Enflasyon Değerlendirmesi(İnfo Yatırım)

Eylül Ayı Enflasyonu Beklentilerin Altında
Eylül ayında TÜFE %1,35 olan beklentilerin altında %0,97 artış gösterirken, yıllık bazda TÜFE ise Ağustos ayındaki %11,77 seviyesinden Eylül ayında %11,75'e geriledi.
Eylül ayında ÜFE ise %2,65 artış gösterirken, ÜFE'deki yıllık artış oranı Ağustos %11,53 seviyesinden %14,33 seviyesine yükselmiş oldu.
TÜFE tarafında, ev eşyası %3,02, ulaştırma %1,84, konut %0,93 ile en çok artış gösteren sektör grupları olurken, düşüş gösteren gruplar ise %0,07 ile eğitim, %0,03 ile giyim ve ayakkabı grupları oldu.
ÜFE tarafında ise en fazla artış %5,74 ile ana metaller, %5,69 ile ham petrol ve doğalgaz gruplarında gerçekleşirken, en fazla düşüş ise %1,66 ile kok ve rafine petrol ürünleri grubunda gerçekleşti.
Dolar / TL tarafına bakıldığında Haziran ayı sonu ve Temmuz ayı ortalarına kadar 6,85 seviyesi yatay seyirde devam eden kur, Akdeniz'de yaşanan Yunanistan ile olan gerginlik ve Azerbaycan - Ermenistan arasındaki çatışmalar sonrasında 7,86'lı seviyelere kadar yükseldi. Mayıs ayında %0,2'den %1'e çıkarılan kambiyo işlemlerindeki BSMV oranı yeniden %0,2'ye indirilmesi, Türk Lirası mevduat hesaplarından alınan vergi oranlarının güncellenmesi ve TCMB'nin politika faizini 200 baz puan artırması ile geri çekilen Dolar / TL kuru 7,73'lü seviyelerde dengelenmiş görülüyor.
Geçtiğimiz hafta Ons Altın, azalan risk iştahının güvenli liman arayışlarıyla birlikte, jeopolitik gelişmeler ve yeni tip coronavirüs aşısına ilişkin haber akışları dolar endeksini 94'ün altına çekerken ons altın tekrar 1.900 doların üstüne çıkmıştı. Ancak doların değer kaybetmesi ile birlikte Ons altın 1.893 seviyesinden işlem görüyor.
2020 yılında enflasyonun jeopolitik risklerin artması, coronavirüs pandemisinin belirsizliği, yüksek kur ve yeni YEP'e bağlı olarak çift hanelerde tamamlamasını bekliyoruz.
TCMB son Haziran - Temmuz - Ağustos toplantılarında enflasyondaki görünümün bozulması dolayısıyla faizleri sabit tutmuştu. Ancak küresel ekonomide üçüncü çeyrekte kısmi toparlanma sinyalleri gözlenmekle beraber toparlanmaya ilişkin belirsizliklerin yüksek bir seyir izlediğinin belirtilmesi ile Eylül ayında politika faizinde 200 baz puan artışa gidildi ve politika faizi %10,25'e yükseldi.
TCMB politika faizinde yaptığı artışın ardından fonlama kompozisyonundaki değişiklikler ile sıkılaştırma adımlarına devam ediyor. Yıl içinde 7,35'lere kadar geri çekilmiş olan fonlama maliyeti geçtiğimiz haftanın son gününde %11,32 olarak gerçekleşti.
Enflasyonun politika faizinin üzerinde olmasını da göz önünde bulundurarak TCMB'nin 22 Ekim'de Para Politikası Kurulu toplantısında en önemli gündem maddesi coronavirüs salgını ve buna ilişkin oluşan ekonomi adımları olacaktır. 22 Ekim'de gerçekleşecek PPK toplantısında sıkılaştırma adımlarının devamını bekliyoruz.


 İnfo Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 www.infoyatirim.com

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş