Günlük Forex Bülteni (Işık Menkul)

Dünkü işlem gününe, küresel piyasalara; ABD Hazine Bakanı Janet Yellen’ın, önceki akşam: ABD ekonomisinin aşırı ısınması durumunda FED’in faiz artırması gerekebileceğine dair söyleminde düzeltme yapması ve “Faiz artırımı önermedim ve buna gerek olacağını da zannetmiyorum” demesinden kaynaklı olarak risk iştahında toparlanma ile başladık. Sabah saatlerinde ekonomik takvimde; Euro Bölgesi’nden Hizmet ve Bileşik PMI dataları takip edilirken, Almanya ve Fransa gibi iki önemli ekonominin datalarının beklenti altında kalmasına karşın; Bölge tamamına ait veri, öngörülen rakamın kısmen üzerindeydi. Gün içerisinde ABD ve AB cephesinden; Çin ile ticaret anlaşmalarına sadık kalarak çalışmaya devam edileceğine dair gelen açıklamalar pozitiflik içermekteydi. ABD seansında takip edilen ekonomik verilerde; ADP Özel Sektör Tarım Dışı İstihdam Raporu tahminlerin altında gelmesine karşın, son 7 ayın en yüksek istihdam artışına işaret etti. Markit Hizmet PMI beklentilerin üzerinde gerçekleşme gösterirken, ISM İmalat Dışı PMI’ı ise öngörüleri karşılayamadı. Günün diğer önemli gelişmeleri ise; Kanada’nın, Pfizer-Biontech aşısının 12-15 yaş arasındaki çocuklarda kullanımına onay vermesi ve ABD’nin Covid-19 aşılarının patent haklarının tüm Dünya’da kaldırılmasına öncülük edecek olmasıydı. Dün, iç tarafta ise; sabah saatlerinde TCMB Beklenti Anketinin sonuçları yayımlandı. Anket detayında; yılsonu DolarTL kuru tahmini 8.57’den 8.71’e, yıl sonu TÜFE tahmini yüzde 13.12’den yüzde 13.81’e revize edildiği belirtildi. Kararsız görünüm ile başladığımız yeni işlem gününün, küresel ekonomik takviminde; Birleşik Krallık’tan gelecek Hizmet PMI’ı datası ve İngiltere Merkez Bankası(BOE) Mali Politika Komitesi(MPC) faiz ve politika kararları ile ABD’de açıklanacak olan İşsizlik Maaşı Başvuruları kritik olacak. Yine, gelecek önemli haber akışları ve açıklamalar ile tahvil piyasalarındaki hareketlerle birlikte küresel çapta oynaklıklar görülebilir. TL varlıkları açısından ise; saat 14:00’de açıklanacak olan TCMB/PPK kararları ekstra önem arz edecek.
Yeni Gün İçin Teknik Tarafta Önemli Seviyeler;
*Dünkü işlem gününde; bir ara 8.37’yi test eden USDTRY’de, kapanış 8.3150 civarından oldu. Yeni günde şuan için; bir miktar alım ağırlıklı hareketler görmekteyiz. Teknik olarak baktığımızda, 8.28 üzeri kalıcılıkta oluşabilecek alıcılı işlemlerde; 8.34, 8.40, 8.45 ve 8.48 direnç bölgeleri sırasıyla izlemeye alınabilir. 8.28 altında kalıcılılık oluşturacak geri çekilmelerde ise; 8.22, 8.16 ve 8.12 destek bölgeleri takip edilebilir.
  
*Dünkü işlem gününde de; kritik 1.1990 destek bölgesi üzerinde tutunmayı başaran EURUSD’de, yeni günde şuan için; 1.2000 civarında sığ işlemler görmekteyiz. Teknik olarak günün devamında yine; 1.1990 destek noktasında tutunma olup olmayacağı kritik olacak. Zira, buranın altına kalıcılıkla inilmesi halinde; paritede son günlerde oluşan satış baskısı derinleşebilir.
 
*Dünkü işlem gününü; 1.3900 civarından bir miktar alıcılı kapatan GBPUSD’de, yeni günde şuan için; kararsız görünüm hâkim. Gün içerisinde görülebilecek yukarı yönlü denemelerde; 1.3960 ve 1.4005 direnç seviyeleri takip edilecek olup, özellikle de yaklaşık 2,5 aydır üzerinde kapanış görmediğimiz 1.4005 direncinin kırılması halinde alıcılı işlemler ivme kazanabilir. Öte yandan, paritede görülebilecek geri çekilmelerde ise; 1.3850 ve 1.3795 destek noktalarını tekrar izlemede olacağız. Bu tarafta da, 1.3795’in kırılması halinde; 1.3665 bölgesi, ilerleyen aşamada bir kez daha gündeme gelebilir.
 

*Dünkü işlem gününde; 70 Dolar kritik eşiğine doğru yükselen, ancak burayı geçemeyerek geri çekilen BRENT tipi ham petrolde; 68.50 seviyesine yakın kapanış gördük. Yeni günde ise; yeniden oluşan alım ağırlıklı işlemler ile 69.10 civarında fiyatlama gözlemlenmekte. Yukarı yönlü hareketlerin devamı halinde; 70.00 Dolar bölgesinin de kalıcılıkla aşılıp aşılmayacağı, bu yöndeki hareketlerin devamlılığı açısından kritik olacak.
 
*Dünkü işlem gününü; 1786 Dolar seviyesinden pozitif kapatan ONS ALTIN’da, yeni günde de şuan için; bir miktar alıcılı işlemler görmekteyiz. Bu yöndeki işlemlerin devam etmesi halinde; yaklaşık 2,5 aydır üzerinde kapanış görmediğimiz 1797 kritik direnç seviyesinin kalıcılıkla aşılıp aşılmayacağı kritik olacak.
 
*Dünkü işlem gününde; dalgalı bir seyir sonrasında yatay kapanış gördüğümüz S&P500 endeksinde, yeni günde de şuana kadar; yatay bölgede sığ aralıklta kararsız işlemler gördük. Yukarı yönlü denemelerde; 4190 ve 4210 direnç seviyeleri yine takibimizde olacak. Geri çekilmelerde ise; 4120 destek noktasının kırılıp kırılmayacağı önem arz edecek. Zira, buranın kırılması halinde; son birkaç günde oluşan satış baskısı derinleşerek devam edebilir.
 
*Dünkü işlem gününde; pozitif yönde ayrışarak 15170 direnç seviyesine yakın kapanış gördüğümüz DAX30 Endeksinde, yeni güne ise; -küresel risk alma iştahının şuanki durumuna göre- yataya yakın başlangıç beklemekteyiz. Açılış ve sonrasında oluşabilecek alıcılı işlemlerde; 15300 ve 15405 direnç seviyeleri ilk etapta takip edilebilir. Görülebilecek satıcılı işlemlerde ise; 15090-15030, 14900 ve 14715 destek bölgeleri izlemeye alınabilir.
 

 
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 
 www.isikfx.com - www.isikmenkul.com
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş