Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

FED bölge başkanlarının konuşmaları dikkat çekti. Diğer yandan da Çin’de salgına kaynaklı can kaybı görülmesi piyasaların odağına geldi. Piyasaların risk iştahı azaldı.
Esasında FED-Daly enflasyonla mücadelenin zorlu olduğuna işaret etti. Faiz artışının az yapılması halinde enflasyonun yüksek kalacağını, fazla yapılması halinde ise ekonominin ciddi darbe alacağını ifade etti. Bu sözler mevcut bilanço büyüklüğünü, arz problemlerinin devam ettiğini, savaşın sürdüğünü göz önüne aldığımızda süreç yönetiminin zanaatkarlık gerektirdiğini ortaya koyuyor. FED’in yapmaya çalıştığı şey enflasyonu aşağı çekerken başka majör bir soruna yol açmamak olarak tarif edilebilir.
Çin’de aylar sonra korona kaynaklı can kaybı yaşandığı açıklandı. Bir süredir kısıtlamaların kaldırılması yönünde bir beklenti vardı. Can kaybı haberi tersi yönde bir sonuca işaret edebilir. Bir de ekonominin toparlanması beklenirken yeniden yasaklara maruz kalmak yavaşlamaya yol açabilir.
Daly’nin sözleri, Çin haberi risk iştahını azalttı. Nakit talebi arttı.
Ana resimde FED faiz artış hızını azaltacak iyimserliği sürüyor. Lakin günlük gelişmeler iyimserliği azalmasına-gölgelenmesine yol açabiliyor. Bu hafta verileri, merkez bankası açıklamalarını takip ederek fiyatlama yapılmasını bekliyoruz. Piyasaların hareketli - dalgalı seyir izlemesi çok mümkün olabilir diye düşünüyoruz.
Dün ABD borsaları yüzde 0,2-1,1 civarında, AB borsaları ise yüzde çeyrek civarında düştü. Petrol belirgin düşen emtia oldu. Gelişmiş ülke tahviller gün içinde dalgalansalar da yatay kapandılar.
Bu sabah globalde sınırlı iştah söz konusu. ABD vadelileri hafif artı. Asya’da iştah daha iyi. Japonya ve Çin yüzde yarımın üzerinde alıcılı. Hong Kong ise negatif ayrışıyor; benzer oranda eksi. ABD 10 yıllık tahvil faizi 3,82%, Dolar Endeksi 107,6, ons altın 1.744 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta Cuma Borsa yüzde 1’e yakın primlendi. TL Tahviller alıcılı seyretti; kısa tarafta iştah daha fazla oldu. Eurobond birim fiyatları hafif satıcılı seyretti. TL ise günü yatay tamamladı.
Perşembe günü PPK faiz kararını açıklayacak. Ekonomi Yönetimi’nin sözlü yönlendirmesi faiz indirimi olacağı şeklinde olduğu için piyasa beklentisi de bu yönde oluşmuş durumda. 150 bp indirim bekleniyor.
Hazine dün 4 yıl vadeli TLREF’e endeksli tahvil ihraç etti. Bugün ise 2 ihale yapılacak. 5 yıl vadeli sabit kuponlu, 10 yıl vadeli değişken kuponlu tahviller ihraç edilecek.


Usd/TL: Risk iştahının baskılandığı Usd talebinin bir miktara arttığı seyir öne çıkıyor. Global piyasalar FED’den gelen açıklamalar ile Çin ekonomisinin yavaşlayacağı yönündeki kanaat ile moral kaybı yaşıyor. FED’den Daly’nin çok fazla faiz artışı sancılı ekonomik sonuçlar doğurabilir sözü piyasaları rahatsız etti. Çin’de ise salgın kaynaklı can kaybı yaşanması tedirginlik yarattı. Yatırımcılar riskli varlıklardan uzaklaşıp nakte geçmeyi tercih ettiler. Dolar Endeksi 107,6 seviyesine erişti.
Haftanın genelinde veri akışı yoğun. Ayrıca merkez bankalarından da konuşmalar yapılacak. Bu sebeple haber akışının yoğun olduğu ve piyasa fiyatlamasının bunlardan etkileneceği seyir mümkün diye değerlendiriyoruz. Gün içi dalgalanmalar görülebilir. Ayrıca farklı etki yaratacak haber akışı ile gün gün risk iştahı farklılık gösterebilir.
Lokal tarafta ise TCMB faiz kararı ilk sıradaki parametre. Ekonomi Yönetimi, TCMB bu toplantıda faiz indirimi olabileceği sinyali vermişti. Buradan hareketle, Perşembe günü 150 bp faiz indirim kararı gelebileceğini düşünüyoruz.
Kur bu sabah 18,62 civarında işlem görüyor. Aşağıda 18,58 ve 18,54; yukarıda 18,64 ve 18,67 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.

TL Tahvil/Bono: Hazine dün 4 yıl vadeli TLREF’e endeksli tahvil ihraç etti. ROT dahil toplam 1,9 milyar TL satış yapıldı. İhale faizi ise 16,99% oldu.
Bugün ise 2 ihale yapılacak. 5 yıl vadeli sabit kuponlu, 10 yıl vadeli değişken kuponlu tahviller ihraç edilecek.
Perşembe günü PPK kararını karşılayacağız. Kurul’un 150 bp faiz indirimi yapması bekleniyor. Zira otoritenin yönlendirmesi de bu yönde idi.
150 indirim ile 10,5% olan politika faizi 9% seviyesine inmiş olacak. Tahvil faizleri politika faizini yakın seviyede bulunuyorlar. Faiz indirimi sonrası tahvil faizleri de aşağı yönlü gelebilir. Dün bu şekilde hareket oldu diyebiliriz. 2 ve 10 yıllık gösterge faizler aynı seviyeye geldiler (11,33%).
Lokal regülasyon ile TL tahvillerde iştah oldukça canlı olmaya devam ediyor. Bu da tahvil faizlerini tek haneye yaklaştırmış durumda. Böylece enflasyon ile tahvil faizleri arasındaki fark ise belirgin şekilde ayrışmış durumda.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller dün günü sırasıyla 106 baz puan düşüşle %11,33 ve 24 baz puan düşüşle %11,33 ile tamamladı.

Hisse Senedi(Yapı Kredi Yatırım): 4,450 üzerinde yukarı eğilim sürecek.... Geçtiğimiz hafta 4,784 seviyesinden oluşan ara realizasyon eğilimini 4,450 desteği üzerinde karşılamayı başaran BIST 100 Endeksi'nin, haftaya yukarı hareketle başladığını gözlemliyoruz.
Bankacılık Endeksi'nin %2.29 lük değer artışının desteğiyle gün sonunda % 0.96 oranında yükselişin oluştuğu piyasada, seans içerisinde 4,450 seviyesini ilk önemli destek noktası olarak izlemeyi sürdürüyoruz. Piyasada bu nokta üzerinde dengelenmeyi başaracak hareketlerin ara realizasyon eğiliminin ardından yeniden yukarı atak oluşturabileceğini düşünüyoruz. Bu durumda ilk etapta 4,784 olmak üzere 4,850 ve 4,950 seviyelerini hedefleyecek yükseliş trendinin devam edebileceğini düşünüyoruz.
4,450 altındaki olası hareketlerin ise piyasada 4,250 ve 4,000 desteklerine doğru zayıflama sinyali oluşturabileceğini göz önünde bulunduruyoruz. Bu kapsamda 4,450 desteğinin aynı zamanda yükseliş yönündeki pozisyonlar için stop loss olarak alınmasını öneriyoruz.

Eur/Usd: Merkez bankası açıklamalarının ve makro verilerin yoğun olduğu bir haftadayız. Bu iki parametre fiyatlamaya tesir ediyor. Denkleme bir de Çin haberi dahil oluyor.
Öncelikle ABD Merkez Bankası’ndan Daly’nin esasında iki yönlü ihtimalli konuşması dikkat çekti. Faiz artışı az olursa enflasyon yüksek kalır, çok olursa sancılı çöküş olur şeklindeki sözleri ile piyasanın risk iştahı azaldı.
Esasen bilançoların bu kadar büyüdüğü, savaşın ve etkilerinin sürdüğü, arz problemlerinin bitmediği bir süreçte enflasyonla mücadele etmek kolay değil. Kırmadan dökmeden iş yapmak zanaatkarlık istiyor. Daly’nin sözleri piyasayı bu sebeple rahatsız etti diye düşünüyoruz.
Diğer yandan Çin’deki salgın gelişmesi büyüme endişelerini artırdı.
Günün sonunda risk iştahı azaldı. Nakit talebi arttı. Öncelik Usd’ye verildi.
FED’in faiz artışında yavaşlayabiliriz mesajını ECB de vermeye başladı. Centeno Aralık ayında 50 bp faiz artışı sinyali verdi. Holzmann ise Pazartesi enflasyon düşük gelirse buna katılabileceğini ifade etti.
Bu sabah 1,027 seviyesindeki paritede 1,025 ve 1,021 seviyeleri gün içi destek; 1,029 ve 1,034 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.

Gbp/Usd: FED’in sözlü yönlendirmeleri piyasaları Aralık toplantısına hazırlıyor. 75 bp faiz artışından uzaklaşılıyor. 50 bp faiz artışı öne çıkarılıyor. Diğer yandan ise şu ana kadar yapılan faiz artışlarının gecikmeli ve birikimli etkisi göz önüne alınıyor veya alınması gerektiğine dikkat çekiliyor. FED-Daly bunu öne çıkarırken aynı zamanda faiz artışının az - çok olmasının risklerini de öne çıkardı. Gereğinden fazla faiz artışının ekonomiye zarar verebileceğine dikkat çekti.
Çin’de aylar sonra salgın kaynaklı can kaybı yaşandı. Tedbirler sıkılaşabilir. Haber akışı piyasanın iştahını azaltıcı yönde oldu. Nakit talebi arttı. Usd güç kazandı.
Bu hafta haber akışı daha yoğun, daha kritik. Hem makro veriler hem merkez bankaları kanalından hareket yaratabilecek akış olacak. Dalgalı bir seyir bekliyoruz.
Bu sabah 1,186 seviyesinde bulunan paritede 1,182 ve 1,179 seviyeleri gün içi destek; 1,187 ve 1,189 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.

Altın: Kıymetli madenler değerlenen Usd ve artan ABD faizlerinin baskısı altında kalıyor. Son günlerde piyasalarda risk iştahı dalgalı seyir izliyor. Haber akışı bir yönü işaret edemiyor. Yine de ABD para birimi ve tahvil faizi altın ve gümüşü sınırlıyor.
Makro veriler ve konuşmalar son günlerin odağında yer alıyor. Bu hafta trafik yoğun. Bu sebeple hareketli seyir olabilir. Esasında dalgalı seyir demek daha iyi bir tarif olabilir.
Bu sabah 1.744 Usd seviyesindeki ons altında 1.738 ve 1.730 Usd seviyeleri gün içi destek 1.754 ve 1.761 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.

Eurobond: Tahvil faizleri son günlerde dar bantta hareket ediyor. FED iyimserliği fiyatlara ilkten girdikten sonra bir yavaşlama oldu. Tamam mı devam mı konusunda daha fazla ikna edici haber gerekiyor diye düşünüyoruz. Ana resimde FED iyimserliği korunuyor. Lakin FED konuşmaları ve bazı verilerin şahince/güçlü olması iyimserliği baskılayabiliyor.
Bu süreçte tahvil faizleri bant hareketi yaparken makro veriler ve merkez bankası açıklamaları takip ediliyor. Dün FED’den yapılan açıklamalar piyasaların yavaşlama endişelerini artırdı. Zira Daly faiz artışlarının az veya çok olmasının yaratacağı risklere dikkat çekti. Piyasalar riskli varlıklardan uzaklaştı. Tahviller de satışa konu oldu. Türkiye eurobondları da bu kapsamda işlem gördü.
Lokal tarafta ise TCMB faiz kararını açıklayacak. Piyasa 150 bp faiz indirimi bekliyor. Ekonomi Yönetimi’nin yönlendirmesi de bu şekilde idi.
Türkiye 5 yıllık CDS 550-600 bp aralığında seyrediyor. Dünü CDS 577 ile günü tamamladı. Eurobondlar dün satıcılı seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda -10/-21 cent; orta vadelilerde -12/+22 cent; uzunlarda -23/-28 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 7,65%, 8,85% ve 9,77% oldu.

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.