Günlük Forex Bülteni (Işık FX)

ABD Büyüme Kaygısı Piyasalara Ters Köşe Yaptırdı!
Dün, yurt içi tarafta açıklanan 2017 Aralık ayı Cari İşlemler Dengesi'nde; 7 Milyar 700 Milyon Dolar açık verilirken, senenin toplam cari açığı ise 47 Milyar 100 Milyon Dolar oldu. Veriler sonrası Uluslararası yatırım bankası Goldman Sachs'tan yapılan açıklamada: 2018'de Türkiye'nin cari işlemler açığının GSYİH'ya oranının yüzde 5.0 olmasının beklendiği bildirildi. JP Morgan'dan ise: Türkiye'deki cari açığın önümüzdeki aylarda genişleyebileceğine vurgu yapılırken, ülke ihracatının yeni bir desteğe ihtiyacı olduğu belirtildi. Almanya'da açıklanan Ocak ayı TÜFE rakamları; aylık ve yıllık bazda beklentilere paralel gelirken, Ülkenin öncü GSYİH Değişim oranları da tahmin edilen düzeydeydi. Euro Bölgesi'nde açıklanan: 2017/4.çeyrek GSYİH Değişim oranları da hem dönemlik bazda, hem de senelik bazda öngörülere paralel gelirken, Sanayi Üretimi'nde beklenti üzerinde gerçekleşmeler görüldü. Diğer yandan günlerdir merakla beklenen Ocak ayı ABD TÜFE oranları da dün açıklandı. Aylık bazda yüzde 0.5'lik artış gördüğümüz datada, senelik gerçekleşme geçtiğimiz ay olduğu gibi yüzde 2.1 oldu. Gıda ve Enerji fiyatlarının dahil edilmediği Çekirdek TÜFE ise aylık yüzde 0.3, senelik yüzde 1.8'lik gerçekleşmeler ile öngörülerin üzerindeydi. Aynı saatte açıklanan Ocak ayı Perakende Satışlar verisi yüzde 0.3 oranında azalmaya işaret ederken, oynaklığı yüksek otomotiv türevlerinin dahil edilmediği Çekirdek Perakende Satışlar'da ise önceki aya göre değişim olmadı(yüzde sıfır). İyimser gelen TÜFE verileri sonrası ABD 2 yıllık getirileri 2.15, 10 yıllık getirileri 2.88, 30 yıllık getirileri ise 3,14'ü görürken, borsa endeksleri baskılandı. Ancak akabinde uluslararası kurumlardan; "kötü gelen perakende satışlar datasını gerekçe göstererek" 1. Çeyrek büyüme tahminlerine dair ard arda açıklamalar geldi. Morgan Stanley yüzde 3.3'lük beklentisini yüzde 2.9'a, JP Morgan yüzde 3'den yüzde 2.5'e, BofAML(Bank Of America Merrill Lynch) yüzde 2.3'den yüzdee 2.0'ye, Barclays yüzde 2.5'den yüzde 2.3'e revize etti ve piyasalar Manşet Enflasyon'a odaklanmışken, Dolar'daki kazançların büyüme kaygıları ile fazlasıyla geri verildiğini gördük. Bugün ABD tarafında; ÜFE(Üretici Fiyat Endeksi), İşsizlik Maaşı Başvuruları, Sanayi Üretimi ve Philadephia ve New York FED İmalat Endeksi verileri takip edilecek. Avrupa Merkez Bankası(ECB) yetkililerinin konuşacağı günde Euro Bölgesi'nden ise; 2017 Aralık ayı Ticaret Dengesi izlenecek. Ayrıca dünkü veriler sonrası FED yetkililerinden gelebilecek olası açıklamalar ve yine tahvil ve sermaye piyasalarındaki hareketler de önemli olacaktır. Bununla birlikte fiyatlamalara etki edebilecek önemli haber akışları da izlenmeli.
EURUSD
Dün günlerdir beklenen ABD enflasyon rakamları açıklandı. Yıllık bazda yüzde 1.9 beklenen Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yüzde 2.1 olarak gelirken, aylık bazda ise yüzde 0.3 tahminlerine karşın yüzde 0.5 ile beklentilerden iyi sonuçlandı. Besin ve enerji maddelerinin ihmal edildiği Çekiirdek TÜFE de yıllık bazda yüzde 1.8, aylık bazda ise yüzde 0.3 ile öngörülerden iyi gerçekleşti. ir diğer önemli veri olan Perakende Satışlar verisi ise -0.3 ile 8 ay sonra gelen en kötü rakam olarak kayıtlara geçti. Gelen enflasyon verileri ile birlikte paritede geri çekilmeler görülse de zayıf perakende satışlar verisi nedeniyle bazı uluslararası kurumların büyüme rakamlarında aşağı yönlü revizeler gerçekleştirmesi parite tarafında tekrardan alış yönlü işlemlere neden oldu. Dün ayrıca Euro Bölgesi ve Almanya'dan gelen; 4. Çeyrek GSYİH ve Almanya TÜFE verilerinin beklentilere paralel olarak sonuçlandığı görülürken, Euro Bölgesi Sanayi Üretimi ise aylık ve yıllık bazda tahminlerin üzerinde gerçekleşti. Bugüne bakacak olursak Euro Bölgesi'nde Ticaret Dengesi ve ECB (Avrupa Merkez Bankası) üst yetkililerinden gelecek açıklamalar takip edilecek. ABD'de ise ÜFE, Sanayi ve İmalat Üretimi, İşsizlik Başvuruları, New York Empire State İmalat Endeksi ve Philadelphia FED İmalat Endeksi verileri açıklanacak. Teknik olarak baktığımızda bugün için 1.2475 direncinin test edildiği paritede, bu bölgenin de geçilebilmesi halinde sırasıyla 1.2495, 1.2505 ve 1.2535 dirençleri takip edilebilir. Diğer yandan bugün görülebilecek geri çekilmelerde ise izlenebilecek ilk destek noktalarımız 1.2450, 1.2415 ve 1.2395 seviyelerinde bulunmakta.
USDTRY
Dün yurt içi tarafta; 2017 Aralık ayı Ödemeler Dengesi takip edildi. Tablonun en önemli kalemi olan Cari İşlemler'de 7 Milyar 700 Milyon Dolar açık verilirken, bu gerçekleşme de en büyük pay sahibi ise 7 Milyar 426 Milyon Dolarlık Dış Ticaret açığı oldu. Gelen veriler sonunda 2017 yılında verilen toplam cari açık 47 Milyar 100 Milyon Dolar oldu. Günün önemli verilerinden ABD TÜFE(Tüketici Fiyat Endeksi) ve Çekirdek TÜFE 'de beklentilerin üzerinde gerçekleşmeler görülürken, açıklamalar sonrası Dolar lehine işlemler gözlemlendi. Ancak diğer önemli ABD verisi olan Perakende Satışlar datalarında görülen kötü gerçekleşmeler; aralarında Morgan Stanleyy, BofAML, JP Morgan gibi birçok uluslararası kurumun ABD 1.Çeyrek Büyüme tahminlerini aşağı yönlü revize etmesine neden oldu ve bir anda fiyatlamalar terse döndü. Bugün yurt içi tarafta Ocak ayı Merkezi Yönetim Bütçe Dengesi, Kasım ayı Çeyreklik İşsizlik Ortalaması ve TCMB Yıl Sonu Tahminleri açıklanacakken, ABD tarafında Üretici Fiyat Endeksi, İşsizlik Maaşı Başvuruları, Sanayi Üretimi ve Philadephia ve New York Bölgelerinin İmalat Endeksleri takip edilecek. Bugün ayrıca yurt içi tarafta jeopolitik risk unsurlarına dair gelişmeler de takip edilecek. Bu kapsamda; ABD Dış İşleri Bakanı Rex Tillerson'un Türkiye'ye yapacağı ziyaret oldukça kritik olacak. Kur tarafında teknik olarak baktığımızda; yaklaşık 3 ay öncesinden başlayan düşen kanalın üst bandının birkaç kez ihlal edilmesine karşın önemine değindiğimiz 3.8490 direncinin geçilememesi sonrası yeniden kanal içerisine girildiğini görmekteyiz. Şuan için 3.7725 seviyesine doğru geri çekilen kur için buranın altında kalıcılıkta ilk desteeklerimiz 3.7690 ve 3.7660 seviyelerinde olmakla birlikte, önemli destek bölgemiz ise 3.7620'de bulunmakta. Bugün kur tarafında görülebilecek Dolar lehine işlemlerde ise 3.7800, 3.7860, 3.7930 ve 3.7975 dirençleri sırasıyla takip edilebilir.
GBPUSD
İngiltere'de gözler Cuma günü Almanya Başbakanı Angela Merkel ile İngiltere Başbakanı Theresa May'in gerçekleştireceği görüşmelere odaklanmışken, dün de Brexit'e dair önemli açıklamalar takip edildi. İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson, AB ile Brexit görüşmelerinin olumlu bir şekilde devam ettiğini vurgularken, ikinci bir Brexit referandumunun gerçekleştirilmesi durumunda siyasi bir kavganın çıkabileceğini söyledi. Alman Hükümet Sözcüsü ise: İngiltere ile yakın ve derin bir ilişki kurmak istediklerini belirtti. ABD tarafında günlerdir beklenen TÜFE ve Besin ve Enerji maddelerinin dahil edilmediği Çekirdek TÜFE verileri beklentilerden iyi açıklanırken, Perakende Satışlar ve İşletme Stokları datalarının tahminlerinden kötü gerçekleştiği ggörüldü. Gelen olumlu enflasyon rakamları sonrası FED'in faiz artırma ihtimallerinin yükselmesiyle birlikte Dolar varlıkları güçlense de, diğer verilerin kötü gelmesi uluslararası kurumların büyüme tahminlerini olumsuz yönde revize etmesine neden oldu ve parite tarafında tekrardan alış yönlü işlemler görüldü. Bugüne bakacak olursak, ABD'den gelecek; ÜFE, Sanayi ve İmalat Üretimi, İşsizlik Başvuruları, New York Empire State İmalat Endeksi ve Philadelphia FED İmalat Endeksi verileri dikkatle takip edilecek. İngiltere tarafında ise parite üzerinde etkili olabilecek herhangi bir veri akışı bulunmazken, Brexit'e dair gelecek haberler etkili olabilir. Teknik olarak ay başından bu yana görülen kısa vadeli düşüş trendinin kırıldığı göze çarpsa da, alış yönlü işlemlerin devam edebilmesi için 1.4035 direncinin kritik olduğunu belirtelim. Buranın aşılması halinde sırasıyla 1.4075 ve 1.4115 seviyeleri takip edilebilir. 1.4035 altında kalıcılıkta görülebilecek Dolar lehine işlemlerde ise izlenebileccek desteklerimiz 1.3975, 1.3960 ve 1.3945 seviyelerinde bulunmakta.
BRENT PETROL
Dünkü seans öncesi açıklanan API(Amerikan Petrol Enstitüsü) haftalık ham petrol stoklarında 3 Milyon 947 Bin varillik artış görülmüştü. Akşam saatlerinde açıklanan EIA(Enerji Bilgi İdaresi) stoklarında ise 1 Milyon 841 Bin varillik artış görüldü. Ayrıca, geçtiğimiz hafta 10 Milyon 251 Bin varil ile tarihi yüksek seviyesine ulaşan ABD petrol üretimi de; 9 Şubat itibariyle 20 Bin varil artış ile yeni tarihi zirveye çıktı. Ancak, açıklanan verilerdeki artışların beklentilerin altında kalması ise emtiada alım yönlü işlemlere neden oldu. Dün ayrıca, Petrol piyasasının önemli aktörlerinden Rusya ve Suudi Arabistan'ın Enerji Bakanları bir araya geldi. Görüşme sonrası konuşan Suudi Bakan Falih: Petrol arzının talep için uygun olduğunu söylerken, stokların da doğru yönde gittiğinin altını çizdi. Üretim akışı konusunda endişeleri olmadığını da vurgulayan Falih, ABD'nin üretimini memnuniyetle karşıladıklarını belirttti. Küresel arz kısıntısı anlaşmasından çıkış stratejisini tartışmak için henüz çok erken olduğuna da dem vuran Suudi Bakan, Rusya ile petrol piyasasında istikrara yönelik öncülük etmek için görüşmelere devam edeceklerini de sözlerine ekledi. Rusya Enerji Bakanı Novak da, Suudi Bakan ile Nisan ayında piyasa koşullarını konuşmak için bir araya geleceklerini deklare etti. Bugün emtiada yine; önemli petrol üreticisi ülkelerden ve uluslararası kurumlardan gelebilecek ekstra açıklamalar ve teknik fiyatlamalar izlenmeye devam edilecek. Bu kapsamda emtiaya teknik olarak baktığımızda; geçtiğimiz ayın sonunda oluşan düşüş ağırlıklı işlemlerin dünden itibaren sert alışlarla karşılandığını görmekteyiz. Şuan için 65 Dolar seviyesine yakın hareket eden emtiada, yukarı yönlü işlemlerin devamı halinde ara direnç olarak 65.30 seviyesini takip edecek olmakla birlikte, ilk kritik direnç noktamızın 65.80'de olduğunu hatırlatalım. Diğer yandan 65 Dolar altı kalıcılıkta görülebilecek satış yönlü işlemlerdee ise izlenebilecek desteklerimiz 64.60, 64.40 ve 64.25 seviyelerinde bulunmakta.
ONS ALTIN
Dün veri akışı bakımından yoğun geçirilirken, günlerdir beklenen ABD manşet enflasyon rakamları açıklandı. Yıllık bazda TÜFE; yüzde 1.9 beklentilerine karşın yüzde 2.1 olarak açıklanırken, aylık bazda da yüzde 0.5 İle tahminlerden iyi gerçekleşti. Besin ve Enerji maddelerinin dahil edilmediği Çekirdek TÜFE ise yıllık bazda yüzde 1.7 öngörülerine karşın yüzde 1.8 olarak gelirken, aylık bazda da yüzde 0.2'lik tahminin üzerinde(yüzde 0.3) gerçekleşme görüldü. Ayrıca İşletme Stokları tahminlerin altında kalırken Perakende Satışlar verisi ise 8 ay sonra gelen en kötü rakam olarak kayıtlara geçti. Veriler sonrası yaşanan hareketleri ise şöyle özetleyebiliriz; olumlu enflasyon rakamları sonrası kısa süreli satış yönlü fiyatlamalar gerçekleşse de, kötü Perakende Satışlar verisi nedeniyle bazı uluslararası kurumların ABD büyümesinde aşağı yönlü revizeler gerçekleştirmesi ve İsviçre Merkezli yatırım bankkası UBS'in 3 aylık altın işlem aralığını 1225- 1375'ten 1275-1375 aralığına yükseltmesi Değerli Metal'de alış yönlü işlemlere neden oldu. Küresel risk unsurlarına bakacak olursak Suriye meselesi gündemdeki yerini korurken diğer unsurların stabil olarak devam ettiği görülüyor. Bugün ABD'den; ÜFE(Üretici Fiyat Endeksi), Sanayi ve İmalat Üretimi, İşsizlik Başvuruları, New York Empire State İmalat Endeksi ve Philadelphia FED İmalat Endeksi gibi önemli veriler takip edilecek. Küresel risk unsurlarına dair gelebilecek haberler de Emtia fiyatlarında etkili olabilir. Teknik olarak baktığımızda 25 Ocak itibariyle oluşan düşen kanalın dün kırılmasıyla birlikte sert yükselişler gördüğümüz Değerli Metal'de; şuan için ilk olarak 1357 direncini takip etmekteyiz. Buranın geçilmesi halinde ise 1360, 1363 ve 1367 dirençleri izlemeye alınabilir. 1357 altı kalıcılıkta görülebilecek geri çekilmelerde ise önemli destek noktaları olarak 1352, 1348 ve 1344'ü takipte olacağız.




 Işık FX Araştırma Departmmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.