Günlük Forex Bülteni (Işık FX)

Dikkatlerimiz FED'e Çevrildi!
Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi'nin dün yaptığı açıklamalar gündemde bomba etkisi yarattı. Draghi; para politikasının her zaman kendi hedefini tek başına başarabileceğini ve enflasyon hedefinde sapma olması durumunda ek teşviklerin gerekli olabileceğini belirtti. Negatif faizlerden şuana kadar çok iyi bir verim aldığına da değinen Draghi, faiz indirim senaryosunun ECB'nin politika araçları arasında yer aldığını vurguladı. Başkan Draghi'nin açıklamalarındaki faiz indirim sinyali piyasalarda şok etkisi yaratarak Almanya, Fransa ve İtalya gibi bölgenin önemli ülkelerinin tahvil faizlerinde sert düşüşlere neden oldu ve Euro varlıkları sert şekilde baskı altında kaldı. Öte yandan dün Bölge'den takip ettiğimiz enflasyon rakamları ve ZEW Endekslerindeki zayıf tablo da bölgedeki sorunları destekler nitelikteydi. Rakamlara baktığımızda aylık bazda TÜFE yüzde 0.1, yıllık bazda TÜFE ise yüzde 1.2'lik bir artış yaşadı. Enerji ve gıda maddelerinin ihmal edildiği Çekirdek TÜFE ise aylık bazda yüzde -0.1, yıllık bazda ise yüzde 0.8 artış yaşadı. ABD tarafında ise dikkatler tamamen dün başlayıp bu akşam Türkiye saati ile 21:00'da kararların yayınlanacağı FED/FOMC toplantısı ile FED Başkanı Jerome Powell'ın açıklamalarına odaklanmış durumda. Bankanın bu toplantıda faizlerde herhangi bir değişiklik yapması beklenmiyor ancak kurumun ilerleyen döneme yönelik vereceği ipuçları piyasa tarafında yüksek volatilite yaratabilir. Bilindiği gibi son günlerde gerek kötü gelen kötü ekonomik veriler gerekse siyasi taraftan gelen baskılar sonucunda piyasa, FED'in bu yıl faiz indirebileceğine yönelik beklentilerini artırmış ve Dolar varlıklarında etkisi hissedilmişti. Şimdi ise gerek yayınlanacak kararlarda gerekse kararlar sonrası basının karşısına geçecek Powell'ın konuşmalarında faizlere yönelik detaylar dikkatle incelenecek. Küresel riskler tarafında ise ticaret savaşları, Brexit ve İran nükleer anlaşmasına yönelik gelişmeler yine gündemin üst sıralarındaydı. Özellikle ticaret savaşları konusunda ABD Başkanı Donald Trump'ın, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiklerini ve Şi Cinping ile G-20 zirvesinde görüşme kararı aldığına yönelik açıklamları kritikti. Brexit konusunda ise İngiltere Ticaret Bakanı Liam Fox'un, AB ile anlaşarak ayrılmak istediklerine yönelik söylemleri önemliydi. İran Nükleer Anlaşması konusunda ise ABD tarafı tehditkâr açıklamalarına devam ederken Çin ve Rusya'nın konu ile ilgili sağduyulu mesajları dikkat çekti. Bugünde yine dikkatlerimiz küresel risklere yönelik gelebilecek açıklamalarda olacak. Ayrıca FED/FOMC kararları ile FED Başkanı Jerome Powell'ın basın toplantısının izleneceği günün ekonomik takviminde ise İngiltere'den TÜFE, Almanya'dan ise ÜFE rakamları takibimizde olacak.
EURUSD
Dün Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi'nin faiz indirim sinyali sonrası Avrupa tahvil piyasasında yaşanan sert düşüşler parite tarafında satış yönlü işlemlerin önünü açtı. Öte yandan Euro Bölgesi'nden takip ettiğimiz zayıf enflasyon rakamları ile olumsuz gelen ZEW Endeksleri de yine paritedeki satış yönlü işlemleri destekleyici etmenlerdi. ABD tarafında ise dikkatler bugün yayınlanacak olan FED/FOMC toplantılarına çevrilmişken özellikle ticaret savaşları konusunda ABD Başkanı Donald Trump'ın ılımlı söylemleri küresel bazda risk iştahını bir miktarda olsa toparladı ve paritede görülen sert düşüşlerin önü kesildi. Bugün ise dikkatlerimiz FED/FOMC kararları ile FED Başkanı Jerome Powell'ın basın toplantısında olacak. Özellikle gerek kararlarda gerekse Powell'ın söylemlerinde faizlere yönelik verilecek ipuçları parite üzerinde sert fiyat hareketlerine neden olabilir. Teknik olarak baktığımızda ise geri çekilmelerin devamında 1.1110 desteğini önemli görmekteyiz. Zira buranın kırılması satış yönlü hareketleri hızlandırabilir. Ancak bu nokta öncesinde 1.1165 ve 1.1135 ara destekleri takip edilebilir. Toparlanma hareketlerinde ise 1.1210, 1.1240, 1.1265 ve 1.1280 dirençleri izlenebilir. 25 haftalık üstel hareketli ortalamasına da denk gelen 1.1280 noktasının kırılması halinde ise alış yönlü işlemler hız kazanabilir.
 
USDTRY
Dün yurtiçinin gündeminde önemli ekonomik veriler yer aldı. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayınlanan verilere göre Nisan ayı Sanayi Üretimi aylık bazda yüzde 1, yıllık bazda ise yüzde 4 daralma kaydetti. Perakende Satışları ise aylık bazda yüzde 1.8, yıllık bazda ise yüzde 6.9 azaldı. Gelen kötü ekonomik verilere rağmen özellikle küresel tarafta yaşanan gelişmeler kaynaklı olarak gelişmekte olan ülke para birimlerinde yaşanan pozitiflik kur tarafına da yansıdı ve haftaya pozitif başlayan TL varlıkları dünde olumlu ivmesini sürdürdü. Özellikle başta FED ve ECB olmak üzere majör merkez bankalarından gelen faiz indirim sinyalleri bu durumu destekliyor. Ancak gerek ekonomide gerekse jeopolitik ve siyasi riskler kaynaklı yaşanan sorunlar bu olumlu ivmeyi sınırlandırıyor. Özellikle bugünde gerek ABD ile S-400 - F-35 ikilemi üzerinden gerekse Doğu Akdeniz'de Yunanistan ile yaşanan gerginliklere yönelik gelebilecek açıklamalar gündemimizin üst sıralarında olacak. Ekonomik takvim bakımından sakin geçirdiğimiz günde ayrıca dikkatlerimiz akşam saatlerinde yayınlanacak olan FED/FOMC kararları ve FED Başkanı Jerome Powell'ın basın toplantısında olacak. Teknik olarak ise 5.85 noktasının üzerinde bir fiyatlama görmekteyiz. Zira kur bu seviye üzerinde kalıcılık gösterirse alış yönlü işlemler artış gösterebilir. Ancak satışların hızlanabilmesi için 5.77 desteğinin kırılması gerektiğini düşünmekteyiz. 5.85 üzerinde ise 5.9240, 5.9500 ve 5.9695 dirençleri takip edilebilir.
GBPUSD
Dün İngiltere tarafında ekonomik veri açısından sakin bir gün olsa da gelen açıklamalar önemliydi. Finansal Politika Komitesi üyesi Anil Kashyap, Brexit referandumundan bu yana yabancı fonlara bağımlı hale geldiğini ifade ederken bu fonların kısa sürede geri çekilme ihtimalinin kritik olacağına vurguladı. Bununla birlikte İngiltere Ticaret Bakanı Liam Fox'un anlaşmasız Brexit durumunda ticaret ortamında oluşabilecek risklere değinirken, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi'nin negatif faiz politikasının Avrupa bölgesi için verimli olduğunun ve faiz indirim senaryosunun ECB araçları arasında yer aldığını deklare etmesi kritikti. ABD tarafında ise gözler FED/FOMC toplantısına çevrilmiş durumda. Özellikle bu toplantıda alınacak kararlarla birlikte önümüzdeki döneme dair Powell'ın açıklamaları parite açısından önem teşkil etmektedir. Bugün İngiltere tarafında açıklanan Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ve Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) parite açısından önemli olacakken Brexit konusunda gelebilecek haber akışları paritede volatil fiyatlamalara neden olabilir. Teknik olarak baktığımızda ise 1.2520 desteğinin kırılması halinde 1.2480, 1.2420 seviyeleri takip edilebilir ancak olası yukarı yönlü işlemler için ise 1.2600 seviyesinin üzerinde kalıcılık sağlaması durumunda tekrar 1.2680, 1.2720 dirençler izlenebilir.
BRENT PETROL
Küresel risklere yönelik gelişmeler dün petrol fiyatları üzerinde toparlanma hareketlerine neden oldu. Özellikle dün ABD Başkanı Donald Trump'ın, Şi Cinping ile G-20 zirvesinde görüşeceğine yönelik açıklamaları küresel büyümeye yönelik endişeleri bir miktarda olsa azalttı ve emtia tarafında alış yönlü işlemler artış gösterdi. Diğer tarafta her ne kadar Novak- Zanganeh görüşmesinden OPEC+ toplantısı tarihine yönelik bir uzlaşma çıkmasa da Suudi Arabistan'ın OPEC+ toplantısında arz kısıntısına uyumun sürdürülmesi gerektiğine yönelik açıklamalarına devam etmesi ve tankerlere düzenlenen saldırılara rağmen Haziran ayında üretimini kısmaya devam edeceğine yönelik açıklamaları da fiyatlar üzerinde etkiliydi. Öte yandan dün Amerikan Ham Petrol Enstitüsü tarafından yayınlanan Ham Petrol Stoklarında yaşanan azalma akşam saatlerinde oynaklıklara neden oldu. Bugünde yine dikkatlerimiz küresel riskler ve önemli petrol üretici ülkelerin yöneticilerinden gelebilecek açıklamaların yanı sıra Enerji Bilgi Yönetimi'nin yayınlayacağı Stok raporlarında olacak. Teknik olarak baktığımızda şuanda 62.05 direnci üzerinde fiyatlanan Emtia bu seviye üzerinde kalıcılık sağlar ise alış yönlü işlemler artabilir ve 62.40, 62.75, 63.00 ve 63.35 dirençleri ilk etapta gündeme gelebilir. 62.05 altında ise 61.70, 61.55, 61.20 ve 60.90 destekleri takip edilebilir.
ONS ALTIN
Küresel tarafta Avrupa Merkez Bankası Başkanı Draghi'nin açıklamalarıyla birlikte ticaret görüşmelerine dair haber akışları kritikti. Draghi'nin, negatif faiz politikasının verimliliği üzerine dikkatleri çekmesi ve faizlere yönelik indirim sinyali vermesi Almanya, Fransa, İtalya Tahvil Faizlerinde sert düşüşlere neden oldu. Hem Draghi'nin söylemleri sonrası hem de ticaret savaşları cephesinde özellik ABD Başkanı Donald Trump, G20 zirvesinde Şi Cinping ile görüşeceğine yönelik açıklamalar küresel büyüme tarafında endişe yaratarak güvenli liman ürünlerinden ons altın üzerin fiyatlarında alış yönlü işlemler artış gösterdi. Diğer taraftan bugün dikkat FED/FOMC toplantında alınacak kararlarla birlikte FED Başkanı Powell'ın ilerleyen dönemlere dair açıklamaları küresel tarafta dikkatleri üzerine çekmiş durumda. Öte yandan gün içinde Brexit, ABD-Çin ticaret görüşmeleriyle birlikte ABD-İran arasındaki gerilimin artmasına yönelik gelebilecek haber akışları değerli metal üzerinde sert fiyatlamalar yaratabilir. Teknik olarak bakıldığında ise 1348 direncin geçilmesi durumunda tekrar 1354 ve 1362 dirençleri kritik olabilir olası aşağı yönlü işlemler için ise 1341 seviyesinin kırılması halinde 1336, 1328 seviyeleri takip edilebilir



 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.