Günlük FX Bülteni (İnfo Yatırım)

EURUSD
Büyük resme baktığımızda Kasım ayının başından itibaren kademeli yukarı yönlü hareketlenmeler gerçekleştiren EURUSD paritesi geçtiğimiz hafta dalgalı bir seyir izledi. Yeni haftaya ise gapli yukarı açılış ile başladı. Kasım ayından bu yana paritenin performansına baktığımızda ise yaklaşık olarak %4.5 oranında değer kazanımı yaşandığı görülüyor. Geçtiğimiz hafta Avrupa Merkez Bankası toplanmış ve beklentilere paralel olarak faiz oranında değişikliğe gitmemişti. Pandemi alım programı (PEEP) 500 milyar Euro büyütülmüş ve 9 ay daha uzatılmıştı. Böylelikle Haziran 2021’de tamamlanması beklenen PEEP Mart 2022 tarihine uzatılmış ve toplam büyüklüğü de 1.85 trilyon euroya yükseltilmişti. Yeni hafta da ekonomik takvime baktığımızda ise FED’in gerçekleştireceği toplantı ilk dikkat çeken konuların başında yer alıyor. FED Salı günü biraraya gelecek ve toplantı 2 gün sürecek. Çarşamba akşamı ise FED faiz oranı kararını açıklayacak. Euro bölgesinde ise Perşembe günü gelecek olan enflasyon verisi dikkat çekiyor. Gün içerisinde ise Euro bölgesinden gelecek olan Sanayi Üretimi verisi takip edilecek. Veri TSİ 13:00’da açıklanacak. Yeni haftanın ilk işlem gününde EURUSD paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1.21658 - 1.22174 - 1.22750 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Gevşemelerde ise 1.21082 - 1.20752 - 1.20391 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.
USDTRY
Geçtiğimiz hafta AB Liderler Zirvesi gerçekleşmiş ve zirve sonrasında AB; Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki faaliyetlerine karşı mevcut yaptırım listesini genişletme sözü verdi. Fakat Liderler Türkiye’ye geniş yaptırımlardan kaçındı ve yaptırımların sadece göstermelik olacağı anlaşıldı. Diğer yandan gözler ABD’ye çevrildi. ABD Senatosu’nda Türkiye’ye CAATSA yaptırımlarını da içeren Savunma Bütçesi onaylandı. Savunma bütçesi tasarısında Türkiye’ye yaptırım uygulanmasını öngören bir bölümde yer alıyor. Trump ise bu Savunma Bütçesi’ni veto edeceğini açıkladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bu gelişmeler üzerine; Amerika’da devir teslim sonrasında akışın daha net görülebileceğini, Türkiye’nin ve ABD’nin birer NATO ülkesi olduklarını, ABD’nin CAATSA diye bir olayla Türkiye’yi karşı karşıya getirmesinin NATO’daki çok önemli bir ortağa yapılan bir saygısızlık olduğunu belirtti. Tüm bu gelişmeler ile geçtiğimiz haftayı 7.84 seviyelerinde kapatan USDTRY paritesinde gün içerisinde yurtiçinden gelecek olan Sanayi Üretimi ve Perakende Satışlar verileri izlenecek. Veriler TSİ 10:00’da açıklanacak. Veriler ile birlikte TL varlıklarında volatilite artacaktır. USDTRY paritesini teknik olarak incelediğimizde yukarı yönlü hareketlenmelerde 7.95290 - 8.05090 - 8.18740 seviyeleri direnç noktaları olarak; gevşemelerde ise 7.75415 - 7.60990 - 7.50840 seviyeleri destek noktaları olarak takip edilebilir.

Altın
Geçtiğimiz haftanın ilk günlerinde ABD’de mali teşvik paketine yönelik beklentilerin artması ve Kovid19 vaka sayılarında ülkelerde halen artışlar yaşanması ile altın fiyatlarında bir miktar toparlanma sağlanmış ve 1875 seviyeleri test edilmişti. Fakat sonrasında piyasalar dikkatlerini Kovid19 aşı çalışmalarına çevirdi. İngiltere’de aşılama işleminin başlaması ve ABD’de FDA’nın Pfizer’ın aşısına onay vermesi piyasalar tarafından olumlu karşılandı ve bu gelişmeler ile fiyatlar üzerinde bir miktar baskı oluştu. Tüm bu gelişmeler ile birlikte geçtiğimiz haftayı 1839 seviyelerinde kapatan XAUUSD grafiğinde aşılama çalışmaları, Kovid19’da küresel bazdaki yeni vaka sayıları, ABD’de mali teşvik paketi konusundaki gelişmeler merakla takip edilen konuların başında yer alıyor. Haftaya genel bakış açısı ile baktığımızda ise Salı günü başlayacak olan FOMC toplantısı dikkat çekiyor. Toplantı 2 gün sürecek ve Çarşamba günü FED faiz oranı kararını açıklayacak. Ardından da bir basın toplantısı olacak. Bu sebeple altın fiyatlarında volatilite oldukça artacaktır. Gün içerisinde ise fiyatları sert etkileyebilecek bir ekonomik veri akışı bulunmuyor. XAUUSD grafiğini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1850.51 - 1875.60 - 1890.32 seviyeleri direnç noktaları olarak izlenebilir. Gevşemelerde ise 1825.49 - 1806.69 - 1789.05 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.
Petrol
Kovid19 pandemisine arşı yürütülen aşı çalışmaları konusundaki iyimser haber akışları petrol fiyatlarına pozitif yansıyor. İngiltere’de aşılanma çalışmalarının başlaması ve ABD’de FDA’nın Pfizer’in aşısına onay vermesi iyimserliği artırdı. Bu gelişmeler ile birlikte önümüzdeki yıl seyahatlerin hızla toparlanabileceği ve küresel petrol taleplerinde artışların yaşanabileceği beklentileri artmış ve Brent petrol 9 ay sonra ilk kez geçtiğimiz hafta 50 doları aşmıştı. Diğer yandan OPEC+ üretim konusunda taviz vermiyor. OPEC+ Ocak ayında günde 1.9 milyon varil tedarik artışını iptal etmiş ve yeni yılda her ay piyasaya 500.000 varilden fazlasını eklemeyeceğini belirtmişti. Tüm bu gelişmeler ile birlikte petrol değer kazanımlarını sürdürmeye çabalıyor. Diğer yandan hafta sonu ABD’de Baker Hughes’un yayımladığı haftalık veriler takip edildi. Petrol sahası hizmetleri şirketi olan Baker Hughes’un verilerine ABD’de petrol sondaj kulesi sayısı geçtiğimiz hafta 12 adet arttı. Böylelikle ABD’de petrol sondaj kulesi sayısı 258’e ulaştı. Haftanın ilk işlem gününde Brent petrolü teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 51.35 - 52.80 - 54.06 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 49.87 - 48.19 - 46.83 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.


 İnfo Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 www.infoyatirim.com

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
ALMANYA EKONOMİ BAKANI : İKİNCİ PANDEMİ DALGASINDA EKONOMİK DURAKSAMALARIN TAMAMEN ÖNLENEBİLMESİNİ UMUYORUM
ALMANYA EKONOMİ BAKANI :2021'DE EKONOMİK DURUM DALGALI OLACAK
ALMANYA EKONOMİ BAKANI: AKILLICA HAREKET ETMEZSEK İKİNCİ BİR RESESYONUN ÖNÜNE GEÇEMEYİZ
ALMANYA EKONOMİ BAKANI: 2020 İLKBAHARINDAKİ GİBİ BİR RESESYON GÖREBİLİRİZ
ALMANYA EKONOMİ BAKANI: KORONAVİRÜS BU ŞEKİLDE YAYILMAYA DEVAM EDERSE HASTANELER ÇOK ÇOK DURUMDA KALACAK
ALMANYA EKONOMİ BAKANI: ALMANYA'DA KORONAVİRÜS KONTROL DIŞINDA
ALMANYA EKONOMİ BAKANI : KORONAVİRÜS ALMANYA'DA KONTROL DIŞI
Facebookta Paylaş