Goldman Sachs: Hidrojen üretimi yılda 1 trilyon dolarlık bir pazar durumuna gelebilir

Goldman Sachs'a göre hidrojen, net sıfır karbon salınımına geçişte önemli bir role sahip ve üretimi yılda 1 trilyon ABD Doları’nın üzerinde bir pazara dönüşebilir.

Bankanın birim yöneticilerinden Michele DellaVigna, yaptığı bir açıklamada, "Net sıfır karbon salınımına ulaşmak istiyorsak bunu yalnızca yenilenebilir enerjiyi kullanarak gerçekleştiremeyiz." yorumunda bulundu.

DellaVigna, “Özellikle mevsimselliği ve mevsimsel kesintileri yönetebilmek için günümüzdeki doğal gazın işlevini üstlenecek bir enerji kaynağına gereksinimimiz var ki sözkonusu bu kaynak da hidrojendir.” diye de ekledi.

Hidrojen çok çeşitli uygulamalara sahip, ayrıca birçok çeşitli endüstride kullanılabilir.

DellaVigna, "Hidrojen çok güçlü bir molekül." derken “Hidrojeni ağır taşımacılıkta kullanabiliriz, ısınmada kullanabiliriz, ağır sanayide kullanabiliriz.” açıklamasını yaptı.

DellaVigna ayrıca, bu konuda anahtar olacak ayrıntının hidrojeni “CO2 salınımı olmadan üretmek olduğunu” savunurken, “İşte bu yüzden yeşil konusunda konuşuyoruz, mavi hidrojen konusunda konuşuyoruz.” açıklamasını ekledi.

Uluslararası Enerji Ajansı tarafından "çok yönlü enerji taşıyıcısı" olarak tanımlanan hidrojen, çeşitli biçimlerde üretilebilir. Yöntemlerden biri, suyu oksijen ile hidrojene ayırmak üzere elektrik akımını kullanarak elektroliz yoluyla üretmeyi içermektedir.

Bu süreçte kullanılan elektrik, rüzgâr ya da güneş gibi yenilenebilir bir kaynaktan elde ediliyorsa, bazılarımız buna yeşil hidrojen ya da yenilenebilir hidrojen diyor.

Mavi hidrojen ise hidrojenin üretilmesi ile depolanması işlemi sırasında üretilen CO2 salınımlarıyla birlikte bir fosil yakıt olan doğal gazın kullanılması yoluyla üretilen hidrojeni betimlemekte. Mavi hidrojenin, toplumların karbondan arındırılmasında oynayabileceği rol konusunda sert tartışmalar var.

DellaVigna, "İster elektroliz yöntemiyle ister karbon yakalama yöntemiyle gerçekleştirelim, hidrojeni temiz bir biçimde üretmemiz gerekiyor." görüşünü dile getiriyor.

DellaVigna, "Ve bu teknolojilere bir gün sahip olursak, küresel enerji piyasalarının en az %15'ine eşdeğer bir çözüme sahip olacağımızı düşünüyorum, bu da demek oluyor ki yılda bir trilyon ABD Doları’nın üzerinde bir pazar ortaya çıkmış olacak." görüşünü de ekliyor.

Kaynak: Ticaret Bakanlığı Bülteni



Facebookta Paylaş