Günlük bülten (QNB Finansinvest)

BIST 100 Endeksi yaklaşık olarak 1,5 aydır yükselen trendde rekor tazeleme eğilimine devam ediyor. Bu süre zarfında %46 oranında değer kazandı. Yabancı katılımı sınırlı iken, endeksin daha çok kendi dinamiklerimize göre hareket ettiğini söyleyebiliriz. Özellikle de yurtdışında Fed’in sıkı para politikası dolayısıyla zaman zaman risk iştahındaki düşüş ve borsalardaki geri çekilme BIST tarafına sınırlı yansıdı. Endekste 4412 desteğinin üzerinde kalınması yukarı yönlü eğiliminin korunması açısından öne çıkıyor. Yurtdışında ise; Fed’in faiz artırımları karşısında enflasyon oranının da aşağı gelmesi geçtiğimiz dönemlerde olduğu kadar sıkı para politikası adımları uygulamamasını gerektirebilir. Faiz artırım hızında ilk azaltım Aralık ayında gerçekleşebilir. Buna bağlı olarak başta ABD borsaları olmak üzere küresel borsalarda geçtiğimiz aylara göre daha olumu seyir görebiliriz.


   BIST 100 Endeksi yükselen trendde rekor tazeleme eğilimine devam ediyor. Bu sabah Asya borsaları alıcılı bir seyir izlerken, ABD vadeli endeks kontratları borsalarındaki düşüşün ardından yukarı tepki gösteriyor. Endeksin ise güne yukarı yönlü bir başlangıç yapmasını bekliyoruz. 4412 destek konumunda iken, bu seviyenin üzerinde kısa vadeli yön yukarı görünüyor. 4600 direnç seviyesidir. 4412 desteğinin üzerinde ise kısa vadeli görünüm olumlu; mevcut trade pozisyonları için izlenebilir.


   İçeride tahvil-bono faizleri küresel tahvil haddine paralel hareketle geri çekildi. Kısa vadeli tahvil faizleri alçalan trenddeki hareketine devam ediyor. Gösterge tahvil faizi günlük bazda, 10 yıllık tahvil faizi ise baz puan geri çekildi. Gösterge tahvil faizinde %13, 10 yıllık tahvilde ise %11,20 destekler olarak izlenebilir. Türkiye’nin 5 yıllık CDS risk primi 559 seviyesinde bulunuyor.


   EUR/USD’de ABD tahvil faizlerindeki geri çekilme ile güçlü görünüm korunuyor. 1,0370 ilk etapta direnç olarak öne çıkıyor. Bu seviyenin aşılması halinde paritede yükseliş devam edebilir. 1,02 desteği üzerinde ise kısa vadeli görünüm olumlu. Gelişmekte olan ülke para birimlerindeki dolar karşısından toparlanma eğilimi hız kesti. TL de benzer bir seyir izlerken, dolar kuru 18,60’ın üzerine yükseldi. 18,70 sonraki direnç olarak izlenebilir. Kurda 18,40 ana destek olup, bu seviyenin altına yönelim kurda aşağı yönlü hareketin hız kazanması ve TL lehine görünümün ileri taşınması için öne çıkıyor.


   Petrol fiyatları yaşanan düşüşün ardından yukarı tepki çabası gösteriyor. Brent petrolde 92,50 dolar destek, 99 dolar direnç seviyesidir. Doların güç kaybetmesinin yanı sıra, merkez bankalarının altın alma eğilimi ve Çin’de kapanmaların geride kalması ile birlikte altına olan talep artış gösteriyor. Buna yukarı paralel sert şekilde yukarı tepki gösteren altın ons fiyatlarında kısa vadeli görünüm güçlü. 1730 dolar desteği üzerinde kısa vadeli yön yukarı görünüyor. 1775 dolar hedef direncinin aşılması halinde 1800 dolar direncine doğru yükselişin hız kazandığını görebiliriz. Gram altın ise 1062 TL ile rekor tazeledi. Bu seviyenin üzeri yükselişin devamı adına izlenebilir. 1030 TL desteği üzerinde görünüm olumlu; pozisyonlar korunabilir görüşündeyiz.


   BIST 100 Endeksi’nde 4412 desteğinin üzerinde kalınması kısa vadeli görünüm açısından önemli. Ağırlıklı olarak tahvil-bono ile Eurobond yatırımı yaparak belli oranda hisse senedi riski almayı isteyen yatırımcılar ise bu dönemde değişken fonları tercih edebilir.



  QNB Finansinvest
  https://www.qnbfi.com/
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
ÇİN'DE KENTSEL YATIRIMLAR EKİM'DE YILLIK +5.8% (BEKLENTİ: +5.9% ÖNCEKİ: +5.9%)
ÇİN'DE SANAYİ ÜRETİMİ EKİM'DE YILLIK +5.0% (BEKLENTİ: +5.2% ÖNCEKİ: +6.3%)
ÇİN'DE PERAKENDE SATIŞLAR EKİM'DE YILLIK -0.5% (BEKLENTİ: +1.0% ÖNCEKİ: +2.5%)
ÇİN'DE KENTSEL BÖLGELER İŞSİZLİK ORANI EKİM'DE 5.5% (ÖNCEKİ: 5.5%)
ÇİN'DE YENİ İNŞAAT BAŞLANGIÇLARI OCAK-EKİM'DE YILLIK -37.8% (ÖNCEKİ: -38%)
ÇİN'DE GAYRİMENKUL YATIRIMLARI OCAK-EKİM'DE YILLIK -8.8% (ÖNCEKİ: -8.0%)
Facebookta Paylaş