Ekim PPK toplantısı analizi (İş Yatırım)

Para Politikası Kurulu Ekim toplantısında politika faizinin 200 baz puan düşürülerek %16 düzeyine indirilmesine karar verdi. Toplantı öncesi ekonomistler arasında yapılan anketler faizlerin 50 baz puan indirileceğine işaret ediyordu. İş Yatırım olarak 100 baz puan indirim olacağı görüşündeydik. Negatif sürpriz sonrası Türk lirası, uzun vadeli Türk lirası tahviller ve banka hisselerinde satış görülüyor.

Merkez Bankası faiz indirimini enflasyondaki yükselişin geçici olmasına ve sıkı para politikasının ticari kredilerde öngörülenin ötesinde bir yavaşlamaya yol açmasına bağlıyor. Açıklama sonrası piyasaların negatif tepkisi yatırımcıların söz konusu gerekçelere katılmadığını ve Merkez Bankası’nın kredibilite açığının büyüdüğünü gösteriyor.

Eylül ayından beri 300 baz puan faiz indirilmesine rağmen verim eğrisinin dikleşmesi ve uzun vadeli faizlerin yükselmesi piyasaların orta vadede yeniden parasal sıkılaşmaya gidileceğini tahmin ettiğini gösteriyor. Alınan kararı Türk lirası, uzun vadeli tahviller ve banka hisseleri için negatif görüyoruz. Alınan kararla Türk lirası gelişmekte olan ülkeler arasında cari enflasyona göre en düşük ikinci, yıl sonu enflasyon beklentimize göre en düşük reel faizi sunan para birimi haline geliyor.


Kaynak: Bloomberg, TCMB, IMF
Yapılan açıklamada Eylül ayına göre birisi önemli beş yeni cümle eklenmiş.

Küresel koşulların açıklandığı ilk paragrafa “yakın dönemde açıklanan güven endeksleri, salgının etkisiyle gerilemeye başlamıştır” cümlesi ekleniyor.
Yurtiçi koşulların değerlendirildiği paragrafa “Dayanıklı tüketim malları talebi yavaşlarken, dayanıksız tüketim mallarında bir toparlanma gözlenmektedir” ifadesi konuyor.
Para Politikası patikasına yönelik ipuçlarının verildiği paragrafa “bireysel kredilerin ılımlı seyre dönmesi için güçlendirilen makro ihtiyati politika çerçevesinin olumlu etkileri gözlenmeye başlamıştır” ve “arz yönlü arızi unsurlardan kaynaklı olarak politika faizinde yapılan aşağı yönlü düzeltme için yıl sonuna kadar sınırlı bir alan kaldığı” cümleleri ekleniyor.
Ayrı bir cümle olarak “para politikasının ana hedeflerinde bir değişikliğe yol açmadan sürdürülebilir finans uygulamalarını uzun vadeli bir politika olarak destekleme” ifadesi ekleniyor.
Merkez Bankası’nın faiz indirimine gerekçe olarak sunduğu “enflasyondaki yükseliş geçici” argümanı bizi ikna etmiyor. Gıda fiyatlarındaki ve kurdaki yükseliş nedeniyle manşet enflasyondaki artışın önümüzdeki aylarda devam etmesini, tüketici enflasyonun Ekim ayı verisinde %20’nin üzerine çıkmasını bekliyoruz. Asgari ücretin belirlenmesinde önemli rol oynayan gıda fiyatlarındaki artış sadece 2021 değil 2022 enflasyonunun da yüksek çıkmasına sebep olacak.

“Ticari kredilerde öngörülenin üzerinde daralma” gerekçesiyle faizin düşürülmesini anlamakta zorlanıyoruz. 2021 yılı büyüme tahminlerine göre Türkiye %9,0 ile Hindistan’ın ardından en hızlı büyüyen G20 ülkesi konumunda. Gelişmekte olan ülkelerle karşılaştırıldığında pozitif çıktı açığı olan az sayıda ülkeden birisiyiz. Önceliğin büyümeye değil enflasyonun düşürülmesine verilmesi gerekiyor.

Merkez Bankası açıklaması faiz indiriminin nereye kadar devam edeceği konusunda bize net bir fikir vermiyor. Merkez Bankası’nın faiz adımını 100 baz puandan 200 baz puana çıkardığı bir yerde “sınırlı alan” ifadesi ne anlama geliyor bilmiyoruz. Piyasa için çok yüksek olan 100 baz puan Merkez Bankası için “sınırlı” anlamına gelebilir.
Ancak indirimin ikinci ayında 200 baz puan gibi güçlü bir adımla devam edilmesi faiz indirim döngüsü boyunca toplam 500 baz puanlık indirim tahminimizin aşılabileceğine işaret ediyor.


Kaynak: TÜİK, TCMB
Alınan karar sonrası sert piyasa tepkisi yıl sonuna yönelik Dolar/TL kuru (2021: 9,50) ve enflasyon (2021: %18,0, 2022: %14,5) beklentilerimiz üzerindeki yukarı yönlü riskleri artırıyor. Haftaya yapılacak Enflasyon Raporu toplantısı sonrasında bu iki kalemde kayda değer yukarı yönlü güncellemeler yapacağız.

Serhat Gürleyen, Araştırma Direktörü
Dağlar Özkan, Ekonomist

https://arastirma.isyatirim.com.tr/2021/10/21/ekim-2021-ppk-toplantisi/

İş Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 www.isyatirim.com.tr

                           ***
                  Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
ALMANYA'DA SPD, YEŞİLLER VE LİBERALLER, ARALIK AYI BAŞLARINDA SCHOLZ LİDERLİĞİNDE HÜKÜMETİ KURMAYI HEDEFLİYOR - AFP
FED/WALLER: ENFLASYON FED'İN EN BÜYÜK YUKARI YÖNLÜ RİSKİ
FED/WALLER: MERKEZ BANKASI DİJİTAL PARA BİRİMİNİN ABD KONGRESİ'NİN YETKİSİNDE BİR KONU OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM
FED/WALLER: KREDİYLE BESLENEN BİR BALON İŞARETİ YOK
FED/WALLER: ABD EKONOMİSİ İÇİN HER ZAMAN ÇOK İYİMSER BİR BAKIŞ AÇIM VAR
FED/WALLER: ENFLASYON ÇOK YÜKSEK KALIRSA FED'İN DAHA HIZLI HAREKET ETMESİ GEREKEBİLİR
FED/WALLER: GELECEK BİRKAÇ AY, ENFLASYONUN GEÇİCİ OLUP OLMADIĞINI GÖRMEK İÇİN KRİTİK
RUSYA MERKEZ BANKASI ALTIN/DÖVİZ REZERVİ GEÇEN HAFTA 620.3 MİLYAR DOLAR (ÖNCEKİ: 615.4 MİLYAR DOLAR)
Gösterge niteliğindeki TC Merkez Bankası Dolar Alış: 9,2857 Satış: 9,3024 Euro Alış: 10,8108 Satış: 10,8303
Facebookta Paylaş