Günlük FX Bülteni(İnfo Yatırım)

EURUSD
Geçtiğimiz haftalarda yaptığı yukarı yönlü hareketlenmeler ile birlikte yaklaşık olarak son iki buçuk yılın en iyi seviyeleri yakınlarında fiyatlamalar gerçekleştiren EURUSD paritesi önemli bir haftanın ilk işlem gününde dalgalı bir seyir izledi. Piyasada gözler artık Avrupa Merkez Bankası'nın Perşembe günü gerçekleştireceği toplantıda. Bu toplantıda merkez bankasının varlık alım programını büyütmesi bekleniyor. Bu sebeple toplantı sonrasındaki karar merakla bekleniyor ve karar içeriğindeki metinde geleceği dair ipuçları aranacak. Fakat bunun öncesinde piyasalar gün içerisinde Euro bölgesinden gelecek önemli ekonomik verileri takip edecek. Almanya'dan ve Euro bölgesinden ZEW Ekonomik Hissiyat takip edilecek. Yatırımcıların bölge hakkında ne düşündükleri veri ile görülecek. Bununla birlikte Euro bölgesinden gelecek olan büyüme verisi izlenecek. Piyasalardaki beklentiler çeyreklik bazda 3. Çeyrekte bölgenin %12.6 oranında büyüyebileceği yönünde. Verilerin tümü TSİ 13:00'da açıklanacak ve söz konusu saatte Euro varlıklarında volatilite oldukça artacaktır. Tüm bunlar ışığında haftanın ikinci işlem gününde EURUSD paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1.21958 - 1.22750 - 1.23254 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 1.21007 - 1.20391 - 1.19851 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.
USDTRY
Son haftalarda ve son ayda TL kanadında oldukça yoğun bir gündem takip edildi. Geçtiğimiz haftada bu gündeme yurtiçinden gelen büyüme ve enflasyon verileri eklendi. Büyüme verisi beklentilerin üzerinde gerçekleşirken; enflasyon da istenilen sonuç elde edilemedi. Tüm bu gelişmeler ile geçtiğimiz haftayı 7.80 seviyelerinde kapatan USDTRY paritesi yeni haftaya ile yukarı yönlü hareketlenmeler ile başladı. Haftanın ilk işlem gününde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) tarafından düzenlenen Uluslararası Yatırım Zirvesi'nde gerçekleştirdiği konuşma takip edildi. Bu konuşmasında Erdoğan; ilave reformlar ile yatırım ortamının daha da iyileştireleceğini belirtirken; Türk ekonomisinin toparlanma sürecini başarı ile yürüttüğünü sözlerine ekledi. Gün içerisinde ekonomik takvime baktığımızda yurtiçinden gelecek ve piyasalar sert etkileyebilecek bir akış bulunmuyor. Bir miktar toparlanma hareketleri sergileyen USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 7.95290 - 8.05090 - 8.18740 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise sırasıyla 7.75415 - 7.60990 - 7.50840 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.
Altın
Uzun bir süreçten sonra geçtiğimiz hafta bir miktar toparlanma hareketleri sergileyen altın fiyatları haftayı kazanç ile kapatmayı başarmıştı. Yeni haftaya girerken de piyasaların gündeminde Amerika ile Çin arasında gerilen ilişkiler ve ABD kanadında artan mali teşvik paketi beklentileri vardı. Fakat bu gelişmelere rağmen altın fiyatlarında toparlanma sınırlı kaldı ve yeni haftada da fiyatlar zayıf bir performans gerçekleştirdi. Özellikle İngiltere'nin bu hafta içerisinde Pfizer ve BioNTech'in geliştirdiği aşıyı ülkede uygulamaya başlayacağı ve ABD'de Perşembe gününe kadar aşıya onay çıkabileceği beklentileri piyasaların daha çok dikkatini çekti. Hal böyle olunca bu gelişmeler küresel bazda risk iştahını artırdı ve artan risk iştahı ile altından çıkışlar yaşandı. Piyasalar bir yandan aşı hakkında gelebilecek haber akışlarına odaklanırken; diğer yandan ABD kanadındaki mali teşvik paketi konusunu takip ediyor. Geçtiğimiz Cuma günü ABD'den gelen tarım dışı istihdam verisi beklentileri karşılayamamış ve veri ile birlikte ek bir mali teşvik paketi beklentileri daha da artmıştı. Tüm bu gelişmeler ile birlikte XAUUSD grafiğini teknik olarak incelediğimizde yukarı yönlü olası hareketlenmelerde sırasıyla 1875.60 - 1887.05 - 1900.12 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 1847.91 - 1830.78 - 1817.80 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.
Petrol
Son haftalarda petrolün performansına baktığımızda yukarı yönlü hareketlenmeleri görüyoruz. Özellikle geçtiğimiz hafta da dahil olmak üzere 5 hafta üst üste haftayı kazanç ile geçmeyi başaran petrol fiyatları içerisinde bulunduğumuz haftada yukarı yönlü hareketlenmelerini bir miktar törpüledi. Geçtiğimiz hafta OPEC+ Ocak ayından itibaren günük 500 bin varillik üretim artırımı kararı vermişti. Oldukça az artan üretim piyasalarda olumlu karşılanmış ve fiyatlarda yukarı yönlü hareketleri desteklemişti. Fakat İran kanadından gelen 'hızlı bir şekilde petrol üretimimizi artırmaya hazırız' açıklaması arz fazlası endişelerini beraberinde getirdi. İran kanadında Joe Biden ile ABD'nin İran üzerindeki yaptırımların azalabileceği beklentileri var. Bu beklentiler ile birlikte petrol üretiminin artabileceği söylentileri piyasalarda yer alıyor. Bu konu fiyatlar üzerinde bir miktar baskı oluşturuyor. Diğer yandan Suudi Arabistan ise Asya kanadında varil başına fiyatlarını artırdığını açıkladı. Bu hamle ise Suudilerin enerji talebine oldukça güvendikleri izleniminin oluşmasına neden oldu. Haftanın ikinci işlem gününde Brent petrolü teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 48.86 - 49.97 - 51.35 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 47.70 - 46.72 - 45.52 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.


 İnfo Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 www.infoyatirim.com

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.