Günlük Bülten (Yapı Kredi Bankası)

Ortaya çıkan sorunlara hızlı müdahale ediliyor. 2008'in tecrübesi ABD ve Avrupa'da ortaya çıkan sorunlara hızlı müdahale edilmesini sağlıyor diyebiliriz.
Credit Suisse'in satın alınması ile Avrupa'daki sorun çözüme kavuştu. Tabii İsviçre merkez bankasının 100 milyar frank desteğini unutmayalım.
Son günlerde ABD ve Avrupa kaynaklı sorunlu banka haberleri gündemi kaplıyor. İlgili 'sorunlara' hızlı yanıt verilmesi bardağın dolu tarafı.
Bardağın diğer tarafı ise sorunlu bankaların hepsi bu kadar mı sorusuna evet demenin kolay olmaması. FED'in hızlı, tempolu, yüksek oranlı sıkılaştırmasının yan etkileri bu kadar az olabilir mi? Bu soru masada kalmaya devam edecek bizce ve sorununun cevabı piyasa yönünü tayin etmede söz sahibi olacak kanaatimizce.
Şimdilik… ortaya çıkan sorunlar hızla çözüldü ve piyasalar rahat nefes alıyor.
Şimdi gözler FED'de. Birikimli etkinin ortaya çıkmaya başladığı yerlerden biri bankacılık sektörü oldu. Bakalım FED resmi nasıl okuyor ve bizlere neler söyleyecek. Yarın akşam bunu göreceğiz. Son gelişmelerin FED'in şahinliğini törpülemesi sürpriz olmayabilir.

Dün globalde risk iştahı dalgalı seyir izlese de günün sonunda pozitif oldu. ABD borsalarında yüzde 1 civarında prim kaydetti. Avrupa borsaları biraz daha iyimserdi, yüzde 1-1,5 aralığında kazançlar görüldü. Tahvil faizleri hafif yükseldi. Usd biraz zayıfladı. Kıymetli madenler sınırlı kazanç elde etti.
Bu sabah globalde risk iştahı sınırlı pozitif. ABD vadelileri kararsız, yatay. Asya'da hava karışık. Hong Kong yüzde çeyrek civarında, Çin hafif artı. Japonya yüzde 1,5 civarında eksi. ABD 10 yıllık tahvil faizi 3,48%, Dolar Endeksi 103,3, ons altın 1.983 Usd civarında işlem görüyor.

Lokal tarafta borsa 3,1% civarında düştü; 9 Mart'tan bu yana sadece 1 gün pozitif kapanış oldu. TL Tahvillerde faizler kısa ve uzun tarafta yükseldi. Eurobond fiyatları sınırlı düştü. TL ise günü yatay tamamladı (geniş resimde TL'nin çok ılımlı hızda değer kaybı söz konusu).
Seçim yaklaşıyor. Seçim sonrası ekonomi politikalarının nasıl olacağı lokal varlıklar için kritik.
Hazine dün düzenlediği 2 ihalede toplam 4,7 milyar TL fonlama sağladı. Bugün yapılacak 2 ihale ile Mart ayı borçlanma takvimi tamamlanmış olacak.


Usd/TL:
Hafta sonu yaşanan gelişmelerden ötürü dün piyasalarda biraz sükûnet sağlandı ve risk iştahı biraz arttı. Tabii bankacılık sektöründeki bunca haberden sonra tüm algının gelişmeler öncesi hale dönüşmesi mümkün değil. Sadece olayın sıcaklığı geride bırakıldı. Ama unutulmadı veya bankacılık sektöründeki tüm sorunlar çözülmüş değil.
Bu çerçevede gözler yarın akşam açıklanacak FED kararında. FED'in ne düşündüğü, ne yapacağı, ne söyleyeceği önemli. Banka aşırı tonda şahin olmaktan uzaklaşmak zorunda kalabilir. Yaşanan gelişmeler FED'i biraz daha dikkatli olmak, biraz daha dengeli olmak zorunda bırakabilir. Aksi halde faiz artışının yarattığı riskler yeniden gündeme gelebilir.
Dünkü seyirde bir miktar yara sarma fiyatlaması oluştu. Risk iştahının biraz artması ile Usd talebinde hafif düşüş oluştu. Dolar Endeksi 103,3 civarında işlem görüyor. Seyrin devamında ilk durak FED kararı.
Seçim az bir süre kaldı, seçim listeleri bugün askıya çıkıyor. Haber akışı yatırımcılar açısından önem arz ediyor. Özellikle ekonomik politikaların seçim sonrası nasıl olacağı merak konusu.
Kur ılımlı bir şekilde yükselişini sürdürüyor. 19 seviyesine gelindi. Bu sabah 19,02 civarında işlem görüyor. Aşağıda 18,97 ve 18,93; yukarıda 19,05 ve 19,09 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.


TL Tahvil/Bono:
Hazine dünkü iki ihalede toplam (ROT dahil) 4,7 milyar TL fonlama sağladı. 2 yıllıkta 12,44%, 7 yıllıkta 22,44% ihale faizleri oldu.
Bugün de 2 ihale yapılacak. Böylece Mart ayı borçlanması tamamlanmış olacak. 5 yıl vadeli sabit kuponlu, 10 yıl vadeli TÜFE'ye endeksli tahviller bugün ihraç edilecek kıymetler.
Son birkaç gündür tahvil faizlerinde sınırlı yükselişler oluyor. Gösterge tahviller yüzde 12 civarına yükseldi. Enflasyonunun 55% civarında olduğunu göz önüne aldığımızda aradaki fark belirgin. Mevcut enflasyon seviyesinin çok altında bulunan tahvil faizleri için seçim sonrası para politikası nasıl olacağı önemli.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 78 baz puan artışla %12,35 ve 41 baz puan artışla %12,35 ile tamamladı.


Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
Seans içi yükseliş denemelerinin zayıf kaldığı piyasada, aşağı baskı sürüyor... Endeksin kısa vadeli teknik yapısı içerisinde kritik direnç noktası olarak izlediğimiz 5,500 seviyesinin oluşturduğu aşağı baskı devam ediyor.
Bu kapsamda haftanın ilk işlem gününde -% 3.13 oranında değer kaybının gerçekleştiği BIST 100 Endeksi'nde, seans içi yukarı atakların zayıf kalmaya devam ettiğini gözlemliyoruz. Son dönemde hareket aralığı olarak aldığımız 5,000/5,500 bandının alt seviyesini test eden piyasada, henüz kısa vadeli taban oluşumuna yönelik bir sinyal bulunmuyor. Bu kapsamda gün içerisinde 5,000 seviyesini önemli olacağını düşünüyoruz.
5,000 altındaki olası hareketlerin ise 4,700 hedefiyle satış bakısını derinleştirebileceği riskini göz önünde bulundurduğumuz piyasada, yukarı ataklarda ilk önemli direnç noktası olarak 5,050 seviyesini alıyoruz. Endekste son iki işlem gününde artan satış baskısının ardından tepki yükselişine yönelik bir hareket oluşabilmesi için 5,050 ara direncinin aşılması gerekiyor.

Eur/Usd:
FED ve 5 merkez bankasının Usd likiditesini artırmak için aksiyon alması, zor durumdaki Credit Suisse'in satın alınması piyasalara biraz moral verdi. Havanın tam olarak iyileştiğini söyleyemeyiz. Zira bankacılık sektörüne dair endişeler bitmiş değil. Ancak şimdilik yaralar hızla sarılmış gibi gözüküyor. En azında hızlı müdahale ile çözüm sağlanmış diyebiliriz.
FED toplantısı bugün başlıyor. Yarın akşam kararı göreceğiz. Bankanın 25 bp faiz artışı yapması bekleniyor. Son yaşananları göz önüne aldığımızda 50 bp faiz artışı yapması sert karar olarak algılanabilir. Sistematik risk endişesi speküle edilebilir. Tabii diğer kritik konu ne söyleyeceği. Yönlendirme için çizeceği tablo önemli. SVB, Signature, First Republic, Credit Suisse haberlerinin FED'i nasıl etkilediğini de görmüş olacağız.
Dolar Endeksi dün biraz geri geldi. Risk iştahının artması Usd talebini azalttı. Endeks bu sabah 103,3 civarında işlem görüyor.
Bu sabah 1,072 seviyesindeki paritede 1,069 ve 1,065 seviyeleri gün içi destek; 1,075 ve 1,079 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.


Gbp/Usd:
Dün para piyasaları, sorunlu bankalara çözüm sağlanması ile biraz rahatladı. Gün içinde dalgalı seyir oldu. Ancak günün sonunda Usd talebi azaldı. Tabii haftanın majör parametresi FED. Tüm yaşananların FED'i nasıl etkilediğine yarın akşam tanıklık edeceğiz.
Bankanın şahinlik dozunu biraz azaltacağını ancak diğer yandan enflasyonla mücadelede kararlılık vurgusunu yineleyeceğini görebiliriz.
Aynı resim İngiltere için de geçerli. Perşembe günü İngiltere merkez bankası BOE faiz kararını açıklayacak. Bankanın 25 bp faiz artışı yapması bekleniyor. Ancak daha çok ne diyeceği önemli.
Bu sabah 1,226 seviyesinde bulunan paritede 1,223 ve 1,22 seviyeleri gün içi destek; 1,229 ve 1,233 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.


Altın:
Son günlerde en olumlu fiyatlananların başında kıymetli madenler geliyor dersek yanılmış olmayız. Sistematik riskin konuşulur hale geldiği ya da böyle bir riskin ihtimal hale geldiği bir yapıda güvenli liman araçlarının talep görmesi oldukça normal.
Dün risk algısı olumlu tarafa meyil etti. Credit Suisse sorunu hızlı bir satın alma ile çözüme kavuşturuluyor. Tabii İsviçre merkez bankası SNB'nin 100 milyar frank desteği ile. Sorunun çözülmesi şimdilik rahatlık sağlıyor. O yüzden kıymetli madenler dün zayıf kaldı. Şimdilik olduğu için de rahatlık sınırlı kalıyor. 'Şimdilik' çünkü bankacılık sorununun çapı net değil.
Bu yaşananların gölgesinde FED bugün faiz toplantısına başlıyor. Yaşananların etkisini kararların etki etmesi doğal. Yarın akşam açıklanacak kararlarda şahinlik dozunun bir miktar düşmesi sürpriz olmayabilir.
Dün oldukça hareketli-dalgalı seyir oldu. Günün sonunda kıymetli madenler sınırlı kazanç elde etmeyi başardılar. Bu sabah 1.983 Usd seviyesindeki ons altında 1.970 ve 1.956 Usd seviyeleri gün içi destek 1.999 ve 2.010 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün sınırlı yatay seyir bekliyoruz.


Eurobond:
Tahvil faizleri dün günün ilk bölümünde aşağı geldiler. Günün devamında ise yukarı döndüler. Bankacılık sektörüne dair haber akışı hareket yaratıyor. Hafta sonu yaşanan gelişmelerden ötürü nispeten olumlu olması gereken piyasa günün ilk bölümünde olumlu olmakta emin olamadı. Sonrasında risk iştahı arttı. Ana resimde bankacılık sektörüne dair sorunların bittiğini söylemek mümkün değil. O sebeple hızlı çözüm sağlanmasının etkisini görüyoruz. Şimdilik bunu söyleyebiliyoruz. Merkez bankaları tarafında ise FED ve BOE faiz kararlarını açıklayacak. Her ikisinin de ne söyleyeceği önemli. Özellikle FED'in söyleyecekleri daha etkili olabilir.
Lokal tarafta seçim yaklaşıyor. Seçim sonrası uygulanacak ekonomi politikası önemli. Lokal gündemde global haber akışı alan açmaya başladı diyebiliriz. Dün dalgalı seyir izleyen 5 yıllık CDS günü 552 seviyesinde tamamladı.
Eurobondlar dün sınırlı negatif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 1-13 cent; orta vadelilerde 26-36 cent; uzunlarda 35-44 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 7,67%, 8,03 ve 8,63% oldu.

  

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.