Enflasyon beklenti raporu (Acar Menkul)

Gözler yurtiçinde enflasyon verilerine çevrilmiş durumda. TCMB çekirdek enflasyon hedeflemesine gittiğini açıklamasının ardından faizleri 100 baz puan düşürmüştü. Manşet enflasyonun % 19.25’te olması piyasalarda belirsizlik yaratmış ve kurda yükselişleri tetiklerken borsada satışların yaşanmasına neden olmuştu.
Enflasyonda detaylara baktığımızda tarım ürünleri üretici fiyat endeksinde artış sürerken tarımsal girdi endeksinde de artış yaşanmakta. Bu yıl kuraklığın etkisiyle birçok mahsulde rekolte düşüklüğü beklenirken gıda fiyatlarındaki yükselişin sürmesini bekleyebiliriz. Geçen doğalgaza yapılan zamların bu ay yansımalarını izleyeceğiz. Küresel piyasalarda enerji krizi yaşanırken enerji fiyatlarındaki yüksek seyir devam ediyor. ABD’de doğalgazın fiyatı 1 yılda % 130, Avrupa’da % 395 artarken, kömür fiyatları dünya genelinde 9 ayda % 160, petrol fiyatları % 52 artış gösterdi. Bu durumun enflasyon kalıcı bir enflasyon yaratmaması mümkün değil.
Dünya genelinde ise enflasyonda artış devam ediyor. FED,ECB,BOJ ve BOE gibi dünyanın en önemli merkez banklarının para basması arz yönlü enflasyonu tetiklerken vatandaşların bu paraları tüketimi dökmesi de harcama kanalıyla talep enflasyonu yaratmaktadır.
Bundan sonraki süreçte enflasyonda baz etkisi nedeniyle düşüş beklenirken kurdaki yükselişin ithal girdi maliyetlerindeki yüksek fiyatlamaları tetiklemesi nedeniyle bu çok mümkün gözükmemekte. Ayrıca kurdaki artışın temel mal grupları üzerindeki etkisi önümüzdeki aylarda artacaktır.
Ağustos ayı enflasyonunun beklentilerin üzerinde % 20.07 seviyesine yükseleceğini tahmin ediyoruz. Sol üst grafikte Ağustos ayı enflasyonu % 19.25 gerçekleşmişti. Gelen faiz indirimi reel faizleri negatife çekerken diğer ülkelerden giderek ayrışan bir reel faiz döngüsüne giriyoruz. Yılbaşından beri tek pozitif reel faiz veren ülke iken şu anda hızla reel faizlerde diğer ülkelerin altına inmemiz yurtiçinden sert yabancı çıkışlarını beraberinde getirebilir. ÜFE’deki artışın devam etmesi ve kurun birikimli etkilerinin de devreye girmesiyle enflasyonda artışın devam etmesini sağlayabilir. Merkez Bankası 23 Eylül’de gerçekleştirdiği son toplantısının 30 Eylül’de yayınlanan Para Politikası Kurulu toplantı özetlerinde;
İşlenmemiş gıda grubunda taze meyve-sebze fiyatlarının arttığı ifade edilirken yumurta fiyatlarında ve kuraklığın etkisiyle bakliyat kalemlerinde yükseliş yaşandığı kaydedildi. İşlenmiş gıda fiyatlarında ise ekmek ve tahıllar, çiğ süt fiyatları, peynir ve diğer süt ürünlerinde fiyat artışları gıda enflasyonu üzerindeki riskleri canlı tutan unsurlar olmuştur. TCMB, eşel mobil sisteminin yıllık enerji grubu enflasyonunu sınırlamaya devam ettiğini söylerken Ağustos ayında ÖTV miktarı sıfırlanmış olan LPG kaynaklı olarak akaryakıt fiyatlarının yükseldiğinin altını çizdi. Ayrıca tüp gaz fiyatlarında da artış kaydedildiğini belirtti. TCMB, uluslararası piyasalarda doğal ve kömür fiyatlarındaki artışı da dikkat çekti. Türk lirasının bu dönemde görece ılımlı seyretmesinin ithalat fiyatları kaynaklı baskıları hafifletmesiyle temel mal gruplarında düşüş izlenmiştir. Mobilya ve beyaz eşya kalemlerinde fiyatlar yükselirken ÖTV matrahlarında yapılan düzenlemeyi takiben otomobil fiyatlarında düşüş olmuştur. . Giyim ve ayakkabı grubunda sezon sonu indirimlerinin son yıllara kıyasla daha belirgin olmasıyla yıllık enflasyon yavaşlamıştır. Hizmet grup enflasyonunda Ağustos ayında yıllık enflasyon, lokanta-otel, haberleşme hizmetleri ve kirada yükselirken, ulaştırma hizmetlerinde yatay seyretmiş, diğer hizmetlerde ise gerilemiştir.Ağustos ayına ilişkin piyasada enflasyon beklentileri aylık bazda % 0.60’ta oluşurken yıllık beklenti % 18.70’te oluşmakta.
Ağustos ayına ilişkin piyasada enflasyon beklentileri aylık bazda % 1.35’te oluşurken yıllık beklenti % 19.70’te oluşmakta.
Geçen yılın aynı döneminde en fazla ev eşyası kaleminin arttığı görülürken eğitim ile giyim ve ayakkabı grubunda ise düşüş yaşanmıştı.
Acar Menkul Değerler olarak enflasyonun beklentilerin üzerinde yıllık bazda % 20.07 geleceğini tahmin ediyoruz.
Enflasyonda gıda ve enerji fiyatlarında artışın devam ederek enflasyonu yukarı çekmeye devam edeceğini düşünüyoruz. Bu ay özellikle konut ve kira fiyatlarındaki yükselişin enflasyonu olumsuz etkilediğini izliyoruz. Enflasyona puansal katkının en fazla olacağı grup muhtemelen çeşitli mal ve hizmetler grubu olacaktır. Bunu eğlence ve kültür kalemi takip edebilir. Ulaştırma grubunun bu ay enflasyonda aşağı yönlü etki yapmasını bekleyen taraftayız. Ayrıca kurun birikimli etkileri de enflasyonu yukarı itici bir neden olarak sayabiliriz.
Son dönemde kurun yavaşlaması temel mal grupları üzerinde olumlu katkı yapsada enflasyonda şimdilik bir toparlanma beklemiyoruz. Ancak özellikle gıda fiyatları, petrol fiyatları ve kurdaki gelişmeler önümüzdeki dönemlerde enflasyon üzerinde belirleyici olmayı sürdürecektir.
Diğer merakla beklediğimiz unsur ise ÜFE-TÜFE arasındaki makasın açılarak devam ediyor olması. Şu anda ülkemizde hem talep kaynaklı hem arz kaynaklı enflasyon görülmekte. ÜFE 2021 yılının Ağustos ayında % 45.52 olarak gerçekleşmişti. ÜFE-TÜFE arasındaki makas % 26.27 iken (45.52-19.25 = 26.27) bu maliyetlerin üreticinin sırtına yüklendiği anlamına gelmekte. Yani bu durum değişmez ise ÜFE-TÜFE makası kapanmaz ise yeni zamların yolda olduğunu söyleyebiliriz. Bu ay harici yılın son 2 ayında ise baz etkisinin ne kadar etkileyeceğini izleyeceğiz.
Piyasa beklentilerimize gelince son Fed faiz toplantısında enflasyonun çok riskli hale geldiği ancak istihdamda tam toparlanma görülmediği ifade edilirken tahvil alım programına devam edildi. Başkan Powell son toplantıda bu yıl bitmeden tahvil alım programının azaltılabileceğini (tapering) ve azaltma programının 2022 yılı ortasında tamamlanabileceğini söyledi. Hem bazı mallarda yaşanan arz darboğazın bazı malların fiyatını yükseltmeye devam etmesi bunun yanında dünyanın enerji krizine savrulması ve konut ile gıda fiyatlarında görülen artış Fed’in elini her ay daha zorlaştırmakta. Artan enflasyon etkisi varlık sınıflarından çıkışları hızlandırabilir. ABD 10 yıllık tahvil faizindeki yükselişin devamını bekliyoruz.
Bu artış gelişmekte olan ülkelerden sermaye çıkışına sebep olabileceği gibi yurtdışı borçlanmalarını da sınırlayabilir. BİST100 şimdilik 1380 desteğinde tutunmuş gibi gözükse de küresel borsalarda yaşanan baskı, yurtiçinde reel faizlerin negatife inmesi , riskli varlıklarda satış borsada aşağı yönlü eğilimleri ön plana çıkarmakta. 1380’nin kırılması halinde 1309’a doğru satışlar hızlanabilir. Kur tarafında ise doların küresel bazda değer kazanmaya başlaması yani DXY’nin 93.44’ü kırarak yükseliş başlatması ve yurtiçinde faizlerin indirilmesinin ardından dolara olan talebin artması yılsonuna kadar yeni tarihi zirve rakamları göreceğimize işaret ediyor. Özellikle hem içerde enflasyonun reel faiz getirilerini düşürmesi hem de ABD 10 yıllık tahvil faizinde beklediğimiz yükseliş Usd/Try’de 9.50’lara doğru giden bir süreci başlatmış gözükmekte.
BİST100
Teknik olarak baktığımızda 1425 seviyesinin altında borsada satış baskısı devam edebilir.
Aşağıda 1380 seviyesinin altında önce 1340 ve arkasından 1309 puana kadar geri çekilme potansiyeli yüksek.
Yukarıda ise 1408 direncinin kırılması halinde önce 1425 ve arkasından 1466 direncine doğru hareketler hız kazanabilir.
USD/TRY
Teknik olarak baktığımızda 8.60 seviyesinin kırılmasıyla alış baskısını artıran kurda 8.60’ın üzerinde kaldığı sürece alıcılı yapısını sürdürecektir.
Aşağıda 8.60 seviyesinin kırılması halinde önce 8.29 ve arkasından 8.00’e doğru düşüş görülebilir.
Yukarıda ise 8.96 seviyesinin üzerinde önce 9.27 ve arkasından 9.50’ye doğru alımlar güçlenebilir

 Acar Menkul Değerler A.Ş
 https://www.acar.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş