Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

Avrupa, kışı korkulduğu kadar zor geçirmiyor. Böylece enerji açığını çok hissetmiyor. Rusya’ya olan bağımlılık azaltılmaya çalışılırken diğer yandan yaptırımlar ve Ukrayna’ya destek sürüyor. Rus gazına-petrolüne fiyat tavanı uygulanıyor. Yine de Rusya’nın ihracatı beklendiği kadar zayıflama göstermiyor. Avrupa, silah desteğine tankları da dahil ediyor. Tank desteği jeopolitiği daha karmaşık hale getirebilir. Piyasalar ise bu gelişmelere majör tepki vermiyorlar. Tepkiler sınırlı kalıyor diyebiliriz.
Çok konuşulmasa da bir yanda savaş devam ediyor. Tabii savaş maliyet artışı sorunu, tedarik sorunu gibi majör sorunlar yaratmış durumda. Bu sorunlar, enflasyon riskinin, büyüme-resesyon riskinin sıcak kalmasına yol açan unsurlar. Fiyatlamada çok konuşulmasa da etkileri ile mücadele sürüyor. Bu hafta merkez bankalarının kararlarında üstü kapalı da olsa pay sahibi olacaklar diye düşünüyoruz.
Diğer bir konu Çin’in salgınla mücadelede kalkanlarını indirmesi. Normalleşmeye gitmek başta Çin ekonomisi olmak üzere global ekonomi için canlandırıcı etki yapabilir. Yine bu konu da merkezlerin kararlarına sirayet edebilir diye düşünüyoruz.
Yarın akşam FED’in, ertesi gün ECB ve BOE’nin faiz kararını karşılayacağız. Her üçü de enflasyonla mücadele ediyor. Aynı zamanda resesyondan çekiniyor. Şu ana kadar alınan kararlar ekonomik aktiviteye tesir etmeye başladı. Enflasyon ise düşüş kaydetme yoluna ya girdi ya girmeye yakın olabilir. Tabii her biri ayrı koşullara haiz. O yüzden enflasyon seviyesi, faiz seviyesi, şahinlik dozu aşamaları da farklı. Kararlar da, yönlendirmeler de farklı olması kaçınılmaz bizce. Görece FED diğer ikisine göre biraz daha güvercin kalabilir. Kendi özelinde ise sıkı duruşunu bozmak, gereğinden az şahin algılanmak istemeyebilir.
Kararları bekleyen piyasalar, öncesinde temkinli olmayı tercih ediyor. Bizim beklentimiz de bu yönde. Eş zamanlı olarak makro verilerin de fiyatları etkilemesini bekliyoruz. Bir de ABD şirketlerine ait bilançolar. Üç gruba dair haber akışı bu haftanın ve kısa vadenin yönünü tayin edebilir.
Dün ABD borsaları yüzde 1-2 aralığında kayıp yaşadı. Avrupa’da negatif hava oldukça sınırlı kaldı. Tahvil faizleri biraz yükseldi. Kıymetli madenler baskılandı. Usd biraz talep gördü.
Bu sabah globalde risk iştahı sınırlı negatif. ABD vadelileri yüzde çeyrek civarında eksi. Asya’daki hava da benzer. Japonya hafif, Hong Kong yüzde 1, Çin yüzde yarım civarında satıcılı. ABD 10 yıllık tahvil faizi 3,54%, Dolar Endeksi 102,2, ons altın 1.924 Usd civarında işlem görüyor.

Lokal tarafta günü Borsa yüzde 2 civarında düşüşle tamamladı. TL Tahviller kısa ve uzun taraf hafif yükseldi. Eurobond fiyatları sınırlı düştü. TL ise günü yatay tamamladı.
EYT’nin detayları açıklandı. Kanun teklifi Meclis’teki sürecinde ilerliyor.
Cuma günü Ocak ayı enflasyon verileri açıklanacak. Bloomberg’deki tahmine göre aylıkta 4,05% artış bekleniyor. Böylece yıllık oran 53,9% oranına inmiş olacak.
Ekonomik güven verisi önceki veriden ve beklentilerden iyi geldi. Bugün dış ticaret dengesi, yarın S&P imalat PMI açıklanacak.




Usd/TL: Haftanın ilk günü risk iştahı anlamında iyi geçmedi. Yatırımcıların merkez bankalarını beklerken temkinli olmaktan yana olduklarını düşünüyoruz. Başta FED olmak üzere bu hafta karar açıklayacak merkez bankaları beklentiler civarında duruş sergilerlerse hava olumlu tarafa evrilebilir. Kararlar ile kısa vadeli yönün biraz netleşebileceği kanaatindeyiz.
Makro veri trafiği de yoğun. Çarşamba’dan başlayarak ABD’den istihdam verileri gelecek. Cuma günü ABD tarım dışı istihdam veri seti haftanın kritiği.
Lokalde Cuma günü Ocak enflasyon datası açıklanacak. Yıllık oranın hafif düşüşle 53,90% olması bekleniyor.
Mali açıdan yük yaratacak kararlar öne çıkıyor. Bunlar lokalin ajandasındaki en önemli konular.
Kur bu sabah 18,81 civarında işlem görüyor. Aşağıda 18,79 ve 18,77; yukarıda 18,85 ve 18,87 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.


TL Tahvil/Bono: Hazine 3 aylık finansman stratejisini bugün açıklayacak. Son gelişmelerle kamunun finansman ihtiyacı artış kaydediyor. O yüzden itfa rakamının üzerinde finansman temini yapılıyor. Ocak ayı bu şekilde tamamlandı.
Cuma günü Ocak ayı enflasyon verisi açıklanacak. Piyasa beklentisi yıllık oranının 53,9% seviyesine düşeceği şeklinde.
Global tarafta yoğun bir haftadayız. Hem makro veri tarafı hem merkez bankaları tarafı yoğun. Beklentilerden sapan veri-açıklama hareket yaratabilir. Merkez bankalarının güvencin algılanması tahvil faizlerinde ana resimde düşüşün devamını sağlayabilir.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 6 baz puan artışla %10,45 ve 17 baz puan artışla %10,58 ile tamamladı.


Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım): Tepki yükselişi için 5,250 direncinin aşılması gerekiyor... 12 Ocak tarihinde başladığı kısa vadeli yükseliş trendi içerisindeki güçlü seyrini 5,568 seviyesine kadar sürdüren piyasada, geçtiğimiz hafta bu noktadan başlayan satış baskısı etkisini sürdürüyor.
Günü -%1.84 oranında değer kaybıyla tamamlayan piyasada, seans içi yükseliş denemelerinin zayıf kalmaya devam ettiğini gözlemliyoruz. Satış baskısı altındaki hareketin sürdüğü piyasada, geri çekilmelerde 5,000 seviyesini kritik destek noktası almaya devam ediyoruz. Yukarı ataklarda ise 5,250 seviyesini ise ilk önemli direnç noktası olarak izliyoruz. Endeksin satış baskısının kurtulması ve yukarı ataklarında yeniden güç kazanabilmesi için 5,250 direncinin aşılması gerekiyor. Bu durumda ilk etapta 5,450 olmak üzere, 5,568 ara zirve seviyesine yönelik yükseliş potansiyeli gündeme gelecektir.
Dolayısıyla geri çekilmelerde 4,950/5,000 destek bandının önemini koruyacağı piyasada, yükseliş için 5,250 direncinin aşılması gerekiyor.


Eur/Usd: Risk iştahı anlamında yatırımcılar temkinli olmayı tercih ettiler dün. Beklediğimizden biraz daha defansif tuttum sergilendi. FED, ECB, BOE öncesi iştah azalma gösteriyor.
Her 3 banka da faiz artıracak. Bu sürpriz değil. Konu bundan sonrası. Enflasyonla mücadelede nasıl bir patika izleyecekleri önemli. Ekonomik şartlar aynı olmadığı için izleyecekleri (veya işaret edecekleri) patika da farklı olabilir.
Yarın akşam FED’in, Perşembe öğleden sonra diğer ikisinin kararlarını karşılayacağız.
AB’de dün açıklanan ekonomik güven, tüketici güveni, sanayi güveni, hizmet güven verileri beklenenden iyi geldi. Bugün açıklanması beklenen Almanya TÜFE verisi teknik sorunlardan ötürü haftaya açıklanacak. Bugün AB büyüme; ABD Şikago PMI verilerini karşılayacağız.
Yoğun ajanda nedeniyle piyasalar temkinli olmayı tercih edebilir. Haber akışının sürpriz olmasına bağlı olarak hareket oluşabilir.
Bu sabah 1,085 seviyesindeki paritede 1,081 ve 1,078 seviyeleri gün içi destek; 1,087 ve 1,091 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.


Gbp/Usd: Çarşamba FED, Perşembe ECB ve BOE. Piyasalar faiz kararlarını bekliyor. Öncesinde riskli varlıklara yakın durulmuyor. Yatırımcılar temkinli olmayı tercih ediyorlar.
Enflasyonla mücadele konusunda FED’in eli daha güçlü. BOE konuda biraz geride. O yüzden 50 bp faiz artışı yapması bekleniyor. Esas konu ise bundan sonra izlenecek süreç. Piyasa bu haftaki kararları bu merakla bekliyor.
IMF, 2023’te G7 ülkeleri arasında sadece İngiltere’nin küçüleceğini öngördü. Mevcut başbakan Hunt döneminden itibaren doğru yola girildiği ifade edildi.
Bu hafta makro veri tarafı da dikkat çekiyor. Bu hafta trafik yoğun. Cuma ise ABD istihdamı en kritik olanı bizce.
Hareketli olma potansiyeli olan bir haftadayız. Yoğun ajanda nedeniyle piyasalar temkinli olmayı tercih edebilir. Haber akışının sürpriz olmasına bağlı olarak hareket oluşabilir.
Bu sabah 1,236 seviyesinde bulunan paritede 1,233 ve 1,23 seviyeleri gün içi destek; 1,239 ve 1,241 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.


Altın: Kıymetli madenler (altın, gümüş) dün güne iyi başladılar ancak günün devamı baskı hissedildi. Genel olarak finansal varlıklara olan iştahın azalma kaydettiğini söyleyebiliriz. Yatırımcılar kritik merkez bankaları kararları öncesinde temkinli olmayı tercih ediyorlar.
Piyasaların kısa vadeli yönü Çarşamba akşamından itibaren büyük oranda netleşebilir. Tabii FED muğlak tutum sergilemez ise.
Hafta boyunca bir de makro veriler takip edilecek. Yoğun bir akış söz konusu. Çarşamba’dan itibaren hareket potansiyelleri artabilir. Cuma günü ABD tarım dışı istihdam veri seti açıklanacak. Yoğun ajanda nedeniyle piyasalar temkinli olmayı tercih edebilir. Haber akışının sürpriz olmasına bağlı olarak hareket oluşabilir.
Bu sabah 1.924 Usd seviyesindeki ons altında 1.915 ve 1.908 Usd seviyeleri gün içi destek 1.932 ve 1.941 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.


Eurobond: Tahvil faizleri dün biraz yükseldi. FED kararı öncesi yatırımcılar temkinli olmayı tercih ediyorlar. ABD 10 yıllık tahvil faizi 3,54% seviyesinde işlem görüyor.
Yarın akşam FED, ertesi gün ise ECB ve BOE kararları piyasalara yön verebilir. Kararların güvercin algılanması tahvil faizlerinin düşüş yönünde ilerlemesini sağlayabilir.
Tabii sadece merkez bankası kararları değil, makro veriler ve ABD şirket bilançoları da fiyatlamaları etkileyebilir.
Türkiye Eurobond faizleri ve CDS son günlerde globalden biraz ayrışma gösteriyor. Lokale dair beklentilerin, haber akışının etki yarattığı kanaatindeyiz. 5 yıllık CDS günü 561 seviyesinde kapandı.
Eurobondlar sınırlı negatif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 7-15 cent; orta vadelilerde 20-24 cent düştü; uzunlarda 42-43 cent arttı. Faizler ise sırasıyla 7,88%, 8,21% ve 9,18% oldu.

  

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.