Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

Piyasalar FED’in şahinlik dozunu azaltmasına odaklanmış durumda. Fiyatlama ise buna dayanarak olumlu yönde ilerleme çabası sergiliyor. Haftaya Çarşamba akşamı FED’in 25 bp faiz artışı yaptım demesi bekleniyor. Piyasa yüzde 100’e yakın bu konuda konsensüs sağlamış durumda.
Avrupa Merkez Bankası ise enflasyon konusunda FED kadar şanslı değil. O yüzden şahinlik dozunu korumak zorunda. Hızı azaltmak için erken. Tabi enflasyonla mücadeleye ECB, FED kadar kararlı başlamadı. FED daha hızlı adımlar attı. Doğal olarak süreç aynı ilerlemiyor. FED ileri bir safhada diyebiliriz. Bankanın başkanı Lagarde dün şahin konuştu, kararlılık mesajı verdi. Şahin konuşma beklenendi, o yüzden sürpriz etkisi yaratmadı.
Özetle enflasyon konusunda ABD daha avantajlı. Alınan sıkılaştırıcı kararlar sonuç üretmeye başlamış durumda. Avrupa’da ise enflasyon düşüşe yeni başladı diyebiliriz. ECB’nin şahinlik tonu biraz daha sürmeli. Zira, enerji enflasyonu aşağı geliyor ama temel enflasyon yukarı gidiyor sözü ile Lagarde riskin devam ettiğini işaret ediyor.
ABD şirketlerinden gelen haberler piyasayı olumlu etkiledi. Özellikle teknoloji şirketleri öne çıktı. Tabi FED’in 25 bp faiz artışı yapmasının beklenmesi faizden etkilenen teknoloji şirketleri için iyi haber. Pivot noktasının yaklaşmış olması sektörün üzerindeki bulutları dağıtabilir. Bu durum diğer sektörler için de geçerli olabilir.
Ana resimde FED’in şahinlik temposunu azaltıyor olmasına dayalı olumlu fiyatlama davranışı söz konusu. Haftaya Çarşamba gününe kadar piyasa bu modda fiyatlamasını sürdürebilir. Çarşamba sonrası ise FED karar setine bağlı olarak piyasa yönünü netlik kazanabilir.
Dün ABD borsalarında yüzde 1-2 civarında primlendi. Avrupa borsaları daha sınırlı arttı (yüzde yarım). Tahvil faizleri biraz arttı. Kıymetli madenler ayrıştı; altın arttı, gümüş düştü.
Bu sabah globalde risk iştahı karışık. Doğu alıcılı, batı hafif negatif. ABD vadelileri sıfıra yakın yatay. Asya’da iştah belirgin. Japonya 1,5% civarında alıcılı. Çin ve Hong Kong kapalı. ABD 10 yıllık tahvil faizi 3,52%, Dolar Endeksi 101,9, ons altın 1.934 Usd civarında işlem görüyor.

Lokal tarafta günü Borsa yüzde 1,5 düşüşle tamamladı. TL Tahviller kısada hafif yükseliş gördü; uzun taraf yatay kaldı. Eurobondlar sınırlı primlendi. TL ise günü yatay tamamladı.
Makro veri tarafında Çarşamba kapasite kullanımı ve reel sektör güveni açıklanacak. Dün açıklanan tüketici güveni beklentilerden iyi geldi. Daha önemlisi veri son ayların en iyisi oldu.
Hazine bu hafta 4 ihale düzenleyecek. Bu ayın takvimi tamamlanmış olacak. Dün iki ihale tamamlandı. Toplam 43,5 milyar TL borçlanma yapıldı. Bugün de iki kıymet ihraç edilecek.
Seçim tarihi olarak cumhurbaşkanı Erdoğan 14 Mayıs’ı işaret etti.



Usd/TL: Piyasalar FED toplantısı yaklaşırken Usd talebini azaltma eğilimi gösteriyor. FED’in 25 bp faiz artışı yapma ihtimali neredeyse yüzde 100 olmuş durumda. Banka sıkılaşma yolunda azalan tempo ile ilerleme kaydedeceği sinyali vermişti. Kaldı ki son aksiyonları ve açıklamaları da bunu teyit eder nitelikte.
Dolar Endeksi, yaz sonunda 115 civarında idi. Bu sabah ise 101,9 civarında bulunuyor. Başka faktörlerin de etkisi olmakla birlikte FED şahinliğinin azalmasının da etkisi fiyatlamaya tesir etmiş durumda. Az önce ifade ettiğimiz gibi, FED yavaşlamaya devam edecek ise Usd biraz daha zayıf kalabilir.
Lokalde mali açıdan yük yaratacak kararlar öne çıkıyor. Kamuda 450 bin üzerinde geçici çalışan kalıcı kadrolara alınacak. Düşük faizli konut kredisi desteği sağlanacak. Dünkü Kabine sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan, vergi yapılandırmasının detaylarını açıkladı.
Seçim tarihi olarak 14 Mayıs tarihi açıklandı.
Kur bu sabah 18,81 civarında işlem görüyor. Aşağıda 18,79 ve 18,77; yukarıda 18,82 ve 18,85 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.


TL Tahvil/Bono: Hazine dün 3 yıl vadeli TLREF’e endeksli ve 5 yıl vadeli sabit kuponlu kıymetler ihraç etti. ROT dahil sırasıyla 3,5 milyar TL ve 40 milyar TL finansman sağlandı. İhale faizleri ise yine sırasıyla 17,49% ve 9,90% oldu.
Bugün 5 yıl vadeli sukuk ve 10 yıl vadeli TÜFE kuponlu kıymetler ihraç edilecek.
Kamunun son dönemde aldığı kararlar mali açıdan yükü artırıyor. Kararların yarattığı finansman ihtiyacında ise iç borçlanma önemli bir kaynak konumundan. Bu yüzden tahvil piyasası genişleyebilir. Bir de faiz hadleri biraz yukarı gelebilir.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 7 baz puan artışla %10,26 ve yatay %10,13 ile tamamladı.


Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım): Geri çekilmelerde 5,250 seviyesini destek noktası olarak izliyoruz... 12 Ocak tarihinde başladığı kısa vadeli yükseliş trendi içerisindeki güçlü seyrini dün 5,568 seviyesine kadar sürdüren piyasada, bu noktadan kapanışa doğru seans içi kar realizasyonu oluştuğunu gözlemliyoruz.
Haftanın ilk işlem gününü -%1.56 oranında değer kaybıyla tamamlayan piyasada, seans içi geri çekilmelerde 5,250 seviyesini ilk önemli destek noktası olarak izliyoruz. 5,250 üzerinde dengelenmeyi başaracak hareketlerin ardından piyasanın yukarı seyrini sürdüreceğini düşünüyoruz. Bu durumunda 5,704 zirve seviyesine yönelik yükseliş potansiyeli korunacaktır.
Dolayısıyla 5,250 üzerindeki hareketlerin piyasada yükseliş eğilimini sürdüreceğini düşünüyoruz. 5,250 altındaki olası seyrin ise yeniden aşağı baskı oluşturabileceğini göz önünde bulunduruyoruz. Böyle bir gelişme ise yeniden 4,950 desteğini baskı altına alabilir.


Eur/Usd: ECB başkanı Lagarde şahin konuştu. Enflasyonu aşağı çekmek için gerekeni yapacaklarını, önemli faiz artışlarına gideceklerini ifade etti. Son günlerde ECB kanadında bu tonda açıklamalar geliyordu. Başkan bu açıklamaları destekler nitelikte konuşmuş oldu.
Enflasyonla mücadele konusunda paritenin her iki tarafı da şahin duruş sergiliyor. Mücadele evresi açısından FED daha önde. Öyle ki faiz artış hızını yavaşlatma yolunda ilerliyor.
Tabi FED’in sıkılaşmada yavaşlamaya gitmesi aynı anda ECB’nin şahinlik tonunu koruması para piyasalarını etkiliyor. Usd zayıflarken diğer paralar güçleniyor. Esasında Usd son zamanlardaki kazanımlarını geri veriyor diyebiliriz. Ancak günlük haber akışları ters yönlü seyir yaratabiliyor.
Gelelim fiyatlamaya… Lagarde’ın sözleri için sürpriz diyebilir miyiz? Bizce diyemeyiz. O yüzden açıklamanın fiyata tesiri sınırlı kaldı. ABD tarafında ise şirket haberleri moral verdi. Parite mevcut veri seti üzerinden seyrine devam ediyor. Ana resimde FED yavaşlaması üzerine kurulmuş iyimserlik sürüyor. Haftaya FED faiz kararına kadar bu yönde çaba sürebilir.
Bu hafta veri akışı yoğun. ABD verileri ilk sırada yer alıyor. Bugün S&P imalat ve hizmet PMI’lar açıklanacak. Sapma hareket yaratabilir.
Bu sabah 1,088 seviyesindeki paritede 1,085 ve 1,082 seviyeleri gün içi destek; 1,091 ve 1,096 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.


Gbp/Usd: Yeni hafta iyimserliğin korunduğu fiyatlama ile başladı. Usd güne zayıf başlasa da günün devamında yeniden primlendi. Tabi burada Lagarde’ın sürpriz yapmaması, ABD tarafından gelen haber akışının Usd lehine olmasının etkilerini görüyoruz.
FED kararına kadar olan sürede mevcut iyimser fiyatlama çabasının sürmesini bekliyoruz. Usd talebi zayıf kalabilir diye düşünüyoruz. Tabi günlük haber akışı USD lehine sonuçlar doğurabiliyor. Yine de Usd güç kaybını sürdürüyor.
Bu sabah 1,238 seviyesinde bulunan paritede 1,236 ve 1,233 seviyeleri gün içi destek; 1,241 ve 1,245 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.


Altın: Dünkü seyirde varlık sınıfları arasında farklı fiyatlamalar oluştu. Örneğin hisse senetleri alındı, tahviller satıldı. Para piyasalarında Usd önce zayıfladı, günün devamında güçlendi. Piyasalar iyimser yönde çaba gösteriyor. En azından FED toplantısına kadar bunun devam edeceğini düşünüyoruz. Ancak, haber akışı zıt içerikte, farklı içerikte olabiliyor. Yatırımcılar karmaşık sonuçlarla baş etmek için güvenli liman talebini artırabiliyor. Son dönemde olan da esasen bu şekilde bizce.
Dün Lagarde’ın şahin sözleri, ABD şirket haberleri fiyatlara tesir etti. Risk iştahı büyük oranda korundu. Kıymetli madenler primli kapatmayı başardılar.
Bu sabah 1.934 Usd seviyesindeki ons altında 1.928 ve 1.925 Usd seviyeleri gün içi destek 1.939 ve 1.947 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.


Eurobond: Tahvil piyasaları sınırlı satıcılı seyir izledi dün. Haber akışına baktığımızda Lagarde’ın enflasyonla mücadelede kararlı olduklarını vurgulaması öne çıktı. Sözler sürpriz değildi. O yüzden etkisi çok olmadı. Diğer yandan ABD tarafında FED’in 25 bp faiz artışı yapacağı ve faizde zirve noktaya yakın olunduğu (zirve seviyesi konusunda bir farklı düşünceler var, netlik yok) algısı öne çıkıyor.
Tahvil piyasası FED toplantısına kadar olan periyotta olumlu fiyatlama arzusu içinde olabilir. FED kararına bağlı olarak toplantı sonrası netlik kazanabilir.
Lokal tarafta ise mali açıdan yükü artırıcı kararlar alınıyor. Ekonomik canlılığın sürmesi için hareket ediliyor. Bu yaklaşımın para politikasına yansıması ise gevşek para politikası şeklinde oluyor.
Türkiye Eurobond faizleri ve CDS globale yakın fiyatlama yapıyor. 5 yıllık CDS günü 548 seviyesinde kapandı.
Eurobondlar pozitif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 23-31 cent; orta vadelilerde 40-49 cent; uzunlarda 62-66 cent artış oldu. Faizler ise sırasıyla 7,83%, 8,19% ve 9,14% oldu.
  

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.