FX Bülteni (Ziraat Yatırım)

USD/TRY: Küresel piyasalardaki zayıf risk iştahı bu sabah da sürüyor. Fed'den gelmeye devam eden agresif söylemler haftanın son işlem gününde genele yayılan sert satışlara neden olurken, bu sabah Çin'de artan pandemi kısıtlamalarının büyümeler üzerinde negatif etki yapabileceği endişeleri fiyatlamalarda etkili oluyor. Borsa endeksleri dışında petrolden demir cevherine kadar satış dalgasının gözlenmesi ve %2,90'nın altındaki ABD tahvil faizine karşın Dolar'daki güçlenme, risk iştahındaki zayıflığı net olarak ortaya koyuyor. Gelişmekte Olan Ülke para birimleri de eksi bölgede seyrediyor. Zayıf risk iştahı ve Dolar güçlenmesi ile Dolar/TL'de ise kısmi yükseliş gözleniyor. TCMB'nin makroihtiyati politika setini güçlendirerek zorunlu karşılık düzenlemesinde değişikliğe gidildiğini bildirmesi ve kur korumalı mevduat TL'deki baskının sınırlı kalmasına neden olabilir ancak Dolar'daki küresel belirgin güçlenme Dolar/TL'nin 14,81 seviyesini görmesine neden olabilir. Aşağıda ise 14,6950 ise yakın destek konumunda. Bu hafta perşembe günü TCMB yılın ikinci Enflasyon Raporu'nu paylaşacak. Hem enflasyon patikasının seyri hem de TCMB Başkanı'nın açıklamaları izlenecek. Yurtdışında ise ABD'de Amazon, Meta Platforms ve Apple gibi teknoloji firmalarının bilançoları önemli. Yine ABD'de açıklanacak birinci çeyrek büyümesi, dayanıklı mal siparişleri, tüketici güven endeksi ve PCE deflatör verileri de oynaklık yaratabilir. Avrupa tarafında bu hafta yılın ilk çeyreğine ilişkin GSYH büyüme verileri, nisan ayı öncü TÜFE rakamları ve ECB Başkanı'nın konuşması izlenecekken; Asya'da Japonya Merkez Bankası faiz kararı var.
 
EUR/USD: Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un, yeniden cumhurbaşkanı seçilmesi EUR/USD paritesini ilk başta desteklese de güçlü Dolar temasının fiyatlamalarda baskın olduğunu ve paritenin yaklaşık son iki yılın en düşük seviyelerine gerilediğini izliyoruz. ABD'de artan enflasyonist baskılar ile Fed'in hızlı faiz artışı sürecine hazırlanması sonrası bazı ECB yetkililerinin de açıklamalarını şahinleştirmeye başladı. ECB Başkanı Lagarde ise varlık alım programının yılın üçüncü çeyreğinin başlarında sonlandırılması ve yılsonundan önce faiz oranlarının artırılması yönünde güçlü bir olasılık bulunduğunu belirtti. Ancak, Lagarde'nin aynı zamanda Rusya - Ukrayna krizinin büyümeyi düşürebileceğini söylemesi stagflasyon endişelerini gündemde tutuyor ki Fed, ECB'ye göre daha şahin tutumunu sürdürüyor. Bu kapsamda, paritede satış baskının sürebileceğini düşünüyoruz. Olası düşüşlerde 1,0675 ve 1,0640 sıralı hedefler olarak izlenebilir. Öte taraftan, olası yükselişlerde 1,0785 ve 1,0820 sıralı dirençler konumunda.
 
XAU/USD: Geçen hafta Fed'den gelen agresif faiz artırım mesajları ile değerli madende oluşan satış baskısı, bu sabahki zayıf risk iştahına rağmen sürüyor. Teknik olarak da 50 günlük ortalamanın altında göstergelerdeki zayıflama belirginlik kazanırken, Ons Altın'da 1.890 seviyesine kadar satış baskısı sürebilir. Ara destek ise 1.907 civarında. Öte yandan, olası yükselişlerde 1.937 tepki gelebilecek direnç olarak takip edilebilir


Ziraat Yatırım Menkul Değerler
www.ziraatyatirim.com.tr

                                   ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş