Günlük Forex Bülteni (Işık FX)

Küresel Gelişmelerin Yanısıra, ABD'de TÜFE Rakamları Önemli Olacak!
Yurt içi tarafta dün Ekim ayı Cari İşlemler Dengesi'nde 2 Milyar 770 Milyon Dolar fazlalık verilirken data setinin hesaplandığı 1996 yılından bu yana rekor kırılmış oldu. Ancak, veri detaylarındaki bazı soru işaretlerinin yanı sıra 2 yıllık tahvil ihalesi öncesinde yurt dışı swap faizlerinde görülen keskin yükselişlerin de etkisiyle önceki gün olduğu gibi TL kurlarında yukarı yönlü ataklar oluştu. Yurt dışı tarafta ise gündem yine yoğundu. İtalya bütçesi konusunda sabah saatlerinde yüzde 2'nin altında bir açık verilmesi için İtalyan hükümetinin çabaladığı yorumları öğleden sonra yüzde 2.2'nin altında bir hedef olmadığı şeklinde düzeltilirken; Euro varlıkları baskı yedi. Keza, Brexit konusunda da önceki gün iptal edilen parlamento oylaması sonrası gözler Birleşik Krallık Başbakanı Theresa May'in AB tarafı ile yapacağı görüşmelere çevrilirken, bu taraftan gelen açıklamalar ise İrlanda sınırı konusunda bazı revizyonların yapılarak yeni tasarının 21 Ocak'dan önce parlamentoya sunulması yönündeydi. Akşam saatlerinde de Theresa May'in partisi olan Muhafazar Parti'deki milletvekillerinden 48 tanesinin(toplam milletvekili sayısı 311 ve bunların yüzde 15'i gerekli) Theresa May için güvensizlik oylaması yapılması için partinin yetkili organı olan "1922 Komitesi"ne mektup verdiğinin belirtilmesi ise Euro'nun yanı sıra Pound'u da baskılarken, GBPUSD paritesi 2017 Nisan ayından bu yana ilk kez 1.25'in altına geriledi. Dün, "Ticaret Savaşları" konusunda ise sabah saatlerinde Çin Başbakan Yardımcısı'nın, ABD ekonomi kurmayları ile yapmış olduğu görüşmeler sonrası ABD 'den ithal edilen araçların vergilerinin düşürülebileceği yönündeki açıklamalar borsa endeksleri ve emtialar üzerinde pozitif fiyatlamalara neden oldu. Keza, geçtiğimiz haftadan bu yana fiyatlamalara etki eden Huawei CFO'su Meng Wanzho'nun tutukluluk hali de sona ererken; ABD'deki "Meksika Sınır Duvarı" tartışmaları ise kısmen borsaları baskıladı. Öte taraftan ABD'de dün takip ettiğimiz önemli ekonomik veride ise Üretici Fiyat Endeksi(ÜFE), beklentilerin üzerinde gerçekleşme gösterirken; FED'in sıkılaştırma adımlarına yönelik umutları tazeledi ve Euro Bölgesi'ndeki lokal sorunların da etkisiyle Dolar Endeksi'nde 2017 Haziran ayından bu yana en yüksek seviyeler test edildi. Bugün ABD'de açıklanacak olan Tüketici Fiyat Endeksi rakamları da FED projeksiyonları açısından kritik olup, iyi gelebilecek veriler yeniden faiz arıtım ihtimallerini canlı tutabilir. Bugün, yurt içi tarafta önemli bir veri akışı açıklanmayacakken, haber akışları ve küresel riskler takip edilecek. Yurt dışı tarafta da ticaret savaşları, Brexit ve İtalya bütçesi gibi küresel risklerin izleneceği günde; Euro Bölgesi'nden önemli ekonomik veri olarak ise Sanayi Üretimi açıklanacak.
EURUSD
Dün Euro Bölgesi ve Almanya'dan görece olarak olumlu gelen ZEW endeksleri ve azalan ticaret gerilimleri ile birlikte toparlanan parite, İtalya ve Brexit'e yönelik haber akışlarıyla birlikte yeniden baskı altında kaldı. İtalya konusunda dün sabah saatlerinde Ekonomi Bakanı Tria'nın, bütçe açığını yüzde 2'ye düşürmek için koalisyon ortaklarıyla görüşmeye devam ettiklerine yönelik haber akışları dikkat çekse de, günün ilerleyen saatlerinde hükümetteki; Kuzey Ligi Partisi ve 5 Yıldız Hareketi Liderlerinin bütçe açığını yüzde 2.2'nin altına çekmek gibi bir niyetleri olmadığının belirtilmesi dikkat çekti. Brexit konusunda ise "Anlaşmasız Brexit" senaryosunun tekrardan gündemde en üst sıralarda yer alması piyasalarda tedirginliğe neden olurken, Euro'yu da baskıladı. Ayrıca dün, ABD'den takip ettiğimiz olumlu ÜFE rakamları da ABD Doları'nı güçlendirerek paritedeki satış yönlü işlemleri destekledi. Parite için bugün de yine; ticaret savaşları, Brexit ve İtalya ekseninde gelişmeler takip edilecek. Ekonomik veri olarak ise; ABD'den manşet enflasyon, Euro Bölgesi'nden Sanayi Üretimi rakamları önemli olacak. Teknik olarak pariteye baktığımızda; 1.1330 seviyesinin altında fiyaatlama görülmekte. Geri çekilmelerin devamı halinde, takip edilebilecek ilk destek seviyelerimiz; 1.1300, 1.1285, 1.1265 ve 1.1240'da bulunmakta. 1.1330 üzerinde alıcılı işlemler görmemiz halinde ise, sırasıyla; 1.1345, 1.1370, 1.1390 ve 1.1410 direnç noktaları izlenebilir.
USDTRY
Yurt içi tarafta dün takip edilen Ödemeler Dengesi'nde rekor düzeyde Cari İşlemler fazlası verilmesine karşın İthalat tarafındaki daralmanın yanı sıra; Ödemeler Dengesi'nin finansmanına yönelik rakamlar büyümeye dair kaygıları artırdı ve kurda yukarı yönlü ataklar oluştu. Zira, önceki günkü büyüme rakamlarında da İthalattaki keskin düşüş ile birlikte yatırımlar ve sanayi tarafındaki daralmalar da 4.Çeyreğe dair endişelere neden olmuş kur tarafında TL'yi baskılamıştı. Ayrıca, Euro Bölgesi'ndeki lokal risklerin devam ediyor olması da; ABD'de açıklanan Üretici Fiyat Endeksi(ÜFE) rakamları ile birlikte Dolar Endeksi'nde pozitif fiyatlamalara neden olurken, gelişen ülke para birimleri ve yurt içi dinamiklerin tahvvil tarafındaki etkileriyle kurda kendini hissettirdi. Bugün yine; yurt dışı taraftaki risk unsurları Dolar Endeksi ve tahvil piyasası fiyatlamaları açısından takibimizde olacak. Keza, yurt içi tarafta TCMB/PPK toplantısı ve Fitch değerlendirmesine dair beklentiler ve gelebilecek haber akışları da CDS ve tahvil faizleri üzerinden fiyatlamalara etki edebilir. Teknik olarak ise kur tarafında; yukarıda 5.4000 direnç seviyesini, aşağıda 5.2750 destek bölgesini takip etmekteyiz. Alım yönlü işlemlerle 5.4000 seviyesinin geçilebilmesi halinde 100 günlük ortalama seviyesine denk gelen 5.4600 bölgesi ilk etapta gündeme gelebilir. 5.4600'nın kırılması halinde ise yeni bir yükselen trend oluşumu söz konusu olabilir. Kurda TL lehine işlemler görülmesi halinde ise, aşağı tarafta 5.2750 seviyesi altında fiyatlamalarda da ilk etapta 5.2200 bölgesi hedeflenebilir.
GBPUSD
Brexit konusu Avrupa Birliği ve İngiltere'de gündemin ilk sıralarında kalmaya devam ederken, hafta başında parlamento tarafında galipp gelebilmek adına Brexit oylamasını ertelemeyi tercih eden İngiltere Başbakanı Theresa May'in, Avrupa Birliği'ne gerçekleştirdiği ziyaret sonrası gelen haber akışları parite tarafında volatiliteye neden oldu. Özellikle bazı haber ajanslarından: Avrupa Birliği'nin, İrlanda sınırı konusunda yeni öneriler sunabileceğine yönelik spekülasyonlar Sterlin varlıklarında toparlanma hareketlerine neden olsa da, Avrupa Birliği'nden yeniden müzakerelerin olmayacağına yönelik gelen haber akışları ise tekrardan satış baskısı oluşturdu. Ayrıca, akşam saatlerinde Muhafazakâr Parti içerisinde Theresa May'in güvensizlik oylaması için yeterli sayıda imza toplandığı yönünde ortaya atılan iddialar da fiyatlamalarda etkili oldu. Bir süredir kötü gelen verilerle birlikte baskılanan Dolar varlıkları ise, bu haberlerin yanı sıra; dün ABD'de beklentilerin üzerinde gelen Üretici Fiyat Endeksleri(ÜFE)'nden destek buldu ve parite 2017 Nisan ayından bu yana ilk kez 1.2500 seviyesinin altını test etti. Bugün, fiyatllamalar açısından öncelikli olarak Brexit ve ticaret savaşları gibi lokal ve küresel risk unsurları takip edilecek. Ayrıca ekonomik veri olarak da ABD'den gelecek olan manşet enflasyon(TÜFE) rakamları oynaklığa neden olabilir. Teknik olarak ise paritede; satıcılı görünüm korunmakla birlikte şuan için 1.2500 seviyesinin hemen üzerinde fiyatlama görülmekte. Buranın altına inilmesi halinde ilk olarak 1.2480, 1.2455 ve 1.12410 destek noktaları takip edilebilir. 1.2500 üzeri kalıcılıkta görülebilecek yukarı yönlü ataklarda ise, izlenebilecek ilk direnç seviyeleri; 1.2525, 1.2555 ve 1.2590'da bulunmakta.
BRENT PETROL
Gerek Avrupa'daki politik gelişmeler gerekse ticaret savaşları ile birlikte küresel boyuta ulaşan büyüme endişeleri, emtia talebinin azalacağına yönelik beklentileri artırırken fiyatlar üzerinde de bir süredir baskı oluşturuyordu. Dün ise; ABD ile Çin arasındaki ticari gerginliklerin azalması piyasalardaki risk iştahını geri getirirken fiyatlar üzerinde de toparlanma hareketlerinne neden oldu. Haber akışında ise Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak'ın, Ocak ayında 50-60 bin varil/gün kısıntı yapıp, petrol üretiminin kademeli olarak azaltmayı planladıklarına yönelik açıklamaları dikkat çekerken; OPEC+'nın geleceğine yönelik soru işaretlerini beraberinde getirerek yükseliş hareketlerini sınırladı. Bugün ise API stokları ile güne başladık ve son 48 haftanın en düşük stok rakamının oluşması dikkat çekerken; emtiada yukarı yönlü ataklara neden oldu. Bugün ise Enerji Bilgi İdaresi tarafından açıklanacak olan stok ve üretim dataları ile OPEC aylık raporu takibimizde olacak. Ayrıca yine; ticaret savaşları gibi küresel riskler ve önemli petrol üretici ülkelerden gelebilecek ekstra açıklamalar da izlenecek. Teknik olarak ise emtiada; 2016 Ocak ayından başlayan uzun vadeli yükselen kanalın alt bandına yakın fiyatlamalar devam etmekte. Şuan için 60.90 seviyesi civarındaki emtia için yukarı yönlü ataklarda 61.10, 61.25 ve 61.70 dirençleri ilk etapta takip edilebilir. Emtiadaa görülebilecek satış yönlü işlemlerde ise, izlenebilecek ilk destek noktaları; 60.60, 60.25, 60.00 ve 59.60'da bulunmakta.
ONS ALTIN
Dün sabah saatlerinde Çin Başbakan Yardımcısı'nın; ABD'nin Ticaret Temsilcisi Lighthizer ve Hazine Bakanı Mnuchin ile yaptığı telefon görüşmesi sonrası; tarım ve otomotiv ürünlerinin vergilerinde indirime gidileceğinin belirtilmesi emtia tarafında pozitif fiyatlamalara neden oldu. Özellikle ABD'den ithal edilen araçlara uygulanan verginin yüzde 40'dan yüzde 15'e düşürüleceğinin belirtilmesi kritikti. Ancak, akşam üzeri İtalya ve Brexit eksenindeki risk artışları ve ABD'de açıklanan ÜFE oranlarındaki pozitiflikle yeniden ABD Doları'na gelen talep; Değerli Metal'de geri çekilmelere neden oldu. Bugün Asya seansı başlangıcında ise Kanada'dan gelen haberlerde; tutuklu bulunan Huwaei CFO'su Wanzhou'nun 10 Milyon CAD(yaklaşık 7,5 Milyon USD) kefalet bedeli ile serbest bırakıldığının açıklanması ile Değerli Metal'de yeniden alım ağırlıklı işlemler görmekteyiz. Anncak, günün kalanında yine; ticaret savaşları, Brexit ve İtalya gibi önemli küresel riskler takibimizde olacak. Ayrıca, bugün ABD'de açıklanacak olan Tüketici Fiyat Endeksi(TÜFE) verileri ile FED'in faiz projeksiyonlarına dair beklentilerde görülebilecek değişikler de fiyatlamalara etki edebilir. Teknik olarak ise Değerli Metal'de; şuan için 1243 destek seviyesinin üzerinde fiyatlama görülmekte. Emtiada, yukarı yönlü hareketlerin devamı için geçilmesi gereken kritik bölgemiz 1250 olup, şayet buranın gerçekleşmesi halinde; 1253, 1255, 1257 ve 1260 direnç noktaları sırasıyla izlemeye alınabilir. Emtiada aşağı tarafta ise 1239 bölgesi önemli olup, buranın altına geçilmesi halinde ise; 1232 bölgesi ilk etapta hedeflenebilir.




 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırımm danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.