Eylül 2020 Enflasyon (İş Yatırım)

Manşetteki iyimserlik çekirdek göstergeler tarafından desteklenmiyor...

Eylül ayı manşet enflasyonu %0,97 ile piyasanın (%1,3) ve İş Yatırım’ın (%1,6) tahmininin çok altında geldi. Pozitif sürpriz yapan aylık veriye rağmen yıllık enflasyon değişmeyerek %11,75 düzeyinde kaldı.

Harcama sepetinde ağırlığı yüksek gıda ve konut gruplarında fiyat artışlarının tarihsel ortalamaların altında kalması tahminlerdeki sapmanın arkasındaki temel gerekçeydi. Hizmet enflasyonundaki yavaşlama da bu süreci destekledi.

Tarihsel ortalamasına göre düşük gelen gıda (%0,7, +0,15yp), konut (%0,9, +0,13yp) ve giyim (%0,0, +0,0yp) fiyat artışları aylık enflasyonun görece düşük gelmesini sağlayan temel dinamikler olarak öne çıkıyor. Özel okullara KDV indirimi, uzaktan eğitim ve turizmin gerilemesi dolaysıyla tarihsel ortalamalarına göre düşük seyreden eğitim, kira, restoran gibi hizmet kalemleri de manşet enflasyondaki pozitif sürprizi destekliyor.

Ancak enflasyon baskısında genele yaygın bir gerileme söz konusu değil. Kur artışı ve görece güçlü iç talep nedeniyle ev eşyası (%3,0, +0,23yp) ve ulaştırma (%1,8, +0,29yp) gibi alt kalemlerde fiyat artışlarının hızlandığını görüyoruz.

Manşet rakamın tersine çekirdek enflasyon verileri enflasyondaki yükseliş eğilimini teyit ediyor. Ağustos-Eylül döneminde görülen kur artışıyla birlikte yükselen B (%11,6) ve C (%11,3) göstergeleri %12,0-%12,5 bandında bir sene sonu çekirdek enflasyonuna işaret ediyor.

Ancak özel kapsamlı TÜFE göstergelerinin mal ve hizmet kalemlerinden çelişkili sinyaller geldiğini belirtelim. Enerji ve gıda dışı mal fiyatları aylık %1,7 artış ile yeniden yükseliş trendine dönüldüğünü gösteriyor. Dayanıklı mal fiyatları %3,7 artış ile son 14 ayın en yüksek seviyesinde korkutucu bir seyir izliyor.

Buna karşın hizmet fiyat artışlarında belirgin bir yavaşlama var. Salgın dolayısıyla eğitimin uzaktan verilmesi, seyahat ve dışarda yemek yeme alışkanlığının azalması kira, lokanta ve oteller, eğitim, ulaştırma gibi alanlarda hizmet fiyatlarını baskılıyor.

Genişleyici para ve maliye politikaları, güçlenen iç talep ve Türk lirasının değer kaybı nedeniyle 2020 yıl sonu enflasyon tahminimizi %13,0 seviyesine yükseltmiştik. Merkez Bankası’nın para politikasını kademeli olarak sıkılaştırması, petrol fiyatlarındaki gerileme ve beklentinin altında gelen Eylül ayı enflasyonu nedeniyle tahminimizi %12,3 olarak güncelliyoruz




İş Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 www.isyatirim.com.tr

                                 ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.