FX Bülteni (Ziraat Yatırım)

USD/TRY: Cuma günü ABD'den güçlü gelen tarım dışı istihdam verisi ile enflasyon beklentilerinin daha da artması on yıllık tahvil faizinde yükselişe neden oldu. Bunun yanında teşviklerin yansıması ve Biden'ın altyapı planı enflasyon beklentilerinin canlı kalmasını sağlıyor. Fed'den de 2022 yılında bir faiz artırımı beklentilere girmiş durumda. Fed'in projeksiyonlarında 2023 yıl sonuna kadar faiz artırımı yoktu. Bu gelişmeler de Dolar'ın güçlü kalmasını sağlarken, Gelişmekte Olan Ülke para birimlerinde baskı gözlenebilir. Yurtdışında bu hafta ECB ve Fed toplantı tutanakları, IMF'nin Dünya Ekonomik Görünüm raporu, küresel nihai hizmet PMI verileri, ABD ÜFE, Fed Başkanı Powell'ın konuşması ve Çin enflasyon haftanın öne çıkan başlıkları. Yurtiçinde ise bu sabah mart ayına ilişkin enflasyon rakamları takip edildi. Buna göre mart ayında TÜFE aylık %1,08 oranında artış kaydetti. Beklenti %1,04 yönündeydi. Böylelikle yıllık enflasyon %16,19 olarak gerçekleşti. Verinin ardından kurda net bir hareketlilik gözlenmezken, kurun günün geri kalanında 8,11 - 8,29 arasında dalgalanabileceğini öngörüyoruz. Bu hafta ayrıca TCMB'deki görev değişimi sonrası cuma günü TCMB'nin ilk beklenti anketinde anket katılımcılarının beklentilerinin nasıl şekillendiği de yakından izlenecek.
 
EUR/USD: Yaşanan düşüşlerin ardından geçen hafta 1,17 seviyesinden tutunan parite 1,1788 seviyesine kadar tepkiyle karşılaştı. Ancak, cuma günü güçlü gelen tarım dışı istihdam verisi ile baskı altında kalan parite haftayı 1,1760 seviyesinden kapatırken, bu sabah da baskı devam ediyor. Şu aşamada, gerek ABD'de aşılanmanın daha başarılı geçmesi gerekse de hem teşvik paketleri ve altyapı yatırım planları hem de olumlu makro veriler Dolar'ın güçlü kalmasını sağlayabilir. Bu kapsamda, paritenin 1,18 direncinin altında kalarak tekrar 1,17 seviyesine doğur bir düşüş sergileyebileceğini düşünüyoruz.
 
XAU/USD: Cuma günü ABD'den güçlü gelen tarım dışı istihdam verisi sonrasında ABD on yıllık tahvil faizindeki yükseliş görece sınırlı kalsa da faizlerdeki yukarı yönlü riskler devam ediyor ki Fed'den 2022 yılında bir faiz artırımı beklentilere girmiş durumda. Bu da değerli maden üzerinde baskı unsuru olarak duruyor. Ancak, baskının şu aşamada sınırlı kaldığını izliyoruz. Değerli madende 1.720/25 bölgesinden geçen aylık ortalamanın şu aşamada destek olduğunu gözlemliyoruz. ABD faizleri ile Dolar'daki görüntü, Ons Altın için aşağı yönlü risk oluştursa da teknik olarak toparlanma isteği de ihmal edilmemeli. Bu kapsamda, değerli madenin 1.720/25 destek bölgesinde tutunması durumunda tepki hareketi 1.745 seviyesine kadar devam edebilir. Ara direnç 1.737 seviyesinde. Öte yandan, 1.720/25 destek bölgesinin altına sarkma yaşanması durumunda ise 1.705 ilk etapta hedef olabilir. Sonraki destek ise 1.690 seviyesinde


Ziraat Yatırım Menkul Değerler
www.ziraatyatirim.com.tr

                                   ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş