Enflasyon Verisi (Gedik Yatırım)

TÜFE, haziranda %0,03 ile konsensüs beklentilerle uyumlu (Konsensüs:+%0,05) bir artış kaydederken, yıllık bazda 18,7'den %15,7'ye geriledi. Aylık bazdaki sınırlı artışta en önemli belirleyiciler gıda ve giyim grubunda mevsimsel etkilerle gözlenen düşüş oldu. A endeksi ile takip edilen mevsimlik ürünler hariç TÜFE'nin aylık bazda %0,74 oranında artış kaydettiğini not edelim. Döviz ve enerji fiyatlarındaki gelişmelere hassas olan mal grubu genelinde aylık bazda %0,62 oranında düşüş gözlenirken, geriye dönük fiyatlama eğiliminin etkili olduğu hizmet grubunda aylık %1,65 artış gerçekleşti. Çekirdek enflasyon göstergelerinde (B ve C endeksi) aylık bazda gözlenen %1 civarındaki artışa karşın yıllık bazdaki düşüş trendinin korundu. Yine kur ve enerji maliyetlerinin önemli etkiye sahip olduğu Yurtiçi ÜFE aylık bazda %0,09 oranında sınırlı bir artış gösterirken; yıllık bazda %28,71'den, %25,04'e geriledi.
Son fiyat artışları kaynaklı kısıtlara karşın enflasyondaki ana eğilim aşağı yönlü olmayı sürdürecek. Yakın dönemde ağırlıklı olarak birikimli maliyetlerin yansıtılması amacıyla gerçekleştirilen fiyat artışlarıyla birlikte, bazı sektörlere yönelik Kasım 2018'den bu yana sürdürülen KDV-ÖTV indirimlerinin haziran sonu itibariyle uzatılmamış olması temmuz enflasyonuna toplam 1,7-1,9 puan civarında artırıcı etkide bulunma; dolayısıyla, ilk hesaplamalarımıza göre yıllık TÜFE'nin gelecek ay %16-17 civarlarına yükselme potansiyeline sahip olduğunu not edelim. Diğer taraftan, kısa vadeli olumlu mevsimsel etkiler, iktisadi faaliyette devam eden zayıf seyir ve özellikle de haziran itibariyle gözle görülür hâle gelen ve eylül-ekim dönemine kadar devam edecek olan baz etkileri kaynaklı olarak enflasyon görünümündeki ana eğilimin aşağı yönlü olmayı sürdürmesini beklemekteyiz. %16 olan yılsonu enflasyon tahminimizi korumaya devam ediyoruz (TCMB tahmini: %14,6). Mevcut gerçekleşmeler ve genel beklentiler itibariyle enflasyon tahminimiz üzerinde aşağı yönlü risklerin ağır bastığını ve yakın dönemde aşağı yönlü bir revizeye gidebileceğimizi not edelim.
Enflasyondaki mevcut eğilime ve TL'nin yakın dönemde izlediği seyre ek olarak Fed ve ECB gibi önemli merkez bankalarının para politikasında gevşemeye gideceğine dair artan beklentilerin olası faiz indirimleri konusunda TCMB'nin elini güçlendirdiğini düşünmekteyiz. Dolayısıyla, TCMB'nin 25 Temmuz'daki toplantısında faiz indirim sürecine dair ilk adımı atması olasılığının arttığını söyleyebiliriz. Ancak, olası risklere ve/veya enflasyondaki düşüş sürecinin güçlendirilmesi adına TCMB'nin bu ayki toplantıda da politika faizini sabit bırakma olasılığının da tamamen masadan kalkmadığını belirtelim. Yılın 3. Enflasyon Raporu 31 Temmuz'da basın toplantısıyla tanıtılacak olup, Temmuz ayı enflasyon verileri 5 Ağustos'ta açıklanacak.


 Gedik Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 www.gedik.com

                                     ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.