylem ve eylem uyumsuzluğu anlamına geliyor. Yüksek tahvil getirileri finansman koşullarını gereksiz yere sıkılaştırdığı için, politika opsiyonları ECB açısından söz konusudur ve eylem gerekebilir.

ECB’nin PEPP kapsamında net varlık alımlarını artırması en olası seçenek olarak duruyor. ECB’nin haftalık varlık alım tutarlarını izlerken de, bundan sonra getiri eğrisine yönelik bir aksiyon içinde olup olmadıklarını anlamamız mümkün olacak. Diğer taraftan, şu aşamada PEPP’in nihai amacı konusunda bir değişime gidilmesini beklemeyiz. Ekonomik projeksiyonlar açısından da, orta vadeli görünümü tehdit eden bir risk görmediklerini varsayıyoruz, ancak kısa vadeli enflasyon ve büyüme projeksiyonları etkilenebilir. Kısa dönem için enflasyonda yukarı ve büyümede aşağı revizyon beklenebilir


 Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
  www.terayatirim.com
                                 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
Gösterge niteliğindeki TC Merkez Bankası Dolar Alış: 7,5952 Satış: 7,6088 Euro Alış: 9,0315 Satış: 9,0477
ABD DIŞİŞLERİ BAKANI BLINKEN VE SAVUNMA BAKANI AUSTİN, 15-18 MART'TA JAPONYA VE GÜNEY KORE'Yİ ZİYARET EDECEK
ABD DEVLET BAŞKANI BLINKEN VE SAVUNMA BAKANI AUSTİN, 15-18 MART'TA JAPONYA VE G. KORE'Yİ ZİYARET EDECEK
MISIR 2020-2021 MALİ YIL 2.ÇEYREGİNDE %2 BÜYÜDÜ, İLK YARIDA BÜYÜME %1.35 OLDU - BAKANLIK
MISIR'IN 2020-2021 MALİ YIL ÜÇÜNCÜ ÇEYREĞİNDE %2.8, DÖRDÜNCÜ ÇEYREĞİNDE %5.3 BÜYÜMESİ BEKLENİYOR
İNGİLTERE BAŞBAKANII JOHNSON: AŞI İHRACATINI ENGELLEMEDİK
Facebookta Paylaş