Günlük FX bülteni (Işık Menkul)

Çin Ekonomisine Dair Senelik Büyüme Beklentileri Düşürüldü!
Çin’de, dün açıklanan enflasyon rakamlarında; aylık TÜFE yüzde 0.2’lik beklentinin kısmen üzerinde artış gösterirken, verinin senelik gerçekleşmesi de beklentilerin üzerinde gelmesine karşın; geçen ayki yüzde 1.1’lik rakamdan -baz etkisiyle- yüzde 1.0 seviyesine geriledi. Çin’in yoğun ihracat yaptığı ülkeler üzerindeki enflasyon baskıları açısından kritik olan ÜFE rakamı ise; gerek geçen ayki, gerekse tahmin seviyesi olan yüzde 8.8’in üzerinde; yüzde 9.0 olarak gerçekleşme gösterdi ve küresel enflasyon görünümü açısından yukarı yönlü risklerin canlı olduğuna işaret etti.
TÜFE tarafındaki zayıflık, ülke ekonomisindeki talep artışının sorgulanmsına neden olurken; son zamanlarda Delta varyantı kaynaklı yeniden tırmanan Covid-19 vakalarının neden olduğu karantina tedbirleri ve ülkede devreye alınanan yeni regülasyonların tedirginliği ile birlikte, bazı önemli yatırım kuruluşlarının Çin’e dair büyüme öngörülerini aşağı yönlü revize etmesi dikkat çekti.
Goldman Sachs, 3.Çeyrek büyüme tahmininde; sert bir revizeye giderek yüzde 5.8’den yüzde 2.3’e indirirken, buna karşın 4.Çeyrek tahminini ise; yüzde 5.8’den yüzde 8.5’e yükseltti. Bu rakamlar sonrasında; kurumun Çin ekonomisine dair senelik büyüme tahmini; yüzde 8.6’dan yüzde 8.3’e indirildi. JP Morgan’dan gelen öngörülerde de; 4.Çeyrek büyüme tahmini yüzde 6.1’den yüzde 6.6’a çıkartılmasına rağmen, sene sonu büyüme beklentisi yüzde 9.1’den yüzde 8.9’a revize edildi.
Yine, Çin’de dün açıklanan verilerde; Temmuz ayında havayolu seyahatlerinin Pandeminin başından bu yana en sert düşüş göstermesi de, ülkenin büyümesine dair endişeleri haklı çıkartabilecek türden bir gelişme olarak karşımıza çıktı.

Piyasalar, Çok İyi Gelen ABD İş İstatistiklerini Sindirmeye Çalışıyor!
Geçtiğimiz Cuma günü, küresel piyasalar açısından hayli kritik olan; Tarım dışı İstihdam Değişimi, İşsizlik Oranı ve Ortalama Saatlik Kazançlar gibi ABD İş İstatistikleri’nin beklentilerden çok iyi gelmesi; Dolar varlıklarında sert değer kazançlarını beraberinde getirmiş, buna karşın; diğer para birimleri ve emtialar cephesinde ise sert değer kayıpları ortaya çıkmıştı. Dün, piyasa açılışından itibaren emtialardaki baskı devan ederken; petrol gibi ürünlerdeki gapli satıcılı açılışın yanı sıra, Ons Altın ve Gümüş gibi kıymetli metaller ise; Japonya seansı açılışında algoritmik trading işlemlerinin de tetiklemesi ile -geçici de olsa- oldukça sert satış yedi.
ABD’deki yeni altyapı paketi konusunda; Biden hükumeti daha büyük teşvikleri devreye koymak isterken, Pazar günü yapılan oylamada; 29’a karşı 68 oy ile önceki hafta Kongre’ye sunulan paketin müzakere aşaması tamamlandı. Bir diğer önemli husus ise, 31 Temmuz’da dolan borç tavanının askıya alınması hususunda Hazine Bakanı Janet Yellen’ın: İki partili bir çözüm ile borç tavanının yeniden askıya alınmasını istemesiydi.
Öte taraftan, Cuma günkü iyi veriler sonrasında artan sıkılaştırma endişeletine karşın; büyük yatırımm bankaları ABD’nin sene sonu tahvil faizlerine yönelik aşağı yönlü revizelere gitti. Goldman Sachs, 10 yıllık tahvil faizi beklentisini yüzde 1.90’dan yüzde 1.60’a düşürürken, JP Morgan da; 10 ve 30 yıllık tahvil faizlerine dair beklentilerde 20’şer baz puan indirime gitti(10 yıllık yüzde 1.75, 30 yıllık yüzde 2.40).

ABD’de Yeni açılan İş Sayısı Bir Rekor Daha Kırdı!
Dün, ABD’de açıklanan önemli verilerden JOLTS(Yeni İş İmkânları ve Personel Değişim Oranı) verisinde 10 Milyon 70 Bin’lik gerçekleşme ile yeni bir rekor kırıldı ve ABD Borsaları, tahvil faizleri ve ABD Doları miktar daha değer kazandı. Tahvil faizleri ve ABD Doları’ndaki güçlenme üzerinde ayrıca, Atlanta FED Başkanı Raphael Bostic’in: FED’in, Ekim-Aralık arasında sıkılaştırmaya başlayabileceğine dair söylemleri etkiliydi. Keza, Boston FED Başkanı Eric Rosengren’den gelen: FED’in, Eylül ayındaki FOMC toplantıları ile varlık alımlarını azaltacağını duyurması gerektiğine dair sözler de hayli önemliydi.

