Forex bülteni (İnfo Yatırım FX)

Euro/Dolar’da Yön Neresi?
Fed’in 2019 yılı içerisinde faiz indirimine gidebileceği yönünde oluşan güçlü beklentiler ile birlikte dolar küresel bazda değer kayıpları yaşıyor. Öyle ki bu değer kayıpları ile birlikte dolar G-10 paraları karşısında üç ayın en düşük seviyelerine gerilemiş durumda. Hal böyle olunca EUR/USD paritesinde yukarı yönlü hareketlenmeler gerçekleşiyor. Bununla birlikte Euro bölgesi yakından takip ediliyor. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Draghi’nin güvercin tutumu ile piyasalar AMB’dan faiz indirimi beklemeye başladı fakat Fed’in faiz indirimini daha önce yapması beklendiğinden piyasalar Fed’e daha fazla odaklanmış durumda. Euro fiyatlamasında bir diğer önemli konu ise uzun süredir belirsizliğin korunduğu Brexit konusu. İngiltere’nin birlikten nasıl çıkacağı, ne zaman çıkacağı şuan tam olarak netlik kazanmış değil ve anlaşmasız Brexit olasılığı oldukça yüksek. Bu belirsizlikte zaman zaman Euro üzerinde baskı unsuru oluşturuyor. Tüm bunlar ışığında EURUSD paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1.1412 - 1.1447 - 1.1507 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 1.1325 - 1.1277 - 1.1183 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.
Dolar/TL’de Takip Edilecek Seviyeler
Amerika kanadında geçtiğimiz hafta Fed’in 2019 yılı içerisinde faiz indirimi yoluna gidebileceği sinyali vermesi ile dolarda zayıflama hareketleri gerçekleşiyor. Zayıflayan dolar USDTRY paritesinde aşağı yönlü hareketlenmelerin yaşanmasına vesile oluyor. Bununla birlikte TL üzerinde büyük kamburlardan biri olan ‘seçim belirsizliği’ İstanbul seçimlerinin sonuçlanması ile şuanlık ortadan kalktı. Bu baskı unsurunun ortadan kalkması TL’yi bir miktar rahatlattı. Piyasalar Temmuz ayında S-400’lerin teslim edilmesini bekliyor. Diğer yandan Amerika ise S-400’lerin ülkeye girmesi halinde yaptırım yapma tehdidinde bulunuyor. Amerika ile ilişkilerin gerilme ihtimali ise USDTRY üzerinde volatilitenin artmasına neden oluyor. Bu sebeple bu konu hakkında gelen haber akışları yakından takip ediliyor. Ek olarak gün içerisinde Amerika’dan gelecek olan ekonomik veriler takip edilecek. Tüm bunlar ışığında USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 5.8422 - 5.8792 - 5.9302 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 5.7573 - 5.7105 - 5.6625 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.
Altın Fiyatlarında Küresel Riskler Takip Ediliyor
Amerika ile Çin arasındaki ticaret savaşları, Amerika’nın İran’a yönelik yeni yaptırım haberleri, Brexit süreci, Fed’in güvercin tutumları derken piyasalarda belirsizlik artıyor. Artan bu belirsiz ortamda yatırımcı riskli varlıklara çok yanaşmak istemiyor. Riskli varlıklara yanaşmayan yatırımcı güvenli limanlara sığınmak istiyor. Oluşan bu güvenli liman talebi ise altın fiyatlarına pozitif yansıyor. Böylelikle altın fiyatlarında yukarı yönlü hareketlenmeler gerçekleşiyor. Bu hareketlenmeler ile yaklaşık olarak son 6 yılın en iyi fiyatları yakınlarında fiyatlanan altında piyasalar hafta sonu gerçekleşecek olan G-20 zirvesini takip edecek. Burada ABD Başkanı Donald Trump ile Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in buluşup ticaret savaşları konusunu tartışmaları bekleniyor. Gelebilecek olan haber akışları volatiliteyi oldukça etkileyebilir. Tüm bunlar ışığında XAUUSD’yi teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1417.34 - 1437.01 - 1470.63 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 1393.03 - 1362.46 - 1339.40 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.
Petrol’de Gözler Opec’te
Son zamanlarda üretim kısıntısı konusunda Suudi Arabistan’dan gelen olumlu açıklamalar fiyatlamalara pozitif yansımış ve petrol yukarı yönlü hareketlenmişti. Opec’e üye ülkeler ve üye olmayan petrol üretici ülkeleri 1-2 Temmuz’da toplanacak. Nihai karar bu toplantı sonrasında açıklanacak. Genel beklenti üretim kısıntısının 2019 yılının ikinci yarısında da devam edeceği yönünde ağırlık kazanmış durumda. Bununla birlikte ABD ile İran arasındaki gerginlikler petrol fiyatlarındaki bu yukarı yönlü hareketlenmeleri destekliyor. Gün içerisinde piyasalar Amerika’dan gelecek olan dayanıklı mal siparişlerini izleyecekler. Bu veriler fiyatlamalarda volatiliteyi artırabilir. Brent petrolde yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 66.87 - 67.96 - 69.73 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 64.24 - 62.83 - 60.40 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.

 İnfo Yatırım FX Araştırma

 www.infoyatirim.com
 www.infoyatirimfx.com
 

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş