Günlük Bülten (A1FX)

Haftaya gelişen ülkeler açısından hareketli başlıyoruz. Yurtiçinin yanı sıra Brezilya ve Filipinler’den de enflasyon verisi takip edilecek. JCR’dan yapılan açıklamada TL’nin değer kaybı şok değer kaybı olarak nitelendirilirken, S&P’den yapılan açıklamada, Arjantin’in “B+” olan uzun dönem ve “B” olan kısa dönem kredi notunun “negatif izlemeye” alındığı belirtilerek, ülkenin kredi notunun indirilebileceği uyarısında bulunuldu. IMF yaptığı açıklamasında Arjantin’e desteğimiz tam ifadesini kullandı. Bugün ABD piyasaları İşçi bayramı olması nedeniyle kapalıyken vadeli endekslerde işlemler devam edecek. Asya piyasalarında ise ticaret savaşı endişesi ile düşüş hakim olurken, ABD’nin bu hafta Çin’e karşı 200 milyar dolarlık ek ürün tarifesi getirip getirmeyeceği takip edilecek. Ekonomik gelişmeler bakımından yoğun bir hafta bizleri bekliyor.

Yurtiçinde bugün açıklanacak olan Ağustos ayı enflasyon verisi kur üzerinde doğrudan etkili olabilir. Beklenti enflasyonun aylık bazda %2.23 seviyelerinde açıklanması yönünde. Yıllık bazda ise %15.85 seviyelerinde açıklanması bekleniyor. Enflasyonda yaşanabilecek beklenti üzeri artış kur üzerindeki negatif havanın daha da kötüleşmesine sebep olabilir. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kırgızistan ziyaretinde söyledikleri dikkat çekti. İş Forumunda konuşan Erdoğan “Uluslararası ticaretin dolara bağımlılığı daha büyük bir sorun haline gelmektedir. Aramızda yerli milli parayı kullanmak suretiyle dolar egemenliğine yavaş yavaş son vermek gerekiyor.” dedi. Ayrıca Türkiye’nin ekonomisinin üzerinde şüphe bulutlarının oluşturulmaya çalışıldığını döviz üzerinden ekonomik bir saldırı altında olduğumuz sözlerini de yineledi. Tüm bu gelişmelerin ışığında 6.61 seviyelerinde fiyatlanan USD/TRY paritesi yeni haftaya yükseliş ile başladı. Enflasyon verisinin beklenilenden yüksek gelmesi kur üzerinde baskıyı artırabilir, paritede yukarı yönlü ataklar izleyebiliriz. Olası yukarı yönlü ataklarda ise 6.7495 direncinin test edildiğini görebiliriz. Seviyenin üzerindee bir fiyatlama gerçekleşmesi halinde ise 6.8126 ve 6.9643 dirençleri aktif olabilir. Geri çekilmelerde ise sırasıyla 6.5671, 6.4154, 6.3523 destekleri takip edilebilir.

Avrupa cephesinde İtalya endişesi hakim oluyor. Fitch Ratings’ten yapılan açıklamada, İtalya’nın uzun dönem yabancı para cinsinden kredi notunun “BBB” seviyesinde teyit edildiği, ancak görünümünün “durağandan” “negatife” çevrildiği belirtildi. İtalya’da yeni koalisyon hükümetinin kurulmasının ardından, mali gevşemenin ülkenin yüksek kamu borcunu potansiyel şoklara karşı açık bırakmasının beklendiğine işaret edilen açıklamada, ülkenin mali görünümüyle ilgili aşağı yönlü risklerin arttığı vurgulandı. En son gelen ABD büyüme verileri ile birlikte Dolar’ın güçlü durumu devam ederken Euro da baskıdan etkilenmekte. ABD- Meksika ticari ilişkilerinin gelişme sinyalleri ve yürürlüğe 1994’te giren ve ABD, Meksika, Kanada’nın üyesi olduğu Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşmasının (NAFTA) adının değiştirileceğini belirten Trump, yeni anlaşmanın adının “ABD-Meksika ticaret anlaşması” olacağı bilgisini verdi. Tabii bu süreç ve Çin’e uygulanacak yeni tarife beklentileri ile ABD tahvillerine talep artmış durumda. Bugün gelecek olan Avrupa PMI verileri parite üzerinde etkili olması beklenebilir. EUR/USD paritesinin teknik seviyelerine göz atacak olursak geçtiğimiz haftanın sonlarında düşüşe geçen parite yeni haftaya bir miktar yükseliş ile başladı. 1.1613 seviyelerinde fiyatlanan paritenin olası yükselişinde takip edeceğimiz direnç seviyeleri 1.1670, 1.1733, 1.1838 olarak söylenebilir. Geri çekilmelerde ise 1.1565, 1.1522, 1.1416 destekleri takip edilebilir.


 A1FX
 www.a1fx.com
 

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmaanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
ALMANYA'DA TOPTAN TİCARET 2018'İN 2. ÇEYREĞİNDE GEÇEN YILA GÖRE NOMİNAL OLARAK % 4.5 ARTTI
ALMANYA'DA TOPTAN TİCARET 2018'İN HAZİRAN AYINDA GEÇEN YILA GÖRE REEL OLARAK % 4.2 ARTTI
ALMANYA'DA TOPTAN TİCARET 2018'İN HAZİRAN AYINDA GEÇEN YILA GÖRE NOMİNAL OLARAK % 6.1 ARTTI
RUSYA'DA İMALAT SEKTÖRÜ PMI AĞUSTOS'TA: 48.9 (TEMMUZ: 48.1)
ALMANYA'DA TOPTAN TİCARET 2018'İN 2. ÇEYREĞİNDE GEÇEN YILA GÖRE REEL OLARAK % 2.6 ARTTI
Facebookta Paylaş