Enflasyon belirsizliği faiz indirimi alanını daraltıyor(Tera Yatırım )

TCMB: Enflasyon belirsizliği faiz indirimi alanını daraltıyor…
 
Enflasyonun oynaklık gösterdiği pandemi kilitlenmelerinden dönüşe dair dönemselliğe ek olarak, ilerleyen aylarda da yükselen fiyat dengesinin devamı ve zayıf eğilim gösteren TRY, enflasyonist ortamı beslemeye devam edecektir. Dolayısıyla, faiz indirimi konusunda hareket alanını daraltan enflasyon metrikleri, Merkez Bankası’nın bir süredir faizleri sabit tutmasına neden olmakta ve herhangi bir indirim adımı atılmamaktadır. Temmuz toplantısında da, 4. ay üst üste politika faizinde değişiklik yapılmadı.
 
Merkez Bankası’nın bugünkü kararları ve politika açıklamasına dair önemli notlar;
 
• Bloomberg'in anket yaptığı 21 analistin hiçbiri herhangi bir değişiklik beklemiyordu.
• Merkez Bankası, “yeniden açılma nedeniyle yaz aylarında enflasyonda olası oynaklığı” belirtiyor.
• İhracattaki güçlü artış eğilimi ve aşılama programında kaydedilen güçlü ilerleme nedeniyle cari dengenin yılın geri kalanında fazla vermesi bekleniyor.
• Nisan Enflasyon Raporu tahmin patikasındaki önemli düşüş sağlanana kadar mevcut sıkı para politikası duruşu kararlılıkla sürdürülecektir.
 
Yükselen emtia fiyatları ve koronavirüs kısıtlamalarının gevşetilmesi nedeniyle Haziran ayında tüm tahminlerden daha hızlı bir şekilde artan enflasyonun, ilerleyen aylarda da baskı yapmaya devam etmesini bekleriz. Bu durumun ilk yansımasını, Temmuz ayı enflasyon oranları içinde göreceğimiz gibi enerji fiyatlarının etkisiyle sonraki aylarda da yayılma efektini görme durumumuz olacaktır. Bu durum da, yakın aylarda faiz indirimi olasılığını ortadan kaldırırken; cari dengede turizm gelirlerinin giriş etkisinin rakamlara dökülmüş olacağı, aynı zamanda enflasyonun da biraz baz etkisinden yararlanabileceği 4Ç21 için faiz indirimi olasılığını da canlı tutmaktadır. Hatırlanacağı gibi; geçtiğimiz ay Cumhurbaşkanı Sn. Recep Tayyip Erdoğan, Temmuz veya Ağustos aylarında borçlanma maliyetlerinin düşürülebileceğine yönelik bir değerlendirmede bulunmuştu.
 
 
Türkiye reel faiz oranı, yıllık enflasyon ve AOFM karşılaştırması… Kaynak: Bloomberg, TCMB, TÜİK
 
Sn. Şahap Kavcıoğlu’nun gerçekleşen ve beklenen enflasyona göre pozitif reel faiz ve %5'lik enflasyon hedefi olana kadar sıkı politikayı sürdürme yönlendirmesi geçerli olmakla beraber; TRY değer kaybetmeyi ve enflasyonu beslemeyi son 4 aylık periyotta sürdürmekte. Aynı zamanda Nisan Enflasyon Raporu tahmin patikasında öngörülen %12,2’lik yılsonu Merkez Bankası enflasyon beklentisine karşın; piyasa katılımcıları güncel anket döneminde yılsonu enflasyonunu %15,6 gibi bunun oldukça üzerinde bir noktada öngörmekteler.
 
Politika açıklamasının en önemli ayrıntısı olarak; ilave bir sıkılaşma referansının olmaması yine öne çıkıyor. Banka, enflasyon patikasında önemli düşüş sağlanana kadar sıkı duruşu sürdürme taahhüdünü yinelerken; enflasyonun ilave risklere işaret edebileceği ve birçok kanaldan beslenebileceği bir ortamda, ekonomistlerin tahmin modelleri de güncellenirken olası sapmalara karşı yeni bir plan ortaya koymadı. Büyüme konusunda gözetilen dengelerin, fiyat istikrarını riske sokacak derecede gevşekliğe yöneltmesi ilave maliyet enflasyonu etkisi olarak görülebiliyor, ki dönemsel olarak enflasyonun içinde talep bileşeni de etkili olmakta. İlave sıkılaşmaya yönelik bir planlamanın politika açıklamasına yansımaması, aynı zamanda Fed de kritik kararlar alma aşamasına doğru yüksek ABD enflasyonu nedeniyle itilirken, “olabileceğinden daha güvercin” veya “olabileceğinden daha az şahin” bir tandans olarak yorumlanabilir.
 
Fed yükselen enflasyon ortamına yönelik olarak “tapering” çağrışımlarının yinelendiği bir ortamda toplantısını 28 Temmuz’da yapacak. Bunun hemen akabinde, TCMB güncel Enflasyon Raporu’nu yayınlayacak. Bir sonraki faiz toplantısı ise 12 Ağustos tarihinde gerçekleşecek. Enflasyonun güncel durumunun, kırılamayan dolarizasyon eğiliminin ve dışsal sermaye hareketleri risklerine karşı sıkı kalması gereken tamponların faiz indirimlerinin önüne set çektiğini düşünüyoruz. Bu nedenle, 4Ç21 içinde eğer bir fiyat şoku tarafından elemine edilmezse enflasyonda oluşacak baz etkisi kaynaklı kısıtlı alanın ötesinde bir gevşeme öngörmüyoruz.



 Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
  www.terayatirim.com
                                 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
CİTİGROUP'UN 2. ÇEYREK HB KARI 2.85 DOLAR (BEKLENTİ: 1.97 DOLAR, ÖNCEKİ: 0.38 DOLAR)
AB, 2030'A KADAR KARBON EMİSYONLARINI AZALTACAK KAPSAMLI DEĞİŞİKLİKLERİ KABUL ETTİ -BN - BLOOMBERG HT
TCMB RESMİ REZERV VARLIKLARI, 9 TEMMUZ'DA 104.14 MİLYAR DOLAR (ÖNCEKİ: 100.21 MİLYAR DOLAR)
TCMB DÖVİZ VARLIKLARI, 9 TEMMUZ'DA 61.01 MİLYAR DOLAR (ÖNCEKİ: 58.06 MİLYAR DOLAR)
TCMB ALTIN CİNSİNDEN REZERV VARLIKLARI, 9 TEMMUZ'DA 41.49 MİLYAR DOLAR (ÖNCEKİ: 40.60 MİLYAR DOLAR)
HİNDİSTAN'DA M3 PARA ARZI 2 TEMMUZ İTİBARIYLA YILLIK %+10.1
HİNDİSTAN'DA REZERV PARA 9 TEMMUZ İTİBARIYLA YILLIK %+16.6
Facebookta Paylaş