Yeni Günün Küresel Ekonomik Takviminde, Avrupa’dan; ZEW Endeksleri Takip Edilecek!
Yeni işlem gününün ekonomik takviminde, önemli veriler olarak; Almanya’nın ve Euro Bölgesi’nin ZEW Endeksleri ile ABD’nin Tarım Dışı Üretkenlik ve Birim Emek Maliyetleri dataları takibimizde olacak.
Ayrıca, rutin olarak takip ettiğimiz; Covid-19 Pandemisi, ABD-Çin ilişkileri, Çin Regülasyonları ve ABD altyapı paketi gibi konulara dair gelebilecek haber akışları ile majör merkez bankalarının yetkililerinin yapacakları açıklamalar ve Tahvil Piyasalarındaki fiyatlamalar da yine önemli olacak.

 



Yeni Gün İçin Teknik Tarafta Önemli Seviyeler;
USDTRY- 3 Ağustos’da 8.30 seviyesi altından başlayan USD lehine işlemlerin devamında; geçtiğimiz Cuma günü 22 Haziran’dan başlayan düşen trendi kıran kurda, dün de bir miktar yukarı yönlü kapanış gördük. Şuan için 8.65 civarındaki kurda, bu bağlamda bugün de alım ağırlıklı işlemler görülmesi durumunda; 8.68, 8.72, 8.75 ve 8.78 direnç seviyeleri sırasıyla takibe alınabilir. Olası TL lehine hareketlerde ise; 8.62, 8.58 ve 8.54 destek bölgeleri ilk etapta yeniden izlemeye alınabilir.
 
EURUSD- Geçtiğimiz Cuma günü yeniden ivme kazanan USD lehine işlemlerin devamında, dün de 1.1736 seviyesinden satıcılı kapanış gördüğümüz paritede, teknik olarak bugün de; 1.1755 seviyesi altında kalıcılık oluşup oluşmayacağı krtik olacak. Zira, buranın altındaki kalıcılıklarda; teknik olarak 1.1600 seviyesine doğru satışların derinleşmesi söz konusu olabilir. 1.1755 üzerine yeniden çıkılması durumunda ise; 1.1775, 1.1790 ve 1.1810 direnç seviyeleri takip edilebilir.
 

GBPUSD- Geçtiğimiz Cuma günü oluşan satıcılı hareketlerin dün de devam ettiği paritede, 1.3845 seviyesinden kapanış gördük. Bu yöndeki hareketlerin yeni günde de devam etmesi halinde; 1.3815, 1.3795, 1.3775 ve 1.3755 destek noktaları takibe alınabilir. Öte yandan, yeniden oluşabilecek GBP lehine işlemlerde ise; 1.3875, 1.3900, 1.3915 ve 1.3945 direnç seviyeleri izlenebilir.
 

BRENT PETROL- Yeni haftaya gapli satıcılı başlayan emtiada, gün içinde bir ara 67.60 sseviyesine kadar geri çekilme oluşurken; kapnış 69.20 civarından oldu. Yeni güne sınırlı pozitif başlayan emtiada, bu yöndeki hareketlerin devam etmesi halinde; 69.60, 70.00, 70.25 ve 70.50 direnç seviyeleri ilk etapta izlenebilir. Yeniden oluşabilecek satıcılı işlemlerde ise; 68.75, 68.40, 68.25 ve 68.10 destek noktaları da sırasıyla takibe alınabilir.
 


ONS ALTIN- Dün, Japonya seansı başında gerçekleşen panik işlemler ile 1652 seviyesine kadar hızla satış yiyen ve sonrasında büyük oranda toparlanma gösteren Değerli Metal’de; yine de 1729 seviyesinden negatif kapanış gördük. Yeni güne kısmen alıcılı başlayan emtiada, bu yöndeki işlemlerin devam etmesi halinde; 1747, 1755, 1764 ve 1769 direnç seviyelerini takip edebiliriz. Tekrardan oluşabilecek geri çekilmelerde ise; 1727, 1720, 1712, 1706 ve 1698 destek noktaları izlemeye alınabilir.
 
S&P500- Dünkü işlem gününde sınırlı negatif kapatan endeks kontratında, yeni güne de; bir miktar satıcılı başladık. Şuan için 4427 seviyesinden işlem gören endekste, teknik olarak 4423 üzerinde tutunma devam ettiği sürece; yeniden alım yönlü işlemler ön plana çıkabilir. 4423 altına kalıcılıkla inilmesi durumunda ise; 4380 seviyesi ilk hedef haline gelebilir.
 


DAX30- Dünkü işlem gününde 15761 seviyesinden; önceki güne göre sınırlı negatif kapanış gördüğümüz endeks kontratında, yeni işlem gününe de; -küresel risk alma iştahının şuanki durumuna göre- negatif başlangıç beklemekteyiz. Bu bağlamda, geri çekilmelerde; 15610, 15525, 15405 ve 15300 destek noktaları ilk etapta izlemeye alınabilir. Olası yukarı yönlü hareketlerde, 15800 direnç bölgesi üzerine kalıcılıkla çıkılması durumunda ise; alıcılı işlemler yeniden ivme kazanabilir

 
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 
 www.isikfx.com - www.isikmenkul.com
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş