Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

Piyasalar haber akışının yoğun olduğu bir haftaya başlıyor. Makro veriler; FED’in ve ECB’nin son toplantılarına ait tutanaklar; FED, ECB, BOE yetkililerinden açıklamalar takip edilecek.
Geçtiğimiz hafta veri akışına bağlı seyir izleyen piyasalar bu hafta veri trafiğinin daha yoğun haftada dalgalı seyir izleyebilir. Veriler, açıklamalar farklı oldukları oranda daha fazla hareket yaratabilir.
ABD’de tüketici güveni, Michigan güven endeksi; Almanya büyüme, IFO; S&P imalat ve hizmet PMI öne çıkan veriler. FED’den Daly, Bullard, George; ECB’den Nagel, Holzmann, Mann, Muller; BOE’den Pill, Ransden konuşacak yetkililer olarak takip edilecek. FED ve ECB toplantı tutanakları ise haftanın diğer parametreleri.
Çatı görüş, çatı motivasyon kaynağı FED’in faiz artış hızını yavaşlatacağı beklentisi olmaya devam ediyor. Haber akışı bu beklentinin aleyhine geldiğinde risk iştahı azalıyor, lehine geldiği zaman ise artıyor. Bu haftaki haber akışı da bu şekilde fiyatlamaya tesir edebilir.
Cuma günü piyasalar dalgalı seyir izledi. Finansal varlıkların fiyatlamaları ayrıştı. ABD konut verisi konut sektöründe yavaşlama olduğuna işaret etti. FED’den Bullard şahin konuşunca piyasaların iştahı biraz azaldı.
Hisse senetleri sınırlı prim sağladı. Tahvil faizleri ise ABD’de yükseldi, diğer gelişmiş ülkelerde gevşedi. Petrol fiyatları ekonomilerde yavaşlama olacak beklentisi ile düştü. Kıymetli madenler kayıp yaşadı. Usd ise günün sonunda sınırlı prim sağladı.
ABD borsaları yüzde yarım civarında, AB borsaları ise yüzde 0,50-1,0 arasında primlendi. Yeni haftanın ilk günü ise sınırlı negatif iştah söz konusu. Asya’da iştah daha az. Japonya hafif, Çin yüzde 1, Hong Kong yüzde 2,5 civarında satıcılı. ABD 10 yıllık tahvil faizi 3,80%, Dolar Endeksi 107,4, ons altın 1.746 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta Cuma Borsa hafif primlendi. TL Tahviller alıcılı seyretti; kısa tarafta iştah daha fazla oldu. Eurobond birim fiyatları yatay-karışık seyretti. TL ise günü yatay tamamladı.
Perşembe günü PPK faiz kararını açıklayacak. Ekonomi Yönetimi’nin sözlü yönlendirmesi faiz indirimi olacağı şeklinde olduğu için piyasa beklentisi de bu yönde oluşmuş durumda. 150 bp indirim bekleniyor.
TCMB’nin 41 katılımcı ile yaptığı ankete göre, yıl sonu TÜFE beklentisi 68,06%’ya çıktı.
Haftanın diğer verileri ise kapasite kullanımı ve reel sektör güveni.
Hazine bugün 4 yıl vadeli TLREF’e endeksli tahvil ihraç edecek.

Usd/TL: Veriler, FED konuşmaları piyasaların günlük ritmini belirleyen parametreler oluyor. Cuma günü açıklanan ABD konut verileri sektördeki yavaşlamaya işaret etti. Diğer yandan FED’den Bullard ise daha yüksek politika faizini hedefe koydu. Şahin konuşmadaki hedef 5-5,25% seviyesi olarak belirtildi.
Birbirine zıt gelen bu haberler son günlerdeki haber akışına aynı zamanda örnek de oldu. Piyasaların reaksiyonu ise Usd talebini artırmak şeklinde oldu. Cuma günü Dolar Endeksi sınırlı yükseliş kaydetti.
Bu hafta makro veri trafiği yoğun. Diğer yandan FED ve ECB’nin toplantı metinleri açıklanacak. Ayrıca FED, ECB, BOE gibi büyük merkez bankalarından yetkililer konuşacak. Hareketli olmaya aday bir haftaya başlıyoruz.
Lokal tarafta ise TCMB faiz kararı ilk sıradaki parametre. Ekonomi Yönetimi, TCMB bu toplantıda faiz indirimi olabileceği sinyali vermişti. Buradan hareketle, Perşembe günü 150 bp faiz indirim kararı gelebileceğini düşünüyoruz.
Kur bu sabah 18,62 civarında işlem görüyor. Aşağıda 18,58 ve 18,54; yukarıda 18,64 ve 18,67 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.

TL Tahvil/Bono: Perşembe günü PPK kararını açıklayacak. Daha önce verilen sinyaller 150 bp faiz indirimi olabileceğine işaret ediyor. Piyasa beklentisi bu şekilde oluşmuş durumda.
10,5% olan politika faizi 9% seviyesine inmiş olacak.
Tahvil faizleri politika faizini yakın seviyede bulunuyorlar. Faiz indirimi sonrası tahvil faizleri de aşağı yönlü gelebilir.
Lokal regülasyon ile TL tahvillerde iştah oldukça canlı olmaya devam ediyor. Bu da tahvil faizlerini tek haneye yaklaştırmış durumda. Böylece enflasyon ile tahvil faizleri arasındaki fark ise belirgin şekilde ayrışmış durumda.
Hazine bugün 4 yıl vadeli TLREF’e endeksli tahvil ihraç edecek.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller Cuma günü sırasıyla 51 baz puan düşüşle %12,39 ve 27 baz puan düşüşle %11,57 ile tamamladı.

Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım): 4,500 desteğini koruma çabasının başarılı olması yeniden yukarı atak oluşturacak...Kısa vadeli yükseliş trendi içerisindeki güçlü seyrini hafta içerisinde 4,784 seviyesine kadar sürdüren BIST 100 Endeksi'nin, bu noktadan seans içi realizasyonla karşılaştığını gözlemliyoruz.
Bankacılık Endeksi'nin %8.23 lük değer artışıyla birlikte haftalık periyotta % 1.60 oranında yükselişin oluştuğu piyasada, haftaya başlarken 4,500 seviyesini ilk önemli destek noktası olarak izlemeyi sürdürüyoruz. Piyasada bu nokta üzerinde dengelenmeyi başaracak hareketlerin ara realizasyon eğiliminin ardından yeniden yukarı atak oluşturabileceğini düşünüyoruz. Bu durumda ilk etapta 4,784 olmak üzere 4,850 ve 4,950 seviyelerini hedefleyecek yükseliş trendinin devam edebileceğini düşünüyoruz.
4,500 altındaki olası hareketlerin ise piyasada 4,250 ve 4,000 desteklerine doğru zayıflama sinyali oluşturabileceğini göz önünde bulunduruyoruz. Bu kapsamda 4,500 desteğinin aynı zamanda yükseliş yönündeki pozisyonlar için stop loss olarak alınmasını öneriyoruz.

Eur/Usd: ABD merkez bankası FED’den şahinliğin temposunun azalacağı yönünde sinyaller gelmeye devam ediyor. Burada ayrışma ise politika faizinin hangi seviyede duracağında oluyor. 5% seviyesinin biraz altı genel olarak işaret edilen bölge konumunda. Şahin Bullard ise 5-5,25% bölgesini işaret ediyor. Cuma günü bu sözler ile Usd talebi biraz canlandı. Öncesinde daha zayıf seyir izliyordu. Zira ABD konut satışları sektörde yavaşlama olduğunu ortaya koymuştu. Haftanın genelinde Usd güç kaybı yaşasa da haftayı sınırlı kazançla tamamlamayı bildi.
Bu hafta veri akışı yoğun, FED ve ECB son toplantılarının tutanaklarını açıklayacak. Ayrıca sözlü yönlendirmeler devam edecek. Haber akışına bağlı hareketli, dalgalı bir seyir olmasını bekliyoruz. Geçen hafta da öyle oldu. Ama bu haftaki ajandada daha kritik maddeler yer alıyor.
Bu sabah 1,03 seviyesindeki paritede 1,027 ve 1,025 seviyeleri gün içi destek; 1,033 ve 1,035 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün sınırlı negatif seyir bekliyoruz.

Gbp/Usd: 11,1% seviyesine çıkan enflasyon, enerji fiyatları, yavaşlayan ekonomi. Şartlar İngiltere yönetimi için çok alan tanımıyor. Geçen hafta açıklanan mali paket bu sebeple heyecan yaratmadı diyebiliriz. Dar kapsamlı pakete piyasa sınırlı reaksiyon verdi. Gbp için ise pek destek sağlamadı diyebiliriz.
Hal böyle olunca paritenin diğer yakasına dair haberler fiyatlamada daha etkin olmaya devam ediyor. Dolar, Gbp karşısında da güçlü kalıyor. Son zamanlarda ise FED yavaşlayacak haberleri ile Usd gevşedi. Gbp’nin kazanımları buna dayalı oluştu.
Dalgalı, sınırlı yukarı yönlü seyirle parite haftayı tamamladı. Yeni hafta haber akışı daha yoğun, daha kritik. Hem makro veriler hem merkez bankaları kanalından hareket yaratabilecek akış olacak. Dalgalı bir hafta olabilir.
Bu sabah 1,185 seviyesinde bulunan paritede 1,182 ve 1,179 seviyeleri gün içi destek; 1,187 ve 1,189 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün sınırlı negatif seyir bekliyoruz.

Altın: Piyasa fiyatlaması geçen hafta tahvil faizlerinin yatay, Usd’nin sınırlı prim elde etmesini sağladı. Çarşamba’dan sonra kıymetli madenler baskı altında kaldı. Hafta kayıplarla tamamlandı.
Kıymetli madenlerin avantaj sağlamaları için şahinlik endişelerini azaltıcı, enflasyon riskini düşürücü haber akışına ihtiyaç olduğunu söyleyebiliriz.
Yeni haftada trafik daha yoğun. Ajanda kalabalık. Hem makro veri hem merkez bankaları kaynaklı haber akışı hareket yaratabilir. FED ve ECB’nin toplantı tutanakları, yetkililerin yapacakları açıklamalar dikkat çekici olabilir. Haber akışındaki dalgalanma piyasaların dalgalanmasına yol açabilir.
Cuma günü beklenti altı ABD konut verisi ile piyasa rahatladı. Ama FED-Bullard’ın şahin sözleri ile hava yeniden gerildi.
Bu sabah 1.746 Usd seviyesindeki ons altında 1.738 ve 1.730 Usd seviyeleri gün içi destek 1.754 ve 1.761 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.

Eurobond: Tahvil faizleri yüksek seyrini koruyor. Geçen hafta ise seyir biraz ayrıştı. ABD tahvil faizleri yukarı yönde ilerlerdi. Diğer gelişmiş ülke tahvilleri ise aşağı yönde hareket etti. ABD tahvillerinde ise kısalar diğer vadelere göre daha yükseliş kaydettiler.
Geçtiğimiz hafta verilere ve açıklamalara bağlı seyir gördük. Bu hafta da gündem benzer yapıda. Ama daha yoğun ve daha kritik haber akışı söz konusu. Makro veriler daha önemli. FED ve ECB toplantı tutanakları açıklanacak; ayrıca yetkilileri konuşmalar yapacak. Hareketli bir hafta olabilir. Ana resimde ise FED iyimserliği konuyor.
Lokal tarafta ise TCMB faiz kararını açıklayacak. Piyasa 150 bp faiz indirimi bekliyor. Ekonomi Yönetimi’nin yönlendirmesi de bu şekilde idi.
Türkiye 5 yıllık CDS 550 seviyesine inmişti. Buradan tepki verdi, 600’e yaklaştı. Cuma ise CDS 577 ile günü tamamladı. Eurobondlar Cuma karışık seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda -8/+6 cent; orta vadelilerde -7/-11 cent; uzunlarda +6/+16 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 7,60%, 8,89% ve 9,73% oldu
  

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.