Günlük Forex Bülteni (Işık Menkul)

Pandeminin Yeni Zirvelerinde Risk İştahı Korunmaya Çalışılıyor!
Geçtiğimiz Perşembe akşamı ABD Başkanı Joe Biden’ın; varlıklı insanların sermaye kazancı vergisini iki katından fazlaya yükseltmesi ile ABD başta olmak üzere majör borsalarda görülen sert satışlar sonrasında, küresel tarafta Cuma günkü işlem gününe; Rus birliklerinin Ukrayna sınırından çekilmeye başladıklarına dair haber akışları ile sınırlı da olsa pozitif başladık. İlerleyen saatlerde de; AB’nin, Johnson&Johnson aşısının kullanımına bailayacağına dair haber akışları ve ekonomik takvimde açıklanan öncü PMI datalarının beklentilerden iyi gelmesi ile risk alma iştahında daha fazla toparlanma yaşandı. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle bankaların kapalı olduğu iç tarafta ise; yurt dışı kotasyonlar karşılığı TL kurlarında fiyatlamalar ortaya çıkarken, akşam saatlerinde; hükumetin, ABD Yönetimi ile kurduğu temaslar ve TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun açıklamaları ile de kısmen oynaklıklar oluştu. Yeni haftaya küresel tarafta; ABD’de, daha önce FDA ve CDC tarafından kullanımının durdurulması tavsiye dilen Johnson&Johnson aşısının kullanımına FDA ve CDC’nin yeniden onay verdiğine dair haber akışlarının desteğiyle -Pandemide 3.Dalga endişlerine rağmen- risk iştahı korunur durumda başladık. Ancak günün devamında yine de; 3.Dalga endişeleri ve aşılamaya dair gelişmeler kapsamında Pandeminin durumunu öncelikli olarak takipte olacağız. Ayrıca,ekonomik takvimde açıklanacak olan; Almanya’nın IFO Endeksleri ve ABD’nin Dayanıklı Mal Siparişleri gibi kritik datalar ve tahvil piyasalarında olabilecek hareketlilikler de piyasalar üzerinde direkt etkili olabilir. İç tarafta da; 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayranı dönüşünde ABD Yönetimi’nin ortamı geren hamleleri, Kabine toplantısından çıkacak sonuçlar ve bu haftaki enflasyon raporuna dair beklentiler ile CDS ve tahvil cephesinde oluşacak fiyatlamalarla birlikte TL kurlarında volatil hareketler görebiliriz.

Yeni Gün İçin Teknik Tarafta Önemli Seviyeler;
*Son 7 gündeki alıcılı kapanış sonrasında, yeni haftaya da yukarı yönlü ataklar ile başlayan USDTRY’de, şuan için 8.41 seviyesi üzerinde fiyatlama görülmekte. Günün devamında da görülebilecek yukarı yönlü ataklarda teknik olarak; 8.45-8.48 direnç bariyeri kritik olacak. Öyle ki, buranın da kalıcılıkla aşılması halinde; yukarı yönlü hareketlerin daha fazla ivme kazanması söz konusu olabilir. Öte yandan, kurda yeniden oluşabilecek TRY lehine işlemlerde ise; 8.34, 8.28 ve 8.22 destek noktaları takibimizde olacak.
 


*Geçtiğimiz Cuma gününü; 1.2100 seviyesine yakın -güçlü- alıcılı kapatan EURUSD’de, yeni işlem gününde de şuan için; 1.2110 civarında alıcılı fiyatlama görülmekte. Bu bağlamda, gün içerisindeki yukarı yönlü hareketlerde; 1.2190-1.2215 direnç bariyeri izlemeye alınabilir. Öte yandan, olası geri çekilmelerde ise; 1.2070, 1.2030 ve 1.1990 destek noktaları yeniden takibimizde olacak.
 

*Geçtiğimiz Cuma gününden itibaren yeninden yukarı yönlü hareketlerin ağırlık kazandığı GBPUSD’de, yeni günde şuan için 1.3900 seviyesine yakın fiyatlama görülmekte. Alıcılı işlemlerin devam etmesi halinde; kritik eşiklerden birisi olan 1.4005-1.4020 direnç bariyeri takibimizde olacak. 1.3900 seviyesi altına kalıcılıkla inilmesi halinde oluşması muhtemel USD lehine hareketlerde ise; 1.3810-1.3795 bölgesi yeniden gündeme gelebilir.
 


*Perşembe gününden itibaren yeniden yukarı yönlü denemeler gördüğümüz emtiada, Cuma günü 66.30 seviyesi test edildi. Yeni haftanın ilk işlem gününde ise; 66.25 seviyesinin test edilmesi sonrasında şuan için 65.70 civarında kısmen satıcılı görünüm hâkim. Bu yöndeki işlemlerin devam etmesi halinde; 65.30, 65.00, 64.60 ve 64.25 destek noktaları ilk etapta takip edilebilir. Yeniden oluşabilecek alıcılı işlemlerde ise; 66.15 ve 66.80 direnç seviyelerini öncelikle bir kez daha izlemeye alabiliriz.
 
*Yukarı yönlü hareketlerin devamlılığı açısından kritik olan 1794-1814 bariyerini takip ettiğimiz ONS ALTIN’da, önceki 3 gündeki denemeler başarısız olmuş ve Cuma günü 1776 USD civarında kapanış görülmüştü. Yeni haftaya kısmen alıcılı başlayan emtiada, yukarı yönlü hareketlerin devamı halinde yeniden 1794-1814 arasındaki bölgeyi izlemeye alacağız. Olası geri çekilmelerde ise; 1776-1769 destek bariyerini bir kez daha takip edebiliriz.
 

*Son günlerde 4190-4120 aralığında gel-gitler gördüğümüz S&P500 endeksinde; bu bağlamda, yeni bir kısa vadeli trendsel(yukarı veya aşağıya) hareket görmek için; bu iki seviyeden birisinin kırılması gerekmekte.
 

*Yukarı yönlü hareketlerde son günlerde momentum kaybı gördüğümüz DAX30 endeksinde, buna rağmen yeni işlem gününe; -küresel risk alma iştahının şuan ki durumuna göre- bir miktar pozitif başlangıç yapılabileceğini düşünmekteyiz. Bu bağlamda, alıcılı işlemlerde; 15405 ve 15525 direnç seviyelerini bir kez daha izlemeye alabiliriz. Olası geri çekilmelerde ise; 15170, 15030 ve 14970 destek noktaları takip edilebilir. Özellikle de 14970’in kırılması halinde yeni bir kısa vadeli düşen trend oluşumu söz konusu olabilir.

 
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 
 www.isikfx.com - www.isikmenkul.com
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.