Günlük bülten (QNB Finansinvest)

İçeride enflasyon (TÜFE) Ocak’ta piyasa medyan piyasa beklentisi olan %3,8’in oldukça üzerinde aylık bazda %6,65 oranında artış gösterdi. Yıllık enflasyon baz etkisi sayesinde %64,27’den %57,68’e gerilemiş oldu. Ocak’ta hizmet fiyatları %55 oranında gerçekleşen asgari ücret zammının etkisiyle %11,7 oranında yükseldi. Baz etkilerinin yılın ilk yarısı boyunca etkili olmaya devam etmesini bekliyoruz ancak dezenflasyon süreci beklenildiği kadar uzun ve kalıcı olmayabilir. İlk aşamada yıllık manşet enflasyon Mart’ta %49’a, Haziran’da ise %42’ye gerileyebilir. Öte yandan ABD’de istihdam verileri karışık bir seyir izliyor. Geçtiğimiz hafta açıklanan Ocak ayı verilerine göre; ADP özel sektör istihdamı son iki yılın en düşük seviyelerine işaret etmişti. Cuma günü ise tarım dışı istihdamı beklentilerden sapma göstererek sürpriz yaptı. Veri aylık 185 bin civarı artış tahminlerinin oldukça üzerinde 517 bin kişi arttı. Buna paralel küresel risk iştahı azalırken, bu durumdan ABD borsaları olumsuz etkilendi. Ancak yurtiçi hisse senedi piyasalarımız son dönemde yurtdışı borsalardan ayrışmaya devam ediyor. BIST geçtiğimiz hafta gün içi işlemlerde yüksek volatilite altında sert satış baskısı altında kaldı. Endeks devre kesici uygulaması ile karşılaşırken, zaman zaman bu raddeye kadar geri çekildi. Haftalık bazda %4,5 oranında değer kaybetti. Endeks 26 Ocak itibariyle başlayan satış baskısı ile aşağı yönlü trendde neredeyse sekiz gün üst üste düşüş gösterdi. Cuma günkü tepki yükselişi sonrasında bu dönemde yaklaşık olarak %7,5 oranında geri çekildi. Endekste henüz denge oluşmadığından bugün de hareketli bir gün olabilir. Özellikle seçim öncesi dönemde aşağı ve yukarı hareketlere bağlı olarak volatilite geçtiğimiz aylara göre daha yüksek kalabilir. Temkinli olmakta fayda bulunuyor. 5015 direncinin üzerine yükseliş orta vadeli trendin yeniden üzerine yönelim için önemli. Bu seviyenin üzerinde yükselişin 5233 direncine doğru hız kazandığını görebiliriz. Haftanın ajandasına baktığımızda; veri açısından nispeten sakin olduğunu söyleyebiliriz. Cuma günü içeride sanayi üretimi ve işsizlik oranı verileri takip edilebilir. Devam eden bilanço sezonunda finansal sonuçlar hisse bazında hareketlilik yaratabilir.


   BIST 100 Endeksi’nde volatilite yüksek kalmaya devam ediyor. Endeks 4713 desteğine doğru geri çekilmede tepki alımları ile karşılaştı ve günü %5,2 oranında yükselişle tamamladı. Endeksin haftaya yataya yakın bir başlangıç yapmasını bekliyoruz. Bugün de yurtdışı borsalardan ayrışmaya devam edebilir. 5015 direncinin aşılması Temmuz ayından bu yana oluşan yükselen trendin üzerine yönelim ve yükselişin 5112 ve 5233 dirençlerine doğru ivme kazanması adına önemli. 4713 desteğinin üzerinde kısa vadeli yön yukarı kalmaya devam edecek. 4600 ise ikincil destek olup, trade pozisyonları bu seviyenin üzerinde korunabilir. 5015 direncinin kalıcı olarak aşılması ile alım yönünde pozisyonlar artırılabilir düşüncesindeyiz.


   İçeride tahvil-bono faizleri Cuma günü karışık bir seyir izledi. Geçtiğimiz hafta ise kademeli yükseliş eğilimi gösterdi. Hazine ihaleleri takip edilecek. ABD tahvil faizleri istihdam verisinin ardından sert yükseldi. Gösterge ve 10 yıllık tahvil faizinde %11 destek seviyesi olarak izlenebilir. Türkiye’nin 5 yıllık CDS risk primi 520 seviyesine yükseldi.


   ABD’de tarım dışı istihdam verisinin ardından dolar hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülke para birimleri karşısında değer kazandı. EUR/USD 1,08’in altını test ederken, dolar endeksinde kısa vadeli görünüm olumlu hale geldi. Paritenin 1,0760 desteğinin üzerinde kalması kısa vadeli görünümü için önemli. Yaşanan sert geri çekilme sonrasında tepki yükselişleri gerçekleşebilir. 1,09 ve 1,10 direnç seviyeleri olarak takip edilebilir. Dolar kuru 18,80’in üzerinde dirençli seyrine devam ediyor. Kurda 18,80’in üzerinde 18,85 sonraki direnç seviyesidir. 18,85’in altında hareket etmesi TL’de baskının ileri taşınmaması açısından öne çıkıyor. 17,70 destek olarak izlenebilir.

   Petrol fiyatlarında destek seviyelerinin aşağı kırılması ile birlikte kısa vadeli zayıf görünüm korunuyor. Brent petrolde 77,60 dolar ana destek iken, 84,10 dolar ise direnç haline geldi. Altın ons fiyatları ABD verisi sonrasında tahvil getirilerindeki yükselişle birlikte sert aşağı geri çekildi. Altın onsun 1860 dolar desteğinin üzerinde kalabilmesi kısa vadeli dip oluşumu ve yeniden tepki adına öne çıkıyor. 1890 dolar ilk planda direnç konumunda. 1850 dolar ikincil destek olarak izlenebilir. Gram altın; altın onsa paralel hareketle 1142 dolar desteğini aşağı kırdı. Artık bu seviye direnç olarak izlenebilir. 1120 dolar ise destek seviyesidir.


   BIST 100 Endeksi’nde 4600 desteğinin üzerinde kalınması kısa vadeli görünüm açısından önemli. Ağırlıklı olarak tahvil-bono ile Eurobond yatırımı yaparak belli oranda hisse senedi riski almayı isteyen yatırımcılar ise bu dönemde değişken fonları tercih edebilir.

  QNB Finansinvest
  https://www.qnbfi.com/
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş