Enflasyon enerji ve kur şoklarıyla yeni zirve yapıyor (İş Yatırım)

Haziran ayı enflasyonu aylık %5,0 ile piyasaya büyük oranda paralel, İş Yatırım’ın (%5,5) tahmininin bir miktar altında geldi. Buna rağmen düşük baz nedeniyle yıllık enflasyon %78,6 ile yeni bir yıl içi zirve yaparak 1998 Eylül ayından bu yana gördüğü en yüksek seviyesine ulaştı. Enerji ve gıdayı hariç tutan çekirdek C enflasyonu aylık %3,3, yıllık %57,2 ile manşete göre daha sakin duruyor.

Harcama sepetinde toplam %38 ağırlığa sahip olan konut (%8,3), ulaştırma (%10,6), lokanta ve oteller (%7,1) aylık manşet enflasyonu yukarı çeken temel gruplar. Buna karşın gıda (%2,1), giyim (%0,2), sağlık (%2,0), eğlence (%2,0), eğitim (%2,4) manşetin altında kalıyor.

Çekirdek enflasyon verileri enerji ve gıda dışı mal fiyatlarında enflasyonun yükselme eğiliminin bir miktar yavaşladığını gösteriyor. Mevsimsellikten arındırdığımız serilere göre C endeksi aylık %3,3 ile (Mayıs %3,2, Nisan %4,2, Mart: %4,4) önceki aya göre yatay seyrediyor. Buna karşın B endeksi aylık %4,2 ile (Mayıs %3,7, Nisan %5,3, Mart: %4,3,) sert yükseliyor. B endeksi enerji, tütün ve işlenmemiş gıda fiyatlarını, C endeksi ise enerji, tütün ve tüm gıda fiyatlarını hariç tutuyor.

Özel kapsamlı TÜFE göstergeleri alt detayları enerji ve gıda dışı mal enflasyonun yavaşladığını, dayanıklı tüketim malları ve hizmet fiyat artışının ise hız kesmediğini gösteriyor.

Mevsimsellikten arındırdığımız verilere göre altın hariç dayanıklı mal fiyatları aylık %3,7 (Mayıs %2,3, Nisan: %5,1), enerji ve gıda dışı mal fiyatları aylık %3,1 (Mayıs %3,3, Nisan: %3,8) artıyor. Beklentilerin ve fiyatlama alışkanlıklarının bozulmasıyla hizmet fiyatları aylık %3,9 artarak (Mayıs %3,7, Nisan: %4,8) çekirdek enflasyonu yukarı çekiyor.

Haziran ayı verileri, enflasyonun yılın son çeyreğine kadar yüksek seyredeceği görüşümüz ile tutarlı. Aylık %6,8, yıllık %138 artış ile 1995 Mart ayından beri gördüğü en yüksek seviyede olan üretici fiyatları tüketici enflasyonu üzerindeki riskleri artırıyor.

Kur şokları, fiyatlama alışkanlıklarındaki bozulma, kamu kontrolündeki mallara yapılan zamlar, üretici fiyatlarından geçiş ile önümüzdeki aylarda enflasyonun %85-%90 bandına yükselmesini bekliyoruz. Merkez Bankası’nın para politikasında tepki vermemesi enflasyonun dengeleneceği platoyu tahmin etmemizi zorlaştırıyor.

Uygulanmakta olan genişleyici para politikasından sert bir U dönüşü yapılmazsa, seçim sathına giren Türkiye’de enflasyonun kendiliğinden düşmesini sağlayacak baz etkisi dışında bir neden görmüyoruz. Ara dönemde yapılan %29’luk asgari ücret düzeltmesi özellikle 2023 yılı enflasyonuna yönelik yukarı yönlü riskleri artırıyor.

Sene sonu dolar kurunu 19,00 TL aldığımız baz senaryoda enflasyon tahminimizi ekonominin yavaşlaması ve uluslararası fiyatlarda gevşeme beklentimiz ile %70 seviyesinde koruyoruz. Ücret zamları akabinde 2023 sonu için tahminimizi %32’den %35’e yükseltiyoruz. İki ay önce bu tahminlerimiz %60 ve %28 seviyesindeydi.


 Detaylı bilgi almak, İş Yatırım’ın güncel raporlarına ulaşmak için aşağıdaki linki kullanabilirsiniz.

https://arastirma.isyatirim.com.tr/2022/07/04/haziran-2022-tuketici-enflasyonu-2/
 
İş Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 www.isyatirim.com.tr

                           ***
                  Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
Bundesbank Başkanı Nagel, 15 Haziran'daki ECB acil toplantısında getiri farklılıklarındaki ayrışmayla mücadele kararınaa karşı çıktı - Kaynaklar
Gazprom, 1 Ekim 2022'den itibaren 12 ay boyunca ihracat için Yamal - Avrupa boru hattından gaz taşıma kapasitesi rezervasyonu yapmadı (Teklif edilen toplam kapasite 34.1 milyon Kwh/H)
Hindistan Hükümet Yetkilisi: Mali konsolidasyon yoluna bağlıyız, 2022/23'te mali açık/GSYH oranını %6.4 hedefliyoruz
Hindistan Hükümet Yetkilisi: Rupi oynaklığını ele almaya çalışıyoruz
Hindistan Hükümet Yetkilisi: Cari işlemler dengesi ters rüzgarlarla karşı karşıya, makro temeller sağlam kalmaya devam ediyor
13.09.2028 itfa tarihli ihale öncesi kamuya 0.00 milyon TL satış yapıldı
13.09.2028 itfa tarihli ihale öncesi PY'na 1.75 milyar TL rot satış yapıldı
13.09.2028 itfa tarihli ihale öncesi piyasa yapıcıların toplam teklif tutarı 3.42 milyar TL
28.04.2032 itfa tarihli ihale öncesi kamuya 0.00 milyon TL satış yapıldı
28.04.2032 itfa tarihli ihale öncesi PY'na 10.00 milyar TL rot satış yapıldı
28.04.2032 itfa tarihli ihale öncesi piyasa yapıcıların toplam teklif tutarı 15.99 milyar TL
Önlemler, Eurosystem'in bilançosundaki iklim değişikliği ile ilgili finansal riski azaltmayı, şeffaflığı teşvik etmeyi ve ekonominin yeşil geçişini desteklemeyi amaçlıyor - ECB
Facebookta Paylaş