Enflasyon raporu (Oyak Yatırım)

ÜFEde korkutan artış
TÜFE enflasyonu %16,2, ÜFE enflasyonu %31,2 Mart ayında TÜFE enflasyonu %1,2 civarındaki piyasa beklentisi ve bizim beklentimiz olan %1,4ün altında %1,08 olarak gerçekleşti. Yıllık enflasyon bir ay önceki %15.61'den %16.19'a yükseldi. ÜFE enflasyonu artmaya devam etti ve bir ay önceki %27.1'den %31.2'ye yükseldi. ÜFE enflasyonu, sanayi sektöründeki güçlü ekonomik faaliyet nedeniyle süregelen fiyat baskılarının yanı sıra döviz kuru geçişkenliği ve artan petrol fiyatlarını yansıtıyor. ÜFE enflasyonundaki artış, önümüzdeki dönemde tüketici fiyatlarına yansıma ihtimali nedeniyle korkutucu bir görünüm arz ediyor. Kontrat uzunlukları nedeniyle bir miktar gecikmeyle tüketici fiyatlarına yansıyor olsa da TL cinsinden ortalama Brent petrol fiyatları artışı, Şubat ayındaki %8,6 seviyesinden Martta %14,0'e yükseldi. Eşelmobil sistemi sayesinde bu durum motorin fiyatlarına tam olarak yansımasa da, enerji ÜFE enflasyonu Mart ayında %8,4'ten %23,3e çıktı. Bunun TÜFE'deki ulaştırma enflasyonundaki yansıması ise %22,5'ten %24,8'e artan enflasyon şeklinde oldu. Bu arada trend TÜFE enflasyonu %15,3'e geriledi ancak hizmet enflasyonundaki trend tersine döndü ve Mart ayında enflasyon %14,03'ten %15,5'e yükseldi.
Hizmet sektörü katkısı artıyor ... Aylık enflasyona en yüksek katkı 0,3 puan ile yine gıda ve alkolsüz içeceklerden geldi. Bir önceki yıla göre yiyecek ve içecek enflasyonunda %18,4'ten %17,4'e bir miktar gevşeme olsa da yıllık enflasyona en yüksek katkıyı 4,4 puan ile gıda enflasyonu yaptı. Pandemi sırasında artan hizmet maliyetleri, otellerin, kafelerin ve restoranların yanı sıra sağlık kategorisinin sırasıyla enflasyona 0.15 puan ve 0.13 puan katkıda bulunmasına neden oldu. Şubat ayında bir önceki yıla göre %11,7 olan hizmet enflasyonu Mart ayında %12,6'ya yükselirken, alt endekslerden restoran ve oteller %13,4'ten %15,4'e yükseldi. Özellikle turizm, restoran ve oteller sektöründe ekonomik açılma, ikincil etkiler olarak sadece hizmet sektörü üzerinde değil gıda fiyatları üzerinde de yukarı yönlü bir baskı oluşturabilir. İyi haber, Mart ayında ulaştırmanın tüketici enflasyonuna aylık bazda herhangi bir katkısı olmamasına rağmen, yıllık %16.19'luk enflasyonun 3.72 puanı ulaştırmadan geldi.
TCMB'den bir politika değişikliği beklenmiyor Sadece gıda ve enerji fiyatları değil, Mart ayında çekirdek enflasyon da hızlanmaya devam etti. B ve C endeksleriyle izlediğimiz çekirdek enflasyon göstergeleri Şubat'taki %16,9 ve %16,2 seviyelerinden sırasıyla %17,5 ve% 16,9'a yükseldi. TÜFE bazlı trend enflasyondaki gevşemeye rağmen, ÜFE ve çekirdek enflasyondaki artış eğilimi, TCMB'den ek sıkılaşma beklentilerini artıracaktır. Ancak TCMB'nin kur oynaklığını geçici olarak görmesi ve mevcut sıkılığın orta vadede etkisini göstereceğini beklemesi nedeniyle TCMB'nin daha fazla sıkılaştırma yapmasını beklemiyoruz. TCMB Başkanının, politika faizinin cari ve beklenen enflasyon seviyesinin üzerinde belirleneceğini açıklaması nedeniyle TCMB'nin bir gevşemeye gitmesini de beklemiyoruz. Sıkılık düzeyi ve bunun enflasyon beklentilerini kontrol altında tutmadaki etkinliği konusunda temkinli olmakla birlikte, önümüzdeki PPK toplantısında muhtemelen TCMB'nin politika faizini %19,0'da sabit tuttuğunu göreceğiz.


Oyak Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
                                   ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş