Günlük bülten (QNB Finansinvest)

Fed geçtiğimiz hafta 75 baz puan ile 50 baz puan olan beklentilerin üzerinde 1994 yılından bu yana en sert faiz artırımını gerçekleştirmiş, yıl sonuna kadar 175 baz puanlık faiz artış sinyali vermişti. Fed’in yüksek enflasyona karşı aldığı agresif faiz artırım kararı, ABD’de resesyon endişelerinin artmasına neden oldu. Buna paralel küresel borsalar sert satış baskısı altında kaldı. Fed’in sıkı para politikası duruşu/son faiz artırım kararı piyasalar tarafından sindirilmeye çalışıyor. Ancak yaşanan sert satış baskısının ardından borsalar tarafında tepki çabası da görebiliriz.

   Küresel risk iştahındaki düşüş geçtiğimiz hafta BIST’in performansına olumsuz yansıdı. 2485 seviyesini test eden BIST 100 Endeksi Cuma günü gelen alımlarla 2533 direncinde kapanış gerçekleştirdi. Endeksin yeni haftaya yukarı yönlü bir başlangıç yapmasını bekliyoruz. Bugün ABD borsaları kapalı olacağından işlem hacimleri görece düşük kalabilir. Endekste 2544 ara, 2552 ana direnç olup, 2552’nin aşılması ile kısa vadeli görünüm güçleniyor olacak. Bu durumda yükseliş ivme kazanabileceğinden trade amaçlı ek alım yapılabilir görüşündeyiz. 2500 ve 2469 destekler iken, 2469’un üzerinde mevcut trade pozisyonları korunabilir.

   TCMB’nin teminat ve karşılık politikalarını değiştirmesi sonrasında bankaların tahvil alımı konusundaki iştahı arttı. Buna paralel son dönemde içeride tahvil-bono faizlerinde sert geri çekilme gerçekleşti. Gösterge tahvil faizinde %25,50, 10 yıllık tahvilde ise %19 direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Öte yandan ABD’de artan resesyon kaygıları tahvil faizlerinde geri çekilmeye neden oluyor. Bu durum içeride uzun vadeli tahvillere de olumlu yansıyabilir. Türkiye’nin 5 yıllık CDS risk primi 823 seviyesinde bulunuyor.


   TCMB’nin teminat ve karşılık politikalarını değiştirmesi sonrasında bankaların son dönemde tahvil alımı konusundaki iştahı arttı. Buna paralel son dönemde içeride tahvil-bono faizlerinde sert geri çekilme gerçekleşti. Gösterge tahvil faizinde %25,50, 10 yıllık tahvilde ise %19 direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Öte yandan ABD’de artan resesyon kaygıları tahvil faizlerinde geri çekilmeye neden oluyor. Bu durum içeride uzun vadeli tahvillere de olumlu yansıyabilir. Türkiye’nin 5 yıllık CDS risk primi 823 seviyesinde bulunuyor.

   Petrol fiyatları ABD’de büyümeye yönelik endişelerden dolayı sert geri çekildi. Brent petrol 109,80 dolar desteğinin üzerinde kalma çabası gösteriyor. 112,20 dolar ise direnç seviyesidir. Altın ons fiyatları bant hareketi içerisinde dalgalı seyir izliyor. ABD tahvil getirilerindeki geri çekilme olumlu yansıyor. 1850 doların üzeri yükselişin 1880 dolar direncine devamı adına izlenebilir. 1800 dolar desteğinin üzeri kısa vadeli görünüm için öne çıkıyor. Gram altında 996 TL desteğinin üzerinde kısa vadeli yön yukarı görünüyor. 1042 TL ise hedef direnç olarak belirtilebilir.

  BIST 100 Endeksi’nin 2469 desteğinin üzerinde kalması önemli. Ağırlıklı olarak tahvil-bono ile Eurobond yatırımı yaparak belli oranda hisse senedi riski almayı isteyen yatırımcılar ise bu dönemde değişken fonları tercih edebilir.

  QNB Finansinvest
  https://www.qnbfi.com/
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.