Enflasyon verileri analizi (A1 Capital)

Tüketici Fiyat Endeksi Beklentileri Aştı…
 
Haziran ayı tüketici fiyat endeksi aylık bazda %1,13 oranında artış kaydetti. Beklenti ise %0,65 oranında artışın oluşmasıydı. Yıllık bazda TÜFE ise %12,62 oranında arttı. Gelen hem yıllık hem de aylık veri piyasa tahminlerinin üzerinde gerçekleşti.
 
Çekirdek enflasyon ise yıllık bazda %11,64 oranında gerçekleşti. Çekirdek enflasyon nisan ayından bu yana çift haneli kalmaya devam ediyor.
 
Verinin içeriği incelendiğinde, aylık bazda ana harcama grupları içerisinde en yüksek artış ulaştırma kaleminde %4,49 oranında yaşandığı ve aylık enflasyona 0,70 puan katkı sağladığı görülüyor. Lokanta ve oteller kalemi %2,83 oranında artış yaşarken, 0,25 puanlık katkının geldiği görülmekte. Ay içerisinde enflasyona aşağı yönde itici etki oluşturan kalem ise gıda ve alkolsüz içecekler grubunda %-1,6 oranında kaydediliyor. Verinin sepet içerisinde %22,77 ağırlığa sahip olması, aylık enflasyonda 0,36 puan aşağı yönde itici etki yapmasını destekledi.
Yıllık bazda ise ana harcama grupları içerisinde, yüzdesel bazda en yüksek artış alkollü içecekler ve tütün grubu %22,41 oranında görülüyor. Kalemin yıllık enflasyona katkısı 1,36 puan düzeyinde. İkinci en yüksek artış sağlık kaleminden %13,55 gelirken, puan bazında katkısı ise 0,38 düzeyinde. Bu durum bize sağlık kaleminde baz etkisi faktörü olduğunu gösteriyor. Üçüncü en yüksek artış ise %12,93 ile gıda ve alkolsüz içecekler gurubunda yaşanırken, yıllık enflasyona katkı ise 2,94 puan düzeyinde.
 
Özel kapsamlı TÜFE göstergelerine göre, enerji kaleminin ay içerisinde enflasyona %2,62 ile negatif yani artırıcı yönde etki yarattığı görülüyor. Gıda ve alkolsüz içecekler kaleminde ise işlenmemiş gıdanın alt kalemleri olan taze meyve ve sebzede görülen %7,50’lik düşüş önemli bir unsur. Burada ay içerisinde gıda talebinde yaşanan düşüş ve mevsimsellik etkiler ile gıda fiyatlarında yaşan gerileme, haziran ayında gıdanın negatif etkisinin azalmasına imkan tanıdı. Gelecek aylar içerisinde mevsimsellik etkinin sürmesi ile gıdanın pozitif yani düşürücü yönde katkısının devam etmesini bekliyoruz.
 
Hizmetler içerisinde ulaştırma hizmetlerinde %5,64 oranında aylık bazda artış. Bunun daha çok 1 Haziran ile seyahat yasaklarının kalkması ve oluşan talebin arzın üzerine çıkarak gerçekleşmesi, bunun yanı sıra enerji fiyatlarında yaşanan artışın yakıt fiyatlarındaki yukarı yönde değişiklikleri beraberinde getirmesi ulaştırmanın katkısının aylık enflasyona negatif katkı sağlamasına neden oldu.
 
Bu artışlara paralel olarak, fiyatı en çok artan madde / ürün şehirlerarası otobüs ücreti, uçak bileti ücreti ve araba kiralama ücreti olarak görülüyor. Taze fasulye ve sivri biberde fiyat artışları görülürken bunun işlenmemiş gıda cephesine çok büyük negatif etkisi gözlenmedi. Fiyatı en çok düşen ürünler içerisinde ise sarımsak, domates, patates, kuru soğan ve yumurta var. Bu sıralamayı yine diğer sebze ve meyve grupları takip etmekte. Bu nedenle gıdanın düşüşünde ürün bazında da gerilemelerinde belirgin şekilde oluştuğu dikkat çekiyor.
 
Gıda enflasyonunda en azından temmuz ayında düşüşün devam etmesini beklemekteyiz. Kurban bayramının ay sonunda olması nedeniyle buradaki katkının sınırlı kalmasını bekliyoruz. Yaz sezonu olmasından ötürü mevsim geçişlerinin beraberinde getirdiği indirimlerin etkisi ile giyim ve ayakkabı kaleminde düşüşler ön plana çıkabilir. Fakat buradaki kritik detay, ulaştırma ve hizmetler sektörü olacak. Ulaştırma yine talebin yoğun olacağı bir dönem olmasından dolayı yüksek seyrini koruyabilir. Hizmetler kaleminde ise düğün sezonun başlaması ile artan talep ve fiyat düzenlemelerinin hizmetler kaleminde kendini gösterebilir.
 
Çekirdek enflasyon tarafındaki fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın devam etmesi ve manşet enflasyonda yukarı yönlü eğilimin korunuyor olması virüs sürecinin getirdiği tablo olarak görüyoruz. Veri sonrasında gerek endeks gerekse kur cephesinde çok önemli bir hareket gözlemlenmedi. Bu veri ile TCMB kararına yönelik olarak öncelikle şunu belirmek gerekir ki, Banka kararını manşet enflasyona göre değil gelecek enflasyona göre yapıyor. Bu ay sonunda da bir enflasyon raporu alacağımızı da hatırlatalım. Tüm bu gelişmeler ışığında geçen ay faizi sabit bırakan TCMB’nin bu ayda izlemede kalmasını ve bekle-gör politikasını uygulamasını bekliyoruz.
 


 A1 Capital Menkul Değerler A.Ş.
 www.a1capital.com.tr
 

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş