Enflasyon yükselmeye devam ediyor… (İş Yatırım)

Eylül ayı enflasyonu %1,25 ile piyasaya paralel, İş Yatırım (%1,4) tahmininin altında geldi. Tarihsel ortalamasının (%1,0) üzerinde gelen veri ile yıllık enflasyon %19,6’ya yükseldi. Geçtiğimiz üç aydır aşağı yönlü seyir izleyen yıllık çekirdek C enflasyonu %17,0 ile (Ağustos: %16,8) yeniden yükselişe geçiyor.

Üretici fiyatlarının ise aylık %1,6 ile artmaya devam ettiğini, ancak baz etkisi sayesinden salgın başlangıcından bu yana ilk defa yıllık olarak gerilediğini (%44) belirtelim.

Eylül ayında manşet enflasyondaki yükselişe en büyük katkı konut ve ev eşyası gruplarından gelirken, gıda fiyat artışları manşet enflasyonun altında, tarihsel ortalamalarının üzerinde bir seyir izledi. Kira, lokanta ve otel, ulaştırma gibi hizmet fiyatlarındaki yükseliş eğilimi devam etti.

 Gıda enflasyonu (%0,5, +0,1yp) işlenmiş gıda grubundaki fiyat artışlarıyla (%1,5, +0,2yp) tarihsel medyanın (%-0,2) üzerinde gelmeye devam ediyor.

Ancak asıl etki tarihsel ortalamasının üç dört katı artış ile konut (%2,3, +0,4yp) ve mobilya/ev eşyası (%3,3, +0,3yp) gruplarından geliyor. Konut tarafında aylık yükselişte kömür (%34, +0,2yp) ve odun (%17, +0,0yp) gibi yakacak maddelerindeki artışlar, ev kiralarındaki yükseliş (%1,6, +0,1yp) ve su fatura ayarlamalar (%5,2, +0,1yp) etkili oldu. Mobilyada yatak grubu (%10,2, +0,1yp) öne çıkıyor.

Giyim ve ayakkabı segmentinde tarihsel ortalamasının aksine (%+0,8) fiyat düşüşü (%-0,2, -0,0yp) görüyoruz. Ulaştırma grubunda (%0,5, +0,1yp) eşel mobil uygulamasının benzin fiyatlarında yükselişi sınırlaması, araç tamir, bakım ve temizliğinde kullanılan mal ve hizmetler (%-1,7), araç kiralama (%-4,3) ve şehirlerarası otobüs ücretleri (%-2,3) gibi gruplarda tarihsel ortalamaların ötesinde fiyat düşüşleri sayesinde aylık enflasyon yavaşlıyor. Öte yandan servis ücretlerindeki sert zammı (%30, +0,2yp) not edelim.

Hizmet fiyatlarında tedirgin edici yükseliş devam ediyor. Lokanta ve oteller (%2,2, +0,1yp), eğlence ve kültür (%1,1, +0,0yp), eğitim (%5,2, +0,1yp) tarihsel ortalamasının çok üzerinde artıyor. Lokanta ve oteller grubunda yurt ücretleri kaleminde tarihsel trendin çok üzerinde %28’lik bir aylık zam görüyoruz.

Son üç aydır gerileyen çekirdek enflasyon Türk lirasındaki değer kaybına paralel yeniden yükselişe geçiyor. Mevsimsellikten arındırılmış C endeksi aylık %1,3 ile (Ağustos %0,6, Temmuz %0,8, Haziran %2,4) yükselmeye başladı.

Özel kapsamlı TÜFE göstergeleri alt detayları da enflasyondaki yükselişin genele yayıldığını gösteriyor. Mevsimsellikten arındırdığımız verilere göre altın hariç dayanıklı mallarda (Eylül %1,6, Ağustos: %-0,8, Temmuz: %-0,3, Haziran: %2,9), enerji ve gıda dışı mallarda (Eylül: %1,1, Ağustos: %-0,1, Temmuz: %0,3, Haziran: %2,7) enflasyon yükseliyor. Hizmet fiyatları enflasyonu salgın yasaklarının kalkması ve ekonominin açılması nedeniyle yükselmeye devam ediyor (Eylül: %1,4, Ağustos: %1,2, Temmuz: %1,2, Haziran: %1,7).

Enerji fiyatlarında yeni düzenlemeler, sigara zamları, otomobil fiyat güncellemeleri ve gıdadaki olumsuz trendler manşet enflasyonun Ekim ayında %20’yi geçebileceği, Kasım-Aralık aylarında baz etkisi sayesinde %18’e doğru ancak sınırlı bir gerileme görüleceği zorlu bir tablo çiziyor.

2021 yıl sonu için %18,0’lik enflasyon tahminimiz üzerinde riskleri yukarı yönlü görmeye devam ediyoruz. 2022 yılı için %11,5 olan tahminimizi, hükümetin gelirler politikası ve Merkez Bankası’nın para politikası patikasına yönelik belirsizlikler nedeniyle Eylül ayında %14,5’e çekmiştik. Tahminimizi koruyoruz.

Serhat Gürleyen, Araştırma Direktörü
Dağlar Özkan, Ekonomist


İş Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 www.isyatirim.com.tr

                           ***
                  Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
YUNANİSTAN KAMU AÇIĞININ GSYH'YE ORANININ 2021'DE %197.9, 2022'DE %190.4 OLMASINI BEKLİYOR - TASLAK BÜTÇE
YUNANİSTAN FAİZ DIŞI BÜTÇE AÇIĞININ GSYİH ORANININ GELECEK YIL %0.9 OLMASINI BEKLİYOR - 2022 BÜTÇE TASLAĞI
YUNANİSTAN'DA TEMEL SENARYO ALTINDA EKONOMİNİN 2021'DE % 6.1 VE 2022'DE % 4.5 BÜYÜMESİ BEKLENİYOR - 2022-2022 TASLAK BÜTÇESİ
ABD'Lİ YETKİLİI : ABD, FAZ 1 ANLAŞMASINDA ÇÖZÜLMEYEN ÇİN'İN DEVLET MERKEZLİ VE PİYASA DIŞI TİCARET UYGULAMALARI KONUSUNDA CİDDİ ENDİŞELERE SAHİP VE PEKİN KONUSUNDA BU ENDİŞELER ARTACAK
ABD TİCARET TEMSİLCİSİ: HEDEFLİ TARİFE MUAFİYET SÜRECİNİ BAŞLATACAĞIZ
06.12.2023 itfa tarihli ihale öncesi kamuya 0.00 milyon TL satış yapıldı
06.12.2023 itfa tarihli ihale öncesi PY'na 800.00 milyon TL rot satış yapıldı
06.12.2023 itfa tarihli ihale öncesi piyasa yapıcıların toplam teklif tutarı 1.28 milyar TL
ABD'Lİ YETKİLİ: ÇİN MALLARINDA TARİFE MUAFİYET SÜRECİ YENİDEN BAŞLATILANA KADAR, TARİFELER ŞİMDİLİK YERİNDE KALACAK
ABD'Lİ YETKİLİ: BİDEN'IN YENİ ÇİN TİCARET PLANI TRUMP'IN PLANINI YANSITIYOR, ANCAK PEKİN'İN DEĞİŞMEYECEĞİNİ VARSAYIYOR
ABD'Lİ YETKİLİI : ÇİN'İN BAZI TİCARET TAAHHÜTLERİNİ KARŞILAMAKTA BAŞARISIZLIĞINI ÇÖZMEK İÇİN TÜM ULAŞILABİLİR ARAÇLARIMIZI KULLANACAĞIZ
ABD'Lİ YETKİLİ: ABD, ÇİN İLE TEMEL YAPISAL TİCARET KONULARINDA 2. AŞAMA TİCARET GÖRÜŞMELERİNİ BAŞLATMAYI DEĞERLENDİRMİYOR
Facebookta Paylaş