Eylül Ayı Enflasyon Raporu (Acar Menkul)

Türkiye’de Eylül ayına ait açıklanan TÜFE aylık bazda % 1.25 artarken yıllık bazda da % 19.58 seviyesine yükselişmiş oldu. Aylık bazda en yüksek artış eğitim grubunda görülürken hemen hemen tüm kalemlerde aylık bazda artış yaşandı (giyim ve ayakkabı grubunda düşüş görüldü ). Yıllık bazda ise en düşük artışın yaşandığı kalem alkollü içecekler ve tütün grubu olurken yıllık bazda en fazla artış ise gıda ve alkolsüz içecekler kaleminde görüldü. ÜFE ise aylık bazda % 1.55 artarken yıllık bazda baz etkisi sebebiyle % 43.96’ya geriledi.
Ağustos ayındaki enflasyonda özellikle eğitim, konut ve lokanta ile oteller grubunda yükselişin etkili olduğunu izledik. Konut ve kira fiyatlarında ciddi artış yaşanması enflasyonun yükseliş eğilimini desteklerken puansal bazda en çok katkı yapan kalem oldu. Gıda fiyatlarındaki artışın devam etmesi enflasyonda yükseliş eğiliminin korunmasını sağlarken bu ay gıdanın etkisinin biraz daha sınırlı kaldığını izliyoruz. Korona virüs kısıtlamalarının kaldırılması ayrıca lokanta ve oteller grubunun da enflasyona katkı yapan unsur oldu. İşlenmemiş gıda fiyatlarında taze sebzede artış görülürken yaz aylarında üretimin bollaşması ile klasik olarak gördüğümüz meyve fiyatlarında düşüş görülmüştür. Gıda enflasyonu üzerinde işlenmemiş gıda grubu enflasyonunun etkisini artırırken süt, peynir ve yumurta fiyatlarındaki artışın devam ettiğini görüyoruz. Gıda grubunda et fiyatlarında görülen düşüş gıda enflasyonunun bu ay sınırlı kalmasını sağladı. Su ve katıyakıt fiyatlarındaki artış enflasyon enflasyonu artıran diğer kalemler oldu. Dünya genelinde tarımsal emtia fiyatlarında artışın devam etmesi ve bu sene yurtiçinde rekoltenin azalması nedeniyle önümüzdeki aylarda gıda fiyatlarının enflasyona katkı yapmayı sürdüreceğini düşünüyoruz.
Önümüzdeki dönemde enflasyon tarafında yine gündemimizde dünya genelinde artan petrol, gıda fiyatları ön planda olmayı sürdürürken küresel bazda tekrar doların değer kazanması ile kurun birikimli etkilerinin temel mal grupları üzerinde fiyat artışlarına sebep olmayı sürdürebilir. Ayrıca emtia ve gıda fiyatlarındaki artışın devam etmesi enflasyonun küresel bazda yükseleceğini göstermekte. Dünyanın büyük ekonomilerinde hem TÜFE de hem ÜFE de görülen yükseliş oldukça dikkat çekerken bu eğilimin bir süre daha devam edeceği beklenmekte.
Bize en çok endişe veren gelişme ise TÜFE ve ÜFE arasındaki makas olmaya devam etmekte. Bu aralığın hala yüksek olması zamları beraberinde getirirken bu aynı zamanda enflasyonda yeniden artış demek olacaktır. ÜFE’de gördüğümüz baz etkisi nedeniyle ÜFE yıllık bazda % 43.96’ya gerilerken önümüzdeki 2 ay enflasyonda baz etkisinin devreye girecek olması enflasyonu bir miktar geri çekebilir. Ancak bunun baz etkisinden kaynaklanacağı unutulmamalı yani enflasyondaki yükseliş dinamikleri devam ediyor. ÜFE fiyatlarındaki artışın devam etmesi talep enflasyonunu yukarı itmesini sağlayabilir. ÜFE grubunda ara malı fiyatlarındaki artışın devam etmesiyle gördüğümüz yükseliş TCMB’nin enflasyon hesaplamasını yeniden değiştirebilir.
Yükselen enflasyon oranı sonrası reel faizlerin % - 1.33’e düştüğünü yani reel faizlerde negatif tablonun devam ettiğini görüyoruz. 3-4 ay öncesine kadar pozitif reel faiz veren tek ülke konumundayken bugün benzerlerimizden reel faiz noktasında ayrıştığımız dönemde özellikle ABD’den gelecek tahvil alım programının azaltılmasına dair mesajlar yurtiçinden yabancı çıkışını hızlandırabilir. Küresel bazda doların değer kazanmasını beklediğimiz süreçte eğer yurtiçinde kularda yükselişin devamı gelecekse enflasyonun 2022’de de artış sürecine devam etmesi oldukça mümkün olacaktır. Bu hafta Cuma günü ABD’den istihdama dair gelecek veriler kısa vadede piyasaların yönünü belirleyebilir.
Teknik olarak baktığımızda yüksek gelen enflasyon sonrası TCMB’nin hedef olarak aldığı çekirdek enflasyonunda % 16.98’e çıktığını görüyoruz. Böylece çekirdek enflasyon ile faiz arasında sadece 100 baz puanlık bir makas kalması TCMB’nin yeni indirimler noktasında bekle gör politikası izlemesini sağlayabilir. BİST100 endeksi kısa vadede 1425-1380 bandı arasında hareket edebilir. Bu bant hangi yöne kırılırsa o tarafa doğru eğilim güçlenebilir. Ancak küresel borsaları da dikkate aldığımızda BİST100 endeksindeki aşağı yönlü eğilim devam ediyor. Usd/Try’de ise 8.60 direncinin üzerinde kaldığımız sürece alıcılı tablosu devam ederken 9.50’lara doğru giden yeni bir tarihi zirve yolculuğu başlatabilir.

 Acar Menkul Değerler A.Ş
 https://www.acar.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
İNGİLTERE/FROST: 16.MADDEYİ BAŞLATMADAN ÖNCE HER ŞEYİ DENEMEMİZ GEREKİYOR
İNGİLTERE/FROST: KISA VE YOĞUN BİR ŞEKİLDE İYİ NİYET GÖRÜŞMELERİ SÜRECİNE İHTİYACIMIZ VAR
İNGİLTERE/FROST: BUNUN İÇİN O KADAR BEKLEYECEĞİMİZİ SANMIYORUM
FİNANSAL KESİM DIŞINDAKİ FİRMALARIN NET DÖVİZ POZİSYON AÇIĞI TEMMUZ AYINDA 126.7 MİLYAR DOLAR
İNGİLTERE/FROST: AB'DEN YAKIN ZAMANDA KUZEY İRLANDA PROTOKOLÜ KONUSUNDA BİR ŞEYLER ALACAĞIMIZI UMUYORUM
06.12.2023 itfa tarihli ihalede nominal teklif 3.74 milyar TL nominal satış 1.98 milyar TL
06.12.2023 itfa tarihli ihalede minimum fiyat 99,952 TL, ortalama fiyat 100,160 TL
06.12.2023 İTFA TARİHLİ İHALEDE NET SATIŞ 1.98 MİLYAR TL
06.12.2023 itfa tarihli ihalede dönesel faiz % 5.04
Facebookta Paylaş