Günlük Bülten (Işık FX)

Geride bıraktığımız haftada FED üyelerinden gelen şahin açıklamalar ile yükselen dolar FOMC tutanaklarıyla beraber geriledi. Tutanaklarda faiz artırımı zamanlamasının oldukça yakın olarak nitelendirildi ancak Mart ayına yönelik net bir sinyal yok. FED'in Trump'ın olası genişlemeci maliye politikalarından çok gelen verilerle beraber hareket edeceği görülüyor. Ancak FED üyelerinin uzun zamandır bahsettiği küresel belirsizlik ve aşağı yönlü risklerin bir ölçüde enflasyonist etkilere neden olabilecek yukarı yönlü risklerle dengelendiğini söyleyebiliriz. Son FED açıklamalarında da üyelerin getiri eğrisinin gerisinde kalmak ve ekonominin aşırı ısınmasına izin vermek istemediklerini biliyoruz. Gelen verilerde ücretlerde ve enflasyon göstergelerinde yukarı yönlü sinyaller vermesi halinde Mart ayı ihtimallerinin yeniden arttığını görebiliriz. Bir diğer unsur ise istihdam piyasasındaki iyileşmenin devam etmesi. Uzun süredir tam istihdama yaklaştığı söylenen ABD ekonomisinde istihdama katılımın artmaya devam etmesi azı FED üyelerine göre henüz toparlanmanın devam ettiğinin göstergesi. Sonuç olarak FED'in bu belirsizlik ortamında veri odaklı olmasıyla piyasada beklentilerin de faiz artırımı konusunda yeniden makro ekonomik göstergelere döneceğini söyleyebiliriz.
USDTRY
Dün biraz daha paritenin ABD kaynaklı gelişmelerle yön bulduğunu söyleyebiliriz. Gerek olumsuz gelen işsizlik haklarından yararlanma başvuruları gerekse FED üyesi Lochart'ın konuşması kuru etkileyen önemli olaylardı. Lochart, ABD ekonomisinin genel anlamda sağlam bir görünüm içerisinde olduğunu ve en son gelen ABD verilerinin de FED'in faiz artırım planlarını destekleyici nitelikte olduğunu belirtti. Paritenin son dönem fiyatlamaları faiz artırım belirsizliği ve TCMB para politikaları ikilisiyle devam ederken haftanın son işlem gününde TL kanadında açıklanacak veri bulunmuyor. ABD bölgesinde ise yeni konut satış rakamları kurda etki bırakabilir. Teknik olarak baktığımızda dün 3.55 desteğini kırmakta zorlanan parittenin bu bölgenin altındaki kapanışlarla hedef bölgeyi 3.5145 desteğine çevirebilir. Yukarı fiyatlamalarda yine izlenilen kanalın tepe noktası 3.6000 ilk engel olduğu gibi 3.6325-3.6500-3.6650 seviyeleri takip edilebilir.
EURUSD
Avrupa bölgesinin Yunanistan kriziyle birlikte kendisini adeta nadasa çektiğini ve gözlerin biraz daha Fransa'da gerçekleştirilecek olan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci ayağına çevrildiğini söyleyebiliriz. Bu durumun oluşturduğu siyasi kuşkular ve Mart ayındaki Hollanda'da yapılacak olan seçimler euro bölgesinin zayıflamasında baş rol oynuyor. ABD kanadında bugün gelecek olan yeni konut satışları pariteyi bir miktar canlı tutabilir. Çarşamba günü açıklanan ikinci el konut satışları son 10 yılın en zirvesine ulaşmıştı. Yeni konut satışlarında ise Aralık ayı satışları 536 bin iken Ocak ayında bu rakamın 570 binlik beklenti seviyesine ulaşması düşünülüyor. Teknik kısımda paritenin 1.0615 direncine yakın seyrettiğini söyleyebiliriz. Yukarı ivmenin devamında 11.0615-10660 bandı takip edilebilir. Satıcılı bir seyir olması durumunda ise 1.0530 ilk destek olarak karşımıza çıkıyor. 1.0510-1.0490 takip edilebilecek diğer destek noktaları olabilir.
GBPUSD
Dün ABD Hazine Bakanı Mnuchin röportajında dolardaki güçlü duruşun ABD ekonomisine olan güveni yansıttığını ifade etti. Trump yönetimi genel olarak doların fazla güçlü olduğunu ve ticaret ortaklarının bu durumu suistimal ettiğini belirtiyordu. Almanya, Çin ve Japonya gibi ülkeleri kur manipülasyonuyla suçlayan Trump yönetiminde bu görüş kabinedeki ayrılığı gösteriyor. Mnuchin piyasaların uzun süredir beklediği vergi reformuyla ilgili ise yeni detay vermek için henüz çok erken olduğunu söyledi ancak büyüme için en önemli unsurun vergi teşvikleri olduğunu savundu. FOMC toplantısı tutanaklarının ise yeterince şahin olmaması sebebiyle başlayan dolardaki gerilemeye bağlı olarak kur yeniden 1.25 seviyesinin üstünde fiyatlanıyor. Yukarı yönlü hareketin devamında 1.2570-1.2600 seviyeleri takip edilebiliir. Geri çekilmelerde ise 1.2500 seviyesinin altına sarkılması halinde 1.2450-1.2400 seviyeleri gündeme gelebilir.
BRENT
Petrol adına yukarı yönlü trendin devam ettiği bir günü geride bıraktık. Açıklanan ham petrol stokları rakamları stoklardaki 3.475 milyonluk azalma beklentisini karşılamayarak 0.564 milyon olarak açıklandı. Veriyle birlikte stoklardaki erime hızı Brent petroldeki alıcılı fiyatlamayı fazlasıyla hissettirdi. Uzun vadeli tabloda gözler biraz daha Mayıs ayında gerçekleşmesi beklenen OPEC ve OPEC dışı üreticiler toplantısında olacak. Yine toplantı öncesi ikili görüşmeler petrol fiyatlarında etki bırakabilir. Teknik tabloya baktığımızda değerli madenin üçgen formasyonu içerisinde sıkıştığını gözlemliyoruz. Şuan ki fiyatlamalar stok verileriyle üçgenin üst noktası olan 57.35 direncine yakın seyrediyor. Bu bölgeni aşılmasıyla ilk etapta 57.60 ve burada kalıcılığın sağlanması durumunda gözler 60 bölgesine çevrilebilir. Geri çekilmelerde ise 56.30-56.00-55.75 seviyeleri destekk olarak takip edilebilir.
ALTIN
Değerli metalde yükseliş hareketinin hakim olduğu bir günü geride bıraktık. Bir önceki gün açıklanan Fed tutanaklarının beklentileri karşılayamamasıyla başlayan yükseliş hareketi, dün beklentilerin altında kalan işsizlik haklarından yararlanma başvurularıyla devam etti. Bugün ise ABD'den açıklanacak olan yeni konut satışları ile Michigan tüketici hissiyatı verileri altında hareketliliğin artmasına neden olabilir. Ayrıca ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin izleyeceği seyir de değerli metal için belirleyici olacaktır. Teknik olarak baktığımızda değerli metaldeki yükseliş hareketinin devamında 1260-1263 bandının aşılması oldukça önemli. Bu seviyenin aşılması durumunda 1275 dolar seviyesi gündeme gelebilir. Olası geri çekilmelerde ise takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleri 1235 ve 1225 dolar olarak karşımıza çıkıyor.



 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com

***Raporun Tamamı Ekteki Dosyada Bulunmaktadır***

                                   ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